Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

624 случаи на COVID-19 у нас

Електронно микроскопско изображение на коронавируса, причинител на Covid-19
Снимка: ЕПА/БГНЕС

13 са новите случаи на COVID-19 у нас, пет от тях са в болница. За денонощието са направени общо 494 изследвания. Положителните случаи с коронавирус стават 624. Това съобщи председателят на Оперативния щаб и началник на ВМА ген. Венцислав Мутафчийски на брифинг в петък сутрин.

Общо до момента в страната са извършени 18 502 проби.

В сравнение с четвъртък увеличението на положителните случаи е 2.1%. Няма нова област, в която да е регистрирано заболяването.

Случаите от София са 8 нови, във Велико Търново, Кюстендил и Пазарджик има по един, в Русе има двама.

Излекуваните вече са 54 души.

Няма починали за деня, смъртните случаи са 24, тяхната средна възраст 65 години.

Ген. Мутафчийски съобщи, че има починал в Александровкска болница, но не е ясно дали е дал положителен резултат за коронавирус.

230 души се лекуват в болница към днешна дата.

Във ВМА има един интубиран пациент, заразен с COVID-19 в период в химиотерапия.

Попитан какво точно определят тези термокамери, тъй като повечето показват странни температури, Мутафчийски отговори: „ Още когато имаше голяма превъзбуда в обществото с термокамерите, казахме, че в световен мащаб се отчита, че имат по-малко от 20% ефективност, те имат спомагателно действие само“.

Д-р Ангел Кунчев добави, че термокамери са били монтирани на летище София преди 10 г. и са високо чувствителни и вършат много добра работа. „Хващали сме не малко хора, лошото е, че увлечени в желанието да имат много фирми такива камери, не си купуват такива, които трябва“, каза Кунчев.

По отношение на Банско Мутафчийски каза, че в понеделник или вторник ще постъпят тестовете, в това е уверила фирмата.

На въпрос дали има пациенти в България с коронавирус, които са включени в клинично изпитване, Мутафчийски отговори, че това се определя от големи фирми, които правят клинични изпитвания. Засега България не е включена в такива изпитвания, добави Мутафчийски.

По отношение на психиатрите и психолозите и това дали те могат да работят, генералът каза, че при взети предпазни средства и противоепидемични мерки могат да работят със своите пациенти.

В София е най-голямото огнище, случаите са 370.

Според СЗО и ЕК се тестват хората, които имат признаци на заболяване, контактни на първия ред. Това е постановката и тя не е променена, всичко останало е плод на говорене, добави Мутафчийски. В интензивните отделения има достатъчно легла, които да са подготвени. В момента има по-малко заболели, отколкото в предишните месеци. Факт е, че има снижаване на заболеваемостта от други заболявания. Последните данни за смъртността в България са до първата седмица на месец март. Продължаваме да следим. Изненадата за мен е, че смъртността е минимум с 10% по-малко, отколкото миналата година, увери Мутафчийски. /БГНЕС




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изнесена приемна на Комисията за защита на потребителите и това лято на Златните

Изнесена приемна на Комисията за защита на потребителите ще има и това лято в курорта "Златни пясъци". Ще се извършват повече проверки на терен, уверил е представител на ведомството, съобщават от общинската пресслужба. Вече текат проверките по туристическите обекти на Областната дирекция по безопасност на храните. Особено внимание контролните органи ще..

публикувано на 26.04.24 в 20:02

Първият патрулен кораб "Храбри" ще е готов до края на 2025-а

Първият от новите многофункционални модулни патрулни кораби за ВМС  - "Храбри", вече е спуснат на вода. Продължава дострояването му и оборудването му с въоръжение, техника и спомагателни механизми.  Това съобщи във Варна флотилен адмирал Георги Пенев, заместник-командир на военния ни флот.  Той допълни, че корабът ще бъде приет във ВМС през..

публикувано на 26.04.24 в 19:08
Спасител на плаж Кабакум край Варна

Могат ли да отложат новите изисквания за водното спасяване?

Спешна междуведомствена среща ще вземе решение по казуса с водното спасяване на плажовете. Oт туристическия бранш във Варна са поискали от министъра на туризма Евтим Милошев новите изисквания в наредбата за водното спасяване да бъдат отложени за следващия сезон, тъй като те са неизпълними от концесионерите. Това съобщи Милошев след среща с бранша и..

публикувано на 26.04.24 в 18:00

Обявиха датите за явяване на матурите по желание на дванадесетокласниците

Допълнителните държавни зрелостни изпити по желание на ученика ще са от 22 до 29 май. Графикът по предмети от общообразователна и профилирана подготовка е  публикуван  на сайта на Министерството на образованието и науката. На 22 май от 8:30 часа ще са държавните зрелостни изпити по математика и география и икономика от общообразователната подготовка...

публикувано на 26.04.24 в 15:37

Предстои смяна на спътника, излъчващ програмите на БНР

Предстои смяна на сателит Intelsat 38 със сателит Hotbird 13F. Двата спътника едновременно ще излъчват програмите на Българското национално радио до 31 декември т.г.  Параметрите са следните: Hotbird 13Fat 13.0°E, честота - 12 635 MHz   Приемна поляризация: линейна вертикална Стандарт: DVB-S2 Модулация : 8PSK  FEC: 5/6 Symbol rate: 30 000..

публикувано на 26.04.24 в 14:54

МЗ осигурява безплатни ваксини срещу коклюш за бременните

Първата ваксинация срещу коклюш ще може да се поставя на бебета с две седмици по-рано или когато детето навърши месец и половина, предаде БНР.   Мерките за ограничаване на разпространението на заболяването и за предпазване на най-уязвимите групи бяха представени на днешното правителствено заседание от министъра на здравеопазването Галя Кондева...

публикувано на 26.04.24 в 14:33

Всеки пети българин е живял под прага на бедност през 2023-та

637.92 лв. е линията на бедност за страната през 2023 г. При този размер на линията под прага на бедност са били 1 млн. и 325 хил. българи или над една пета от населението на страната , съобщиха от Националния статистически институт.  Данните за 2023 г. показват, че ако в доходите на домакинствата се включат доходите от пенсии, но се..

публикувано на 26.04.24 в 14:12