Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Италианският здравен министър очерта следващата фаза на борба с Covid-19

Италианският министър на здравеопазването Роберто Сперанца
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Италианският здравен министър очерта планове за по-широко тестване и подобряване на здравните услуги като част от пакет от мерки, които ще последват едно бъдещо облекчаване на наложената в страната блокада и карантина заради коронавируса, съобщава Ройтерс, цитирайки негови днешни изказвания пред италианската преса.

Министърът на здравеопазването Роберто Сперанца заяви, че е рано да се каже кога Италия ще бъде в състояние да отмени строгите ограничителни мерки, наложени в цялата страна на 9 март, целящи да се забави разпространението на вируса.

"Предстоят ни трудни месеци. Нашата задача е да създадем условия да живеем с вируса, поне докато не бъде разработена ваксина', посочи той пред в-к La Repubblica, добавяйки, че също така трябва да останат в сила някои мерки за социално дистанциране.

Вчерашното най-слабо ежедневно покачване на смъртността от Covid-19 от близо две седмици и първото намаляване на броя на пациентите в интензивно лечение подхранват надежди, че епидемията може би е достигнал своя пик в Италия, което кара властите в страната да насочат вниманието към следващата фаза на кризата, посочва Ройтерс.

Националната блокада, строгите ограничения за движение на хора и замразяването на всички несъществени икономически дейности, ще продължат в Италия официално най-малко до 13 април, но се очаква срокът да бъде удължен.

"Ако не сме строги и взискателни, рискуваме да захвърлим всичките усилия, които сме положили", подчерта Сперанца в друг свой коментар за ежедневика Corriere della Sera.

Роберто Сперанца посочи, че е представил план, очертаваща пет принципа, около които правителството планира да управлява така наречената "втора фаза" на извънредната ситуация, когато наложените строги ограничения започват да се облекчават, но преди пълното връщане на страната към нормалните условия.

Той каза, че ще трябва да остане в сила социалното дистанциране с по-широко използване на индивидуални устройства за защита, като маски за лице, като в същото време местните здравни системи ще бъдат укрепени, за да се позволи по-бързо и по-ефективно лечение на подозрителните случаи на Covid-19.

Според този план, тестовете и "проследяването на контактни лица" ще бъдат разширени, включително чрез използването на приложения за смартфони и други форми на дигитална технология, като ще бъде създадена и мрежа от болници, посветена единствено на лечение на пациенти с Covid-19.

"Докато не бъде разработена и след това разпространена ваксина, не можем да изключим нова вирусна вълна", предупреди той.


ВИЖТЕ ОЩЕ
Пътна маркировка - синя зона във Варна

Поставят 31 зарядни станции за електромобили в "синята зона" на Варна

Монтирането на 31 зарядни станции за електромобили в синята зона във Варна започва до седмица. "В края на месец май бе подписан договор за поставяне на зарядни станции и за интелигентна система за управление. В момента уточняваме финалния дизайн на системата, очакваме до седмица да започнем монтажа", обясни Младен Иванов, директор на общинското..

публикувано на 02.06.20 в 12:20
Снимката е илюстративна.

НАСА предупреди за приближаващ към Земята астероид

Астероид от категорията "потенциално опасни" ще се приближи към Земята на 6 юни, предаде ТАСС, позовавайки се съобщение на НАСА. Диаметърът на астероида, наречен 163348 (2002 NN4), е от 250 до 570 м. Той ще премине край планетата ни на разстояние от 5,1 млн км със скорост 11,1 км/сек. Досега астрономите са забелязали в околоземното..

публикувано на 02.06.20 в 12:06
Варна

Изследват качеството на живот във Варна и областта

579 домакинства на територията на област Варна ще бъдат обхванати в анкетното проучване, което цели да установи стандарта на живот, съобщават от Териториално статистическо бюро – Североизток.  В периода април - юни 2020 г. Националният статистически институт, чрез териториалните статистически бюра провежда анкетно проучване „Статистика на..

публикувано на 02.06.20 в 11:33

Дезинфекция с ултравиолетови лъчи вътре в човек - вече е възможно

Русия с нов начин за лечение на COVID-1, съобщава БТА. УВ лъчите чистят КОВИД-19 вътре в човека Специалисти от един от водещите научни центрове на държавната руска корпорация „Росатом“ в Обнинск, Калужка област, предприеха необичаен подход за лечение на коронавирусна инфекция - чрез дезинфекция на белите..

публикувано на 02.06.20 в 11:28

Безвъзмездна финансова помощ за хранително-преработвателния бизнес - втори шанс

Втори прием на проектни предложения за безвъзмездна финансова помощ за предприятия от хранително-преработвателната промишленост стартира от днес. Мярката се отнася за общините Балчик и Генерал Тошево. Общият бюджет възлиза на на над 920 000 лв. Мярката цели подобряването на дейността, икономическата ефективност и..

публикувано на 02.06.20 в 11:21

MTV и други телевизии "изгаснаха" в знак на протест срещу расовото неравенство в САЩ

Музикалният канал MTV и други телевизии изгаснаха в памет на загиналия от полицейско насилие Джордж Флойд и така се присъединиха към музикалната индустрия в заклеймяването на расовото неравенство, съобщи БТА като цитира Ройтерс. Към MTV се присъединиха и другите младежки и музикални канали на Viacom CBS, включително Комеди сентрал, СMT,..

публикувано на 02.06.20 в 11:00

Санитарна резитба на дървета и храсти в район Приморски

Санитарна резитба на дървесните и храстови растения се извършва преди и след вегетационния период - пролетта и есент, припомнят от пресцентъра на варненския район. Месеците преди и след вегетационния период , / пролетта и есента /, е времето, в което се извършва санитарната резитба, повдигане на корони, освобождаване на контактната..

публикувано на 02.06.20 в 10:56