Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Мери от Mary Boys Band: Помня абсолютно всеки концерт, защото това е моят път!

Мери и Миро Мутафчиеви
Снимка: Веселка Димитрова

На 27 февруари от 19 часа Мери и Миро ще изнесат акустичен концерт в Концертното студио на Радио Варна.

„Много се вълнувам за този концерт, защото той ще е много личен, интимен. Много от песните в него ще бъдат посветени на любовта. Аз и Миро ще се опитаме наистина да покажем, да изразим това чувсто. Акустичните концерти са много силни като емоция. Буквално всеки звук на китарата и всеки дъх на певеца се чуват. Дори е по-трудно, но понякога е по-вълнуващо да се изнася акустичен концерт”, сподели Мери.

През тази година една от най-обичаните групи в българската популярна музика Mary Boys Band отбелязват 25 години на сцена. Но всичко започва много преди това, когато група съученици в Природоматематическата гимназия в Бургас решават да започнат да свирят заедно. Събира ги любовта към музиката, която споделят до ден днешен.

За своя рожден ден ден музикантите приемат датата 28 януари 1995г., когато е първото им участие в софийски клуб. Няколко години след товацяла България знае за тях. „Това беше моментът, в който навсякъде звучеше песента „Непознати улици”. Това е знаков момент, в който разбираш, че песента вече е заживяла собствен живот, пее се от всички (…) и може би тази песен е красивия знак, че сме на правия път, че нещо сме постигнали”, сподели в интервю Мария Мутафчиева – Мери.

Мери Бойс БендКое е онова нещо, което поддържа желанието да продължите да правите музика?

Няма как да го опиша по друг начин освен вълнението, когато чуеш идеята си вече реализирана. Когато  работя върху една песен, обикновено тя звучи по един начин в моите представи. След това като репетираме с момчетата и като я запишем и започнем да смесваме траковетепо съвсем различен начин звучи. Но в моментите, в които ти вече виждаш цялостната картина, едно произведение как се оформя като песен, как всеки момент ще бъде пуснато на слушателите…ето това вълнение е нещото, което е безценно за всеки музикант. Ние през годините с момчетата сме успели да съхраним това чисто детско любопитство и точно това вълнение да чуем идеите си реализирани и как ги възприемат хората след това.

Ти ли си главният идеолог, двигателят в групата?

-  Да, аз съм главният виновник винаги! (смее се) За всичко аз съм виновна! И за Трета световна война пак аз ще бъда! (смее се)

Значи ти запалваш онази искрица.

-  Да, аз съм тази искрица, която се запалва в един момент и след това  момчетата са тези, които свършват цялата работа. Много е хубаво, когато усещаш, че има съмишленици около теб и приятели, на които може да разчиташ през всички тези години. Те са ми dream team-a – отборът мечта, който имам. Наистина съм щастливка през годините. (усмихва се)

Кои са ви най-хубавите спомени заедно? В звукозаписното студио, на път за поредния концерт или пък зад кулисите?

Всички тези неща са много красиви като моменти. Моментът, в който една песен зазвучава за първи път на репетиция е уникален. Също така е уникален и моментът, когато засвирваш за първи път тази песен пред публика. Когато пътуваме също е много забавно. Когато сме на концерт някъде публиката понякога реагира по  начин, който няма как да го забравиш. Помня абсолютно всеки концерт, защото това все пак е моят път. През всичките тези години нито една среща, нито един концерт не се повтаря. Всеки един концерт е уникален. Но може би наистина срещите с публиката са най-ценното нещо, което един музикант изживява през годините.

Най-новата песен на Мария Мутафчиева се казва "Любовта" и е съвместна с Маргарита Хранова. Ето какво сподели Мери за избора си да изпее тази песен точно с Марги Хранова и за емоциите около създаването ѝ: "Тя е безспорно един от най-красивите гласове на България. Повече от месец ни отне да направим песента (...) Толкова беше вълнуващо в студиото с нея! Имах възможност да споделя момента, в който тя чу за първи път песента и беше много магическо като усещане. Много личен момент!"

Как се създават едни от най-хубавите песни в българската музика,  кои от музикалните постижения на групата са най-ценни за тях и какво ново подготвят за своите почитатели, чуйте в интервюто на Милица Панайотова с вокалистката на Мary Boys Band – Мария Мутафчиева в  прикачения звуков файл.
Мери Мутафчиева и Маргарита Хранова

ВИЖТЕ ОЩЕ
Роби Уилямс

Роби Уилямс в изолация заради съмнение, че е заразен с Covid-19

Певецът Роби Уилямс подозирал, че може да е заразен с коронавирусна инфекция, защото се почувствал "уморен, летаргичен и с лека треска" по времена доброволната си триседмична изолация от семейството си в Лос Анджелис. 46-годишният певец от Великобритания прекара последните три седмици в апартамент, нает по системата Airbnb на няколко пресечки от дома и..

публикувано на 05.04.20 в 16:42

Нимфи и богове в непозната опера на Бонончини

Международният музикален обмен на „Еврорадио“ предлага запис на „Полифем“, едноактна опера от Джовани Батиста Бонончини с либрето на Атилио Ариости. Поставена е за първи път в Берлин през 1702 г. През 1702 г. войната за наследството на Испания значително намалява музикалните продукции в двора на Леополд I, в който Бонончини е от 1697..

публикувано на 05.04.20 в 10:01

Светлината на надеждата в „Молитва“ на Владимир Димитров-Майстора

Картината на деня на Градската художествена галерия - Варна днес е една от най-представителните голямоформатни творби в нейната постоянна експозиция - „Молитва“ на българския класик Владимир Димитров-Майстора (1882-1960). Това е картина, пред която и в добри, и в трудни времена заставаш  с благоговение. Тя е разположена на..

публикувано на 04.04.20 в 12:54
кейти пери

Кейти Пери и Орландо Блум очакват момиченце

Певицата Кейти Пери и актьорът Орландо Блум очакват първото си дете заедно, което ще бъде момиченце. Новината съобщи в профила си в социалната мрежа Instagram 35-годишната певица, която заедно с 43-годишния Блум ще станат родители по-късно тази година. В поста си Пери написа “Момиче е! и сложи хаштаг “Момичетата управляват света”. В поста си..

публикувано на 04.04.20 в 10:45

Кой ще чете тази вечер?

В проекта на ДТ „Стоян Бъчваров” „Театърът чете от вкъщи” днес се включва актрисата Гергана Христова. Започнала професионалния си път на варненска сцена ,днес тя е част от трупата на Младежкия театър в София. Текст на Ерих Фром ще видите и чуете на 3 април 2020, от 19.00 на страницата на Варненския театър https://www.facebook.com/dramavarna/ ...

публикувано на 03.04.20 в 18:15

Георги Господинов с нов роман във време на криза

Писателят Георги Господинов съобщи във Facebook, че е завършил новия си роман. "Извънредна книга в извънредно време", "радостна новина за цивилизоваността", "неочаквана новина в сивия пролетен ден", "чакането при ГГ винаги си заслужава" - това са само част от коментарите в страницата на писателя. Повечето съдържат благодарност и искрена радост, само..

публикувано на 03.04.20 в 14:07

„Купи 1 книга“, призовава издателският бранш

Издатели, автори, художници, дизайнери и страньори, преводачи, редактори, коректори, печатари, търговци и агенти се обединиха в общата кауза да помогнат на книгата днес, за да я има в бъдеще. Близо 100 издателства и книжарници застанаха зад кампанията „Купи 1 книга“. Инициативата под надслов „За да я има книгата“ започна в Деня на детската..

публикувано на 03.04.20 в 11:09