Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Мери от Mary Boys Band: Помня абсолютно всеки концерт, защото това е моят път!

Мери и Миро Мутафчиеви
Снимка: Веселка Димитрова

На 27 февруари от 19 часа Мери и Миро ще изнесат акустичен концерт в Концертното студио на Радио Варна.

„Много се вълнувам за този концерт, защото той ще е много личен, интимен. Много от песните в него ще бъдат посветени на любовта. Аз и Миро ще се опитаме наистина да покажем, да изразим това чувсто. Акустичните концерти са много силни като емоция. Буквално всеки звук на китарата и всеки дъх на певеца се чуват. Дори е по-трудно, но понякога е по-вълнуващо да се изнася акустичен концерт”, сподели Мери.

През тази година една от най-обичаните групи в българската популярна музика Mary Boys Band отбелязват 25 години на сцена. Но всичко започва много преди това, когато група съученици в Природоматематическата гимназия в Бургас решават да започнат да свирят заедно. Събира ги любовта към музиката, която споделят до ден днешен.

За своя рожден ден ден музикантите приемат датата 28 януари 1995г., когато е първото им участие в софийски клуб. Няколко години след товацяла България знае за тях. „Това беше моментът, в който навсякъде звучеше песента „Непознати улици”. Това е знаков момент, в който разбираш, че песента вече е заживяла собствен живот, пее се от всички (…) и може би тази песен е красивия знак, че сме на правия път, че нещо сме постигнали”, сподели в интервю Мария Мутафчиева – Мери.

Мери Бойс БендКое е онова нещо, което поддържа желанието да продължите да правите музика?

Няма как да го опиша по друг начин освен вълнението, когато чуеш идеята си вече реализирана. Когато  работя върху една песен, обикновено тя звучи по един начин в моите представи. След това като репетираме с момчетата и като я запишем и започнем да смесваме траковетепо съвсем различен начин звучи. Но в моментите, в които ти вече виждаш цялостната картина, едно произведение как се оформя като песен, как всеки момент ще бъде пуснато на слушателите…ето това вълнение е нещото, което е безценно за всеки музикант. Ние през годините с момчетата сме успели да съхраним това чисто детско любопитство и точно това вълнение да чуем идеите си реализирани и как ги възприемат хората след това.

Ти ли си главният идеолог, двигателят в групата?

-  Да, аз съм главният виновник винаги! (смее се) За всичко аз съм виновна! И за Трета световна война пак аз ще бъда! (смее се)

Значи ти запалваш онази искрица.

-  Да, аз съм тази искрица, която се запалва в един момент и след това  момчетата са тези, които свършват цялата работа. Много е хубаво, когато усещаш, че има съмишленици около теб и приятели, на които може да разчиташ през всички тези години. Те са ми dream team-a – отборът мечта, който имам. Наистина съм щастливка през годините. (усмихва се)

Кои са ви най-хубавите спомени заедно? В звукозаписното студио, на път за поредния концерт или пък зад кулисите?

Всички тези неща са много красиви като моменти. Моментът, в който една песен зазвучава за първи път на репетиция е уникален. Също така е уникален и моментът, когато засвирваш за първи път тази песен пред публика. Когато пътуваме също е много забавно. Когато сме на концерт някъде публиката понякога реагира по  начин, който няма как да го забравиш. Помня абсолютно всеки концерт, защото това все пак е моят път. През всичките тези години нито една среща, нито един концерт не се повтаря. Всеки един концерт е уникален. Но може би наистина срещите с публиката са най-ценното нещо, което един музикант изживява през годините.

Най-новата песен на Мария Мутафчиева се казва "Любовта" и е съвместна с Маргарита Хранова. Ето какво сподели Мери за избора си да изпее тази песен точно с Марги Хранова и за емоциите около създаването ѝ: "Тя е безспорно един от най-красивите гласове на България. Повече от месец ни отне да направим песента (...) Толкова беше вълнуващо в студиото с нея! Имах възможност да споделя момента, в който тя чу за първи път песента и беше много магическо като усещане. Много личен момент!"

Как се създават едни от най-хубавите песни в българската музика,  кои от музикалните постижения на групата са най-ценни за тях и какво ново подготвят за своите почитатели, чуйте в интервюто на Милица Панайотова с вокалистката на Мary Boys Band – Мария Мутафчиева в  прикачения звуков файл.
Мери Мутафчиева и Маргарита Хранова

ВИЖТЕ ОЩЕ
американският театрален режисьор Нейтън Купър

Актоьрът Нейтън Купър за живота му в България

Нейтън Купър е актьор от Америка, той е женен за режисьорката Василена Радева и от седем години живее в България.Той участва във филма на режисьора Георги Костов „Останалото е пепел”, посветен на банкера Атанас Буров, в ролята на млад американски журналист, който трябва да вземе интервю от него. Даниела Стойнова разговаря с Нейтън Купър за живота му..

публикувано на 30.09.20 в 16:59

В изложба в Силистра показаха първите пощенски марки за връщането на Южна Добруджа на България

Нарисувани от Борис Ангелушев четири пощенски марки за връщането на Южна Добруджа в пределите на България преди 80 години, след подписването на Крайовския договор, бяха показани тази вечер на изложба в Силистра. Те са от колекция на секретаря на силистренското филателно дружество Христо Христов. Според него това са първите пощенски марки за събитието,..

публикувано на 29.09.20 в 19:14

Текат записаванията за ОДК-Каварна

През годините Общинския детски комплекс в Каварна се утвърди като център на творческите изяви на децата от  1 до 12 клас, които изявяват себе си в различните школи като : „Керамика“, „ Изобразително изкуство“,  „ Приложно изкуство“, клуб „ Журналист“ с издаване на в-к „Голямото междучасие“ и телевизионно предаване в местната телевизия.  От 10..

обновено на 29.09.20 в 15:23

Репортажен комикс ще правят деца във Варна

Ателиета по репортажен комикс за деца започват от днес във Варна. Те ще се провеждат в Детския и средношколски комплекс на Регионалната библиотека всеки последен вторник на месеца от 17 часа. Инициативата е в рамките на учредения тази година Клуб на комикса и е насочена към деца на възраст от 7 до 14 години. Участието е безплатно, с предварително..

публикувано на 29.09.20 в 13:22

Преиздадоха сборника с разкази „Добруджанци“ на Яни Калиакренски

Яни Калиакренски и неговият сборни разказа „Добруджанци“ намери добър прием от присъстващите при представянето на книгата в залата на общината в Каварна. С кратки уводни думи Керанка Далакманска въведе аудиторията в събитията от подписването на Крайовският договор и възвръщането на Южна Добруджа в пределите на България след годините на румънската..

публикувано на 28.09.20 в 11:31

Октомври започва творческата година за самодейците в Балчик

Обичайно новият сезон започва през октомври. Всички ръководители ще направят график и стратегия за присъствена работа, които трябва да се приемат от читалищното настоятелство. Това коментира Елица Стайкова - читалищен секретар на НЧ "Васил Левски" - Балчик, в отговор на въпроса кога децата ще се върнат в залите. В културния дом има детски танцови..

обновено на 25.09.20 в 15:39

Варненската драма открива днес 100-ния си сезон

Днес е официалното начало на юбилейния стотен сезон на Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ – Варна. На пресконференция днес Даниела Димова, директор на ТМПЦ – Варна, сподели с журналистите вълнението, с което творческият колектив влиза в 100-ния сезон на театъра: „В трудната 2020 година, ние сме щастливи, че сега можем да посрещнем с нашата..

обновено на 25.09.20 в 10:09