Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Укрепват последно строената джамия в Провадия

12
Джамия "Саръ Хюсеин", Провадия

Започна укрепване и обезопасяване на джамията „Саръ Хюсеин“ в Провадия, каза за радио Варна Сезай Чолаков, експерт по недвижима собственост към Районно мюфтийство-Варна. Останките й застрашават здравето и живота на местните жители и по настояване на кметството в Провадия трябва да се извърши укрепване. Първо ще бъде укрепено минарето, след това ще се изработи проект за възстановяването на цялата сграда. Средствата осигурява Главното мюфтийство, което е и собственик на сградата.

Джамията „Саръ Хюсеин“ е построена през 1703 година от Саръ Хюсеин Ефенди, който е бил пълководец. За времето си е била доста активна и посещавана. Това е последната джамия построена в Провадия. Сградата е уникална със своята архитектура, която е изцяло от дялан камък, посочи Сезай Чолаков. Отличава се с неправилна форма на прозорците, които имат леко заострени краища. Покривът е четири скатен от керемиди и е без купол, което я отличава от останалите джамии строени по това време. Изоставена е през 70-те години на 20 век, а впоследствие в нея възниква пожар. Съмненията са, че палежът е умишлен, но нищо не е доказано. Към самата джамия е имало и малка библиотека, в която е била съхранявана нейната история, но при пожара всичко е изгоряло. Малко по-късно джамията е била покрита, за да се извършват в нея богослужения, но много скоро и тази оцеляла част от сградата е била разрушена. През годините са правени няколко опита за възстановяването й, дори част от нея е била отремонтирана, но за кратко.Джамия

Само една джамия е действаща в момента в Провадия – джамията „Юсуф Бей“ или централната джамия. Построена е през 1622-1623 година от Юсуф Бей, който е бил общественик и е заемал високи държавни и обществени позиции. През 1655-1656 година е била ремонтирана от друг общественик Хаджи Ахмед. През 1975 година е обявена за културен паметник от местно значение. Изградена е изцяло от дялан камък с дебелина на стените около 110 см. и покрив без купол изцяло с керемиди. Вътрешното оборудване и интериор са изцяло от дърворезба. Вътрешната страна на покрива е на ромбоидни форми и ламперия. Минарето е около 20 метра високо. До скоро централната джамия не беше в добро състояние, но с подкрепата на кметството в турския град Бурса, и конкретно кмета Реджеп Алтепе, джамията беше изцяло реставрирана през 2014-2015 година. Няма информация да е имало период, в който джамията да не е била действаща откакто е построена, уточни Сезай Чолаков.Джамия

Най-старата джамия в Провадия е „Месих Паша“. И до днес съществува между битието и небитието, разказва още  Чолаков. Според някои източници Месих Паша е бил християнин от Византийската династия на палеолозите. Историци посочват, че е бил племенник на император Константин Х|. След превземането на Константинопол заедно с брат си е приел исляма. Заемали са важни военни и административни постове в Османската държава. Построяването на джамия в Провадия  е плод на благотворителната дейност на Месих Паша. Сградата е комплекс, който се състои от джамия, училище /мектеб/ и баня /хамам/. Най-вероятно комплексът е бил изграден по времето, по което Месих Паша е бил управител на град Силистра, което е в края на 1490-те години. До 1664-1665 година храмът е бил малък мюсюлмански храм /месджид/. Тогава е преустроено и изградено място за проповед на имама към вярващите и от тогава „Месих Паша“ става джамия. Някои данни сочат, че джамията е била разрушена по време на Руско-турската война, разказва Сезай Чолаков. Била е действаща до 1950 година. Покривът й е бил запазен до 1970 г. Тогава училището към храма вече не е съществувало. Днес от нея са останали само стените и минарето.Джамия
ВИЖТЕ ОЩЕ

Дания окончателно спира употребата на AstraZeneca

Дания окончателно спира да прилага ваксината срещу Covid-19 на AstraZeneca, предаде телевизия TV2, позовавайки се на неназовани източници. Този ход ще забави ваксинацията в Дания с няколко седмици, съобщи TV 2, цитирана от "Гардиън". Дания беше първата страна, която преустанови употребата на AstraZeneca в средата на март, решение, последвано от повече..

публикувано на 14.04.21 в 14:18
Сийка Милева

Блокирани са над 800 хиляди лева, предназначени за изборна търговия

Неутрализирана е престъпна група за предлагане на имотни облаги. Целта е била склоняване да се упражни избирателно право в полза на определен кандидат, политическа партия или коалиция. С акцията е било предотвратено общо над 800 000 лева да бъдат включени в изборната политика, заяви на брифинг в Съдебната палата говорителят на главния прокурор Сийка..

публикувано на 14.04.21 в 14:11

Промени в Наредба дават допълнителни точки за децата с еднакъв постоянен и настоящ адрес при кандидатстване

Промени в правилата за прием на децата в детските градини и в подготвителните групи към училищата във Варна одобри Общинският съвет на днешното си извънредно заседание. Водещ остава принципът на уседналост, но допълнителни точки ще получават децата с еднакъв постоянен и настоящ адрес. Целта на тази промяна е да се ограничи фиктивната..

публикувано на 14.04.21 в 14:05

Раковски: Нашата свобода от нас зависи

Село Раковски, община Каварна, отбелязва достойно 200 годишнината от рождението на Георги Сава Раковски днес, на 14 април 2021 г. Пред паметника на идеолога на революционното движение в България, слово изнесе кметът на общината Елена Балтаджиева, която отбеляза този ден като изключителен за селото, която говори за завета „ Нашата свобода от нас..

обновено на 14.04.21 в 13:39

Влиза предложение за синя зона за паркиране в Балчик

В срок до 7 май Община Балчик трябва да изготви план за фи­нан­со­во оз­дра­вя­ва­не, а до 21 май да про­ве­де дистанционно пуб­лич­но об­съж­да­не на пла­на с мес­тна­та об­щност. Припомням, че п ро­це­ду­ра  се открива с решение на Общинския съвет от 8 април, тъй като с по­ред дан­ни­те от го­диш­ния от­чет за ка­со­во из­пъл­не­ние на..

публикувано на 14.04.21 в 12:52
Свлачището

Естакада над панорамния път за Златни пясъци предвиждат в района на свлачището "Трифон Зарезан"

Извънредно заседание проведе днес Общински съвет – Варна с три точки в дневния ред. Заседанието отново беше в YouTube канала на местния парламент. След половинчасов дебат по дневния ред съветниците преминаха по същество към трите точки на извънредното заседание. Да започне възстановяването на панорамния път за Златни пясъци в района на..

публикувано на 14.04.21 в 12:08

Борисов: Няма да съм кандидат за премиер в новия кабинет

Звучи нескромно, но по-подготвен човек от мен няма. Не случайно сме първа политическа сила. Много хора държат да съм аз, но винаги съм считал, че обединението прави силата. Аз няма да съм кандидат за премиер в новия кабинет, който ще бъде предложен от ГЕРБ. Ще бъде предложен друг кандидат. Това заяви във Велико Търново Бойко Борисов. Не е редно и аз..

публикувано на 14.04.21 в 11:33