Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Варненските археолози отбелязват Деня на археологията

Снимка: БГНЕС

По повод Деня на археологията в България - 14 февруари, Регионалният исторически музей – Варна организира пресконференция в сградата на Археологическия музей. На нея ще бъдат представени най-важните и значими открития, направени от варненските археолози през археологическия сезон 2019 г.

Изминалата година бе изключително успешна за специалистите от Археологическия музей – Варна. В рамките на съвременна Варна се проведоха спасителни разкопки на обекти, които допълниха с нова информация представите за развитието на града от Античността до Късното средновековие. Продължиха разкопките на халколитното селище в м. Корията до гр. Суворово. Екипи от археолози проведоха проучвания на римския град Марцианопол, късноантичните крепости на нос Св. Атанас в гр. Бяла и до с. Шкорпиловци, ранновизантийския манастир в м. Джанавара, средновековните крепости Кастрици в резиденция Евксиноград и Петрич кале в община Аврен. Благодарение на ползотворната теренна работа и кабинетната обработка на придобитата информация, археолозите са готови да представят най-интересните си открития от 2019 г.


ВИЖТЕ ОЩЕ

За 19 път връчват строителната награда "Златен отвес"

За 19 път във Варна ще бъде връчена наградата „Златен отвес”. 15 строителни фирми участват в конкурса. Категориите са пет: Сгради със смесено предназначение, Многофамилни жилищни сгради, Хотели и ресторанти, Административни, офис, промишлени и търговски сгради, Спортни и развлекателни обекти, обекти в социалната сфера, образованието и здравеопазването и..

публикувано на 26.10.20 в 15:41

"Мигновения" - изложба на Велина Гребенска

16 нови Мигновения е подредила в художествения музей "Георги Велчев" варненската художничка Велина Гребенска. Те са вдъхновени от от природата. "Мигновенията са онези уловени мигове, които могат да отключат радостни, дълбоки усещания, които да ни вдъхновят, пренесат в паралелни светове, за които не сме подозирали. Те  са кратки по своето проявление, но..

публикувано на 26.10.20 в 15:29

"Гроб съм" - нов сборник разкази от Явор Цанев

Разпилени фрагменти от човешкия род. Съществуваме в невидимите си светове. Телата живеят ограничен живот, душите са спасителните им брегове. Кой може да изправи онова, което Той е направил криво? Животът е не по-малка тайна от смъртта. А понякога и не по-малко мъртвило. Ако сборниците с разкази могат да имат продължения, то "Гроб съм" е продължението на..

публикувано на 26.10.20 в 15:12

Масови нарушения на противоепидемичните мерки в градския транспорт в Добрич

65 проверки за спазване на противоепидемичните мерки са извършени в обществения транспорт в град Добрич през изтеклата седмица, съобщават от Областния координационен щаб . Издадени са 31 предупредителни протокола на граждани, затова че не носят маски или други предпазни средства. Предходната седмица са издадени 4 акта за нарушения от страна пък на..

публикувано на 26.10.20 в 14:50

Обсъждат затваряне на нощните заведения във Варна за две седмици

Областният кризисен щаб във Варна обсъжда предложения, свързани със затягане на мерките за безопасност заради увеличаване на случаите на заразени с коронавирус. Едно от тях е затварянето за две седмици на нощните заведения, считано от 30 октомври, както и ограничаване до 6 души на броя на клиентите на една маса в заведенията ,  съобщи за Радио..

обновено на 26.10.20 в 14:18

Заливът Болата е заплашен от изчезване

Брегоукрепителните съоръжения на залива Болата трябва да бъдат спешно ремонтирани, в противен случай единственият плаж за съседните села в община Каварна може да бъде залят от морето. За това алармира отново кметът на село Българево Георги Георгиев. От „Басейнова дирекция“ са извършили оглед на състоянието на буните, становището ще бъде изпратено до..

публикувано на 26.10.20 в 14:11

Въпреки пандемията: Започнаха записванията за Нова година във Варна

Въпреки ситуацията с коронавируса, вече има интерес от граждани и фирми за организиране на тържества за приближаващите коледни и новогодишни празници. Това заяви във Варна Павлин Косев, председател на Варненската ресторантьорска и хотелиерска асоциация. Косев обясни, че и браншът,и гражданите вече имат много повече информация за предпазните мерки,..

публикувано на 26.10.20 в 14:01