Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Левски е бил в мир с това, че неговият гроб най-вероятно няма да бъде намерен

| обновено на 19.02.20 в 11:07

"Образът на Васил Левски в родовата памет" – среща – дискусия на тази тема се състоя в Двореца в Балчик между ученици и родственицата на Апостола Христина Богданова – един от 29-те живи родственици по линия на сестра му Яна и зет му Андрей.

Лъвски скок, Освобождението, най-големият герой на България, смелост, борба – така децата отговориха на въпроса какво означава името Левски за вас. Но в родовата памет Левски е не само буен и смел, той е един пъстър човек, любопитен, любознателен, очаквал с огромна страст първия си учебен ден.

147 години след кончината на Апостола на Свободата заръката на неговата прапраплеменница е да помним всяка една дума и постъпка на този човек, защото те са безценни уроци за нас. Част от разказваните истории от поколения в рода и Христина Богданова сподели с Албена Иванова:

Гледам очите Ви – какво са Ви казвали за тях?

Че има много силна прилика, заради синия им цвят, заради формата…Понеже съм и с руси коси, визуалната прилика е поразителна. Това е още една причина да е изключително вълнуващо за мен.

Какво имате да кажете на децата в Балчик за родовата памет и Левски?

Тя ни дава възможност да се докоснем до човека Васил, да видим каква е била атмосферата в това изключително българско семейство, как са възпитавали децата си, как са успели да ги пропият с вярата в човек и в Бог. Това е един от важните фактори, които превръщат човека Васил в националния герой Левски.

Какъв човек е бил той? Кажете ни нещо, което го няма в учебниците.

Той е един пъстър човек, любопитен, любознателен, очаквал с огромна страст първия си учебен ден. Същевременно и буен, смел, куражлия…

Някакъв разказ за него?

Много са разказите…Една от родовите истории е, че – той трябва да е бил на 10-ина години, баща му е бил болен и Васил, като най-голямо дете, е поел мъжката работа. Един ден с майка си, с която имат изключително силна връзка цял живот, отиват да връзват лозята. На връщане са нападнати от заптиета, хулени са и са бити. Прибират се у дома, раните са излекувани. След няколко дни Васил се изправя пред майка си и със сълзи в очите казва: Мале, аз един ден ще отмъстя за това…

От ранна възраст той е бил непримирим към всяка несправедливост, незачитане на човешкото достойнство.

Робство, присъствие, владичество?

Хората от онази епоха са го приемали като робство, те са се борили срещу робството. Не знам как от позицията на времето днес ние имаме самочувствието да твърдим нещо различно от това, което е било като преживяване за хората тогава.

Един от неизяснените въпроси - къде е погребан Левски?

Всеки път като стане дума за това, в чисто човешки порядък си мисля, че когато на Великден 1864 година той отрязва косите си с този символен акт, отказвайки се и от светския, и от монашеския си живот, той ги дава на своята майка да ги пази със заръката – един ден, ако гробът му не бъде намерен, тя да ги опее и погребе вместо него. Тя ги пази 9 години в своя сандък. Когато научава новината за смъртта на своя син, ги опява, но сърце не и дава да ги погребе. След нейната кончина Яна ги поема и през 1907 година ги дарява, за да напомнят на българите за делото на нейния брат.

Исках да кажа, че някак си Левски е приемал, бил е в мир с това, че неговият гроб най-вероятно няма да бъде намерен.

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Биляна Раева: И магьосник да стане управител на Градски транспорт няма да обърне тенденцията дружеството да е на загуба

Общинската фирма „Градски транспорт“ продължава да е на загуба, при тези обстоятелства и магьосник да стане управител няма да обърне тенденцията. Това каза в обзорното предаване на Радио Варна „Позиция“ общинският съветник от ГЕРБ/СДС Биляна Раева. По думите и, общинският съвет продължава да е принципал на дружество „Градски транспорт“, но..

обновено на 14.07.24 в 10:40

Арх. Михий ван Дрийш: Крайбрежната алея във Варна не трябва да изглежда като автомобилна улица

Решенията за оползотворяване на морския бряг в градовете трябва да се основават на природата, смята главният архитект на Грьонинген в Кралство Нидерландия Михий ван Дрийш. Паркът и плажната ивица във Варна са уникални. Крайбрежната алея не трябва да изглежда като автомобилн аулица, а да бъде по-удобна за пешеходци и велосипедисти, както и да..

публикувано на 13.07.24 в 16:15
Петра Димитрова

Изложбата на Петра Димитрова - протест срещу консуматорството в съвременното общество

Летният сезон в Галерия A&G Art Meeting, Варна,  продължава със самостоятелна изложба живопис на една млада художничка – Петра Димитрова.  Все още в началото на творческия си път, Петра вече е разпознаваем автор, който изгражда собствен, провокативен стил на изразяване. Познаваме от предишни нейни представяния интереса и към..

публикувано на 12.07.24 в 08:10
Симеон Димов и Хенри Ескелинен

Симеон и Хенри - новите лица на Варненския театър

Две нови лица ще виждат любителите на театралното изкуство във Варна. Част от трупата на Драматичен театър "Стоян Бъчваров" от това лято са Симеон Димов и Хенри Ескелинен. Във визитката на 26-годишния Симеон е записано, че е роден в Бургас, където през 2016 завършва Националното училище за музикално и сценично изкуство "проф. Панчо Владигеров" със..

публикувано на 11.07.24 в 08:00

Писателката Ина Иванова: Изкуството има силата да ни връща базовите човешки настройки

„Не тръгва ли понякога времето срещу търсача, не му ли показва на ъгъла част от лицето си, не разкрива ли в дребна ежедневна случайност забулените следи на предстоящото?  А не е ли любовта единственият възможен начин да прекосиш живота?" Новата книга с разкази на Ина Иванова "И винаги любовта" бе представена пред четящата публика във Варна...

публикувано на 10.07.24 в 08:05
Елина Райнова, Сдружение ЗА ТЕБ - Варна

Сдружение ЗА ТЕБ: Да влезем в обувките на другия и да решаваме проблемите заедно

На 9 юли Сдружение „ЗА ТЕБ“ кани варненци и гостите на града да се включат в едно различно спортно събитие с вход свободен. По време на „Щък тук-там: Адаптирай се!” всеки, който желае, ще има възможност да наблюдава и да участва в спортни дейности, адаптрани за хора с увреждания.  В рамките на 10 часа – от 11 сутринта до 21ч. вечерта, ще бъдат..

публикувано на 09.07.24 в 07:00
Атанас Хранов

Художникът Атанас Хранов: ... И да лети дирижабълът по-нагоре към по-светли места

Най-новите произведения на талантливия художник Атанас Хранов от 3-ти юли до 7-ми август 2024 г. са в изложбеното пространство на Галерия „Папийон“ във Варна.  Неговите идеи, копнежи, „вероятни пейзажи“ и „чезнещи лица“ са събрани в изложба живопис, наречена "Дирижабъл". Приключението, в което ни въвлича този великолепен творец, е..

публикувано на 08.07.24 в 08:00