Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Левски е бил в мир с това, че неговият гроб най-вероятно няма да бъде намерен

| обновено на 19.02.20 в 11:07

"Образът на Васил Левски в родовата памет" – среща – дискусия на тази тема се състоя в Двореца в Балчик между ученици и родственицата на Апостола Христина Богданова – един от 29-те живи родственици по линия на сестра му Яна и зет му Андрей.

Лъвски скок, Освобождението, най-големият герой на България, смелост, борба – така децата отговориха на въпроса какво означава името Левски за вас. Но в родовата памет Левски е не само буен и смел, той е един пъстър човек, любопитен, любознателен, очаквал с огромна страст първия си учебен ден.

147 години след кончината на Апостола на Свободата заръката на неговата прапраплеменница е да помним всяка една дума и постъпка на този човек, защото те са безценни уроци за нас. Част от разказваните истории от поколения в рода и Христина Богданова сподели с Албена Иванова:

Гледам очите Ви – какво са Ви казвали за тях?

Че има много силна прилика, заради синия им цвят, заради формата…Понеже съм и с руси коси, визуалната прилика е поразителна. Това е още една причина да е изключително вълнуващо за мен.

Какво имате да кажете на децата в Балчик за родовата памет и Левски?

Тя ни дава възможност да се докоснем до човека Васил, да видим каква е била атмосферата в това изключително българско семейство, как са възпитавали децата си, как са успели да ги пропият с вярата в човек и в Бог. Това е един от важните фактори, които превръщат човека Васил в националния герой Левски.

Какъв човек е бил той? Кажете ни нещо, което го няма в учебниците.

Той е един пъстър човек, любопитен, любознателен, очаквал с огромна страст първия си учебен ден. Същевременно и буен, смел, куражлия…

Някакъв разказ за него?

Много са разказите…Една от родовите истории е, че – той трябва да е бил на 10-ина години, баща му е бил болен и Васил, като най-голямо дете, е поел мъжката работа. Един ден с майка си, с която имат изключително силна връзка цял живот, отиват да връзват лозята. На връщане са нападнати от заптиета, хулени са и са бити. Прибират се у дома, раните са излекувани. След няколко дни Васил се изправя пред майка си и със сълзи в очите казва: Мале, аз един ден ще отмъстя за това…

От ранна възраст той е бил непримирим към всяка несправедливост, незачитане на човешкото достойнство.

Робство, присъствие, владичество?

Хората от онази епоха са го приемали като робство, те са се борили срещу робството. Не знам как от позицията на времето днес ние имаме самочувствието да твърдим нещо различно от това, което е било като преживяване за хората тогава.

Един от неизяснените въпроси - къде е погребан Левски?

Всеки път като стане дума за това, в чисто човешки порядък си мисля, че когато на Великден 1864 година той отрязва косите си с този символен акт, отказвайки се и от светския, и от монашеския си живот, той ги дава на своята майка да ги пази със заръката – един ден, ако гробът му не бъде намерен, тя да ги опее и погребе вместо него. Тя ги пази 9 години в своя сандък. Когато научава новината за смъртта на своя син, ги опява, но сърце не и дава да ги погребе. След нейната кончина Яна ги поема и през 1907 година ги дарява, за да напомнят на българите за делото на нейния брат.

Исках да кажа, че някак си Левски е приемал, бил е в мир с това, че неговият гроб най-вероятно няма да бъде намерен.

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл.


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Милко Божков на откриването на изложбата в галерия

Картини чрез поезия в рамките на Милко Божков

Милко Божков е роден 1953 г. в с. Ресен, В. Търновско . През 1972 г. – завършва Художествената гимназия в София, а през 1978 г. – "Живопис" в НХА. Автор на над 80 самостоятелни изложби в България, Полша, Чехия, Русия, Австрия, Швейцария, Люкембург, Швеция, Холандия, Франция, Германия. Над 100 участия в групови изложби и биеналета на живописта и..

публикувано на 05.04.20 в 10:38

Бюджетът на Община Варна е под натиск заради кризата

Бюджетът на Варна е под силен натиск заради кризата с COVID-19, Общината финансира много мерки, свързани с дезинфекцията на обекти в града, на етажната собственост, произвеждат се на място дезинфектанти, маски, кислородна вода, вече са раздадени над 50 000 безплатни маски в  градския транспорт и пред големите магазини. Това заяви за Радио..

публикувано на 04.04.20 в 13:48

"КултураВирус" заразява със свеж дъх душите на хората

Извънредното положение създава възможности за креативни идеи у хората. Такъв е случаят и с актьора Георги Кацарски, който заедно със своите приятели Катерина Габерова и Елина Дашина създават идеята за културно пространство с името „КултураВирус“ в социалната мрежа Facebook. Катерина е моралната подкрепа, а Елина е „дясната ръка“ на актьора в това..

обновено на 04.04.20 в 11:15

Как се правят филми с гарантиран успех

Предприемач не само не уволнява работници, но се опитва да им вдъхва кураж по време на кризата. Това е основният сюжет в новия документален филм на режисьора Стилиян Иванов със заглавие „Животът като епидемия” . Само за няколко дни филмът има близо 100 хиляди гледания в социалните мрежи и каналите за видео споделяне. За много голям кръг хора,..

обновено на 03.04.20 в 10:59

Имунитет и самочувствие - възможни и с хипноза

В тези дни на доброволна изолация у дома, се засилва чувството за изпитание пред физическата и психическата ни кондиция. Подходящ хранителен режим, любими занимания, дори ремонти осмислят дните на изолация и работа от домашния офис. Още една възможност да направим нещо добро за себе си създаде варненката Ирина Ставрева. Безплатен хипнотичен..

обновено на 02.04.20 в 14:40

Журналистиката = истина, истина и само истина

Снежана Тодорова е председател на Управителния съвет на Съюза на българските журналисти.         За Радио Варна тя коментира особеностите в работата на журналистите в условията на извънредно положение и рисковете и различните източници за появата на манипулативни и фалшиви новини и сигнали в медиите и социалните мрежи. Чуйте цялото на..

публикувано на 01.04.20 в 15:05

Уред пречиства въздуха от коронавирус - произвеждат го във Варна

Системата за пречистване на въздуха в закрити и открити помещения е съставена от генератор, който работи със студена плазма и се захранва с електричество. При непрекъснат режим на работа тя може да предпазва от разпространение на коронавирус, твърди инж.Красен Димитров, директор на варненска компания за иновации. Това е една технология..

обновено на 01.04.20 в 11:01