Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

На четири етапа отпада карантината в Кипър

| обновено на 30.04.20 в 17:12
Скалата на Афродита в Кипър, където според легендата богинята се е родила от морската пяна
Снимка: Бранислава Бобанац

На четири етапа ще бъдат разхлабени извънредните и много строги мерки за органичаване разпространението на коронавируса в Кипър. Това обобщи за Радио Варна Бистра Долапчиева - дългогодишен журналист в БНТ-Варна, която от няколко години живее в Лимасол. В интервю за Валерия Василева и предаването "На светло" Долапчиева съобщи и как се подготвя островът на Афродита за туристическото лято и каква е ситуацията в Кипър в момента.

От понеделник на острова ще заработи държавният сектор. Строителите ще се върнат по малките обекти, ще отворят магазините и църквите. Затворени  все още обаче остават моловете, салоните за красота, парковете и детските площадки.

Вечерният час се запазва. Жителите на Кипър ще имат право да излизат по три пъти на ден, но след потвърждение чрез есемес.

Остава забраната за събиране на семейства и близки, както и за придвижване между населените места. "Лично аз два месеца не съм виждала дъщеря си и семейството ѝ, които живеят в столицата. Но се налага - ще потърпим още три седмици", посочи Долапчиева.

Планът на правителството е от 21 май да се възобнови свободното придвижване из острова.

Учениците засега остават вкъщи. Единствено зрелостниците ще се върнат в класните стаи от 11 май.

"Жителите на Кипър стоически издържаха на строгите мерки - с едно излизане навън, със затворни църкви по време на великденските празници... Животът се е свил зад стените на жилищата ни, но на този фон огромна е радостта ни, че от понеделник ще можем да се разхождаме и да караме колело", допълни Бистра Долапчиева.

От началото на другата седмица пада и забраната за къпане в морето. За плажуване обаче трябва да се изчака до началото на юни, каза още Долапчиева.

Летищата в Кипър остават затворени поне до месец юли, а за отварянето на хотелите все още няма обявен срок.

Повече за живота в Кипър чуйте в звуковия файл:


ВИЖТЕ ОЩЕ

Кулинарни шедьоври по време на пандемията

Светът е завладян от коронавируса. Ресторантите са затворени и все повече хора започват да усъвършенстват своите умения в кухнята. Мнозина обичат и да се хвалят със своите творения в социалните мрежи. Срещаме Ви с един такъв шеф-готвач у дома, който споделя своите съвети за изкусителни гозби. Иван Барбов е журналист. Друга голяма страст му..

публикувано на 04.12.20 в 11:34

Образователна общност Варна с различна концепция за образованието

Деница Стефанова е педагог и доброволец, част от Образователна общност Варна.  В образованието покрай коронавируса така или иначе настъпиха много промени.  Какво правят, за да учат различно децата днес, педагозите от Образователна общност Варна, ще чуем от разговора на Ваня Славова с началния педагог Деница Стефанова: „Бащата на новата..

публикувано на 04.12.20 в 09:37

Тур "Странджа" е маршрут за цялата година

Владимир Димитров от сдружение "Зелена Странджа" е създател и водач в туристическия маршрут "Тур Странджа". Той гостува на предаването "Хоризонти" и представи сравнително ново и все още не толкова популярно, но доста впечатляващо преживяване. Този маршрут преминава през цялата географска територия на една от нашите планини. Амбицията на Владо е  "Тур..

обновено на 04.12.20 в 08:25

Община Бяла с традиционен конкурс за коледни картички

За поредна година община Бяла ще проведе конкурс за коледна картичка.  В конкурса могат да участват всички деца от 3 до 15-годишна възраст, разпределени  в 4 възрастови групи. Картичките трябва да бъдат във формат А5 (или прегънат на 2 лист А4) .  Срокът за участие е до 15 декември.   Жури ще разглежда творбите на претендентите. Ще бъдат..

публикувано на 03.12.20 в 17:49

Коледно настроение с коледните конкурси в Балчик

В двете пощенски станции в Балчик са поставени специални кутии, в които да се пускат писмата до Дядо Коледа. Освен това децата от Белия град могат да участват в три коледни конкурса. Центърът за социална рехабилитация и интеграция в Балчик провокира креативността на всички деца с обявяването на творчески конкурс „Вълшебна Коледа!“. Покана за..

обновено на 03.12.20 в 15:41

За "Чудната градина" в Добрич и сбъднатите мечти

Международният ден на хората с увреждания отбелязаха днес работещите в „Чудната градина“ в Добрич. Това е мястото, което от две години доказва на практика, че онези, които са смятани за нетрудоспособни и дълги години отхвърляни от обществото, могат да имат работа, да са отговорни и да се чувстват пълноценни. В „Чудната градина“ в Добрич, реализирана от..

публикувано на 03.12.20 в 14:37

С любов от Варна към Южна Корея

Във Варна съществува корейски образователен център, а в него своя интерес към огромната азиатска държава споделят нашенци, запленени от екзотичната култура. Уредеността, чистотата, достъпът до всякакви възможности за развитие, начинът на организация на Южна Корея впечатляват  Надежда Цанева. И въпреки че  живее във Варна, тя е в постоянна връзка с една..

публикувано на 03.12.20 в 12:08