Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Националните кръгове на олимпиадите ще са на 27 и 28 юни

Националният кръг на олимпиадите по „Математика“, „Химия и опазване на околната среда“, „География и икономика“, „Астрономия“„Философия“, „Информационни технологии“, „Английски език“, „Руски език“, „Испански език“ и „Италиански език“ ще се проведе на 27 юни от 8.00 часа. В същия ден от 14.00 часа ще са олимпиадите по немски и по френски език.

На 28 юни от 8.00 часа ще бъдат олимпиадите по „Български език и литература“, Математическа лингвистика“, „Физика“, „Информатика“, „Знам и мога“, „Гражданско образование“ и „Техническо чертане“. А от 14.00 часа – по „История и цивилизации“ и „Биология и здравно образование“.

Това предвижда заповед на министъра на образованието и науката за възстановяване на националните олимпиади и състезания, които бяха отложени поради въведените мерки в страната, свързани с епидемичното разпространение на COVID-19.

На 28 юни ще се състои и Националното състезание „Математика за всеки“ – за ученици от 4. клас, което ще замени всички други състезания и дава възможност всички четвъртокласници да бъдат оценени при равни условия. Тогава е и състезанието по природни науки „Акад. Любомир Чакалов“ (химия, физика, биология и география) за ученици от 7. клас, което ще се проведе в София при спазване на противоепидемичните мерки. Всички други олимпиади и състезанието по математика се провеждат на територията на съответния регион, от който са излъчени участници.

Ако ученик е класиран на национален кръг на повече от една олимпиада или състезание, може да се яви по свой избор и на други.

При провеждането трябва да е осигурено минимално разстояние от 1,5 метра между присъстващите. В зависимост от големината на залите участниците трябва да са разпределени между 10 и 15.

Изискването е за засилени противоепидемични мерки в работните и санитарните помещения, както и в коридорите, в т.ч., дезинфекция и проветряване и недопускане в сградите на лица с проява на остри заразни заболявания.

Преди началото на състезателната част директорите са длъжни да инструктират учениците за спазване на изискванията за лична хигиена.

Засега състезанията по професии се отлагат.

1 и 3 юни, когато са изпитите за зрелостниците, ще са учебни дни за всички останали ученици, предвижда промяна в графика на учебното време. На 15 и 17 юни, когато ще е Националното външно оценяване за седмокласниците, другите ученици също трябва да се обучават в електронна среда. Дните, които първоначално бяха определени за неучебни заради ДЗИ и НВО - 20 и 22 май и 9 и 11 юни също ще бъдат учебни.​ /БГНЕС


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Председателят на ОбС кани кмета на Варна на публично обсъждане

Председателят на Общинския съвет във Варна покани кмета на Варна Благомир Коцев и отговорните представители от общинската администрация на среща - "знак на подадена ръка за възстановяване на диалога". Срещата ще се проведе от 10 часа на 2 август, петък, в кабинета на Христо Димитров на етаж 3 в сградата на Община Варна. Тема на срещата е изготвянето..

публикувано на 01.08.24 в 10:10

От днес влиза в сила по-високата цена на природния газ

От днес е в сила новата, по-висока цена, на природния газ за месеца. Очаква се поскъпването да е с около 6 процента до малко над 61 лева за мегаватчас без такси и налози.  Окончателната цена ще бъде определена от  Комисията за енергийно и водно регулиране. "Булгаргаз" предложи с 6 % по-висока цена на газа за август.  60,75 лева/MWh ( без..

публикувано на 01.08.24 в 09:34

Жители на Аспарухово излизат на протест срещу изсичане на дървета

Жители на квартал "Аспарухово" ще излязат на протест тази събота от 17.00 часа срещу изсичането на няколко кедрови дървета в центъра на квартала. Причината за намерението за премахването на дърветата е предстоящ строеж на 6-етажна кооперация , каза за Радио Варна един от организаторите на протеста Елена Христова. По думите й, така ще се..

публикувано на 01.08.24 в 09:10

Адресите без ток на 1 август

В периода 30.07.2024 - 02.08.2024 от 09:00 ч. до 16:00 ч. , поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, са възможни смущения на електрозахранването в района на: Гр. Варна - ул. Велчова завера, ул. Капитан Дядо Никола и ул. Крайезерна, ул Мануш войвода, ул. Наум, ул. Панайот Хитов, ул. Петко..

публикувано на 01.08.24 в 05:44

Август започва със слънце

Утрото в четвъртък ни посреща с повече прохлада и съвсем лек вятър. Днес ще e слънчево. Вятърът ще е слаб с променлива посока, но постепенно ще се ориентира от югоизточна четвърт и по крбайбрежието ще се подсили от бриз. Преобладаващи максимални температури между 30° и 35°, по Черноморието 28°-31°, за Варна около 31°. Вълнение на..

публикувано на 01.08.24 в 05:43

Почина нашият колега Донка Бърдарова

Донка Бърдарова е дългогодишен журналист, общественик и част от ръководството на Радио Варна. Постъпва в медията през 1972 г. като заместник-главен редактор на Програмата на български език. Отговаря за работата на културната, обществено-политическата, морската и музикалната редакции. От 1979 г. е главен  редактор. По нейно предложение започва..

публикувано на 31.07.24 в 21:27

Обсъждат промени в организацията на движението край мола на ул. "Акад. Андрей Сахаров"

Ръководствата на Община Варна и на търговския център на ул. "Академик Андрей Сахаров" ще предприемат съвместни действия за облекчаване на трафика и повишаване на безопасността на движението в района на мола. По време на среща на заместник-кмета по сигурността Илия Коев, собственика на търговския център и директора му Иво Генов бяха обсъдени конкретни..

публикувано на 31.07.24 в 19:15