Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Укрепват последно строената джамия в Провадия

12
Джамия "Саръ Хюсеин", Провадия

Започна укрепване и обезопасяване на джамията „Саръ Хюсеин“ в Провадия, каза за радио Варна Сезай Чолаков, експерт по недвижима собственост към Районно мюфтийство-Варна. Останките й застрашават здравето и живота на местните жители и по настояване на кметството в Провадия трябва да се извърши укрепване. Първо ще бъде укрепено минарето, след това ще се изработи проект за възстановяването на цялата сграда. Средствата осигурява Главното мюфтийство, което е и собственик на сградата.

Джамията „Саръ Хюсеин“ е построена през 1703 година от Саръ Хюсеин Ефенди, който е бил пълководец. За времето си е била доста активна и посещавана. Това е последната джамия построена в Провадия. Сградата е уникална със своята архитектура, която е изцяло от дялан камък, посочи Сезай Чолаков. Отличава се с неправилна форма на прозорците, които имат леко заострени краища. Покривът е четири скатен от керемиди и е без купол, което я отличава от останалите джамии строени по това време. Изоставена е през 70-те години на 20 век, а впоследствие в нея възниква пожар. Съмненията са, че палежът е умишлен, но нищо не е доказано. Към самата джамия е имало и малка библиотека, в която е била съхранявана нейната история, но при пожара всичко е изгоряло. Малко по-късно джамията е била покрита, за да се извършват в нея богослужения, но много скоро и тази оцеляла част от сградата е била разрушена. През годините са правени няколко опита за възстановяването й, дори част от нея е била отремонтирана, но за кратко.



Джамия

Само една джамия е действаща в момента в Провадия – джамията „Юсуф Бей“ или централната джамия. Построена е през 1622-1623 година от Юсуф Бей, който е бил общественик и е заемал високи държавни и обществени позиции. През 1655-1656 година е била ремонтирана от друг общественик Хаджи Ахмед. През 1975 година е обявена за културен паметник от местно значение. Изградена е изцяло от дялан камък с дебелина на стените около 110 см. и покрив без купол изцяло с керемиди. Вътрешното оборудване и интериор са изцяло от дърворезба. Вътрешната страна на покрива е на ромбоидни форми и ламперия. Минарето е около 20 метра високо. До скоро централната джамия не беше в добро състояние, но с подкрепата на кметството в турския град Бурса, и конкретно кмета Реджеп Алтепе, джамията беше изцяло реставрирана през 2014-2015 година. Няма информация да е имало период, в който джамията да не е била действаща откакто е построена, уточни Сезай Чолаков.



Джамия

Най-старата джамия в Провадия е „Месих Паша“. И до днес съществува между битието и небитието, разказва още  Чолаков. Според някои източници Месих Паша е бил християнин от Византийската династия на палеолозите. Историци посочват, че е бил племенник на император Константин Х|. След превземането на Константинопол заедно с брат си е приел исляма. Заемали са важни военни и административни постове в Османската държава. Построяването на джамия в Провадия  е плод на благотворителната дейност на Месих Паша. Сградата е комплекс, който се състои от джамия, училище /мектеб/ и баня /хамам/. Най-вероятно комплексът е бил изграден по времето, по което Месих Паша е бил управител на град Силистра, което е в края на 1490-те години. До 1664-1665 година храмът е бил малък мюсюлмански храм /месджид/. Тогава е преустроено и изградено място за проповед на имама към вярващите и от тогава „Месих Паша“ става джамия. Някои данни сочат, че джамията е била разрушена по време на Руско-турската война, разказва Сезай Чолаков. Била е действаща до 1950 година. Покривът й е бил запазен до 1970 г. Тогава училището към храма вече не е съществувало. Днес от нея са останали само стените и минарето.



Джамия


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изнесена приемна на Комисията за защита на потребителите и това лято на Златните

Изнесена приемна на Комисията за защита на потребителите ще има и това лято в курорта "Златни пясъци". Ще се извършват повече проверки на терен, уверил е представител на ведомството, съобщават от общинската пресслужба. Вече текат проверките по туристическите обекти на Областната дирекция по безопасност на храните. Особено внимание контролните органи ще..

публикувано на 26.04.24 в 20:02

Първият патрулен кораб "Храбри" ще е готов до края на 2025-а

Първият от новите многофункционални модулни патрулни кораби за ВМС  - "Храбри", вече е спуснат на вода. Продължава дострояването му и оборудването му с въоръжение, техника и спомагателни механизми.  Това съобщи във Варна флотилен адмирал Георги Пенев, заместник-командир на военния ни флот.  Той допълни, че корабът ще бъде приет във ВМС през..

публикувано на 26.04.24 в 19:08
Спасител на плаж Кабакум край Варна

Могат ли да отложат новите изисквания за водното спасяване?

Спешна междуведомствена среща ще вземе решение по казуса с водното спасяване на плажовете. Oт туристическия бранш във Варна са поискали от министъра на туризма Евтим Милошев новите изисквания в наредбата за водното спасяване да бъдат отложени за следващия сезон, тъй като те са неизпълними от концесионерите. Това съобщи Милошев след среща с бранша и..

публикувано на 26.04.24 в 18:00

Обявиха датите за явяване на матурите по желание на дванадесетокласниците

Допълнителните държавни зрелостни изпити по желание на ученика ще са от 22 до 29 май. Графикът по предмети от общообразователна и профилирана подготовка е  публикуван  на сайта на Министерството на образованието и науката. На 22 май от 8:30 часа ще са държавните зрелостни изпити по математика и география и икономика от общообразователната подготовка...

публикувано на 26.04.24 в 15:37

Предстои смяна на спътника, излъчващ програмите на БНР

Предстои смяна на сателит Intelsat 38 със сателит Hotbird 13F. Двата спътника едновременно ще излъчват програмите на Българското национално радио до 31 декември т.г.  Параметрите са следните: Hotbird 13Fat 13.0°E, честота - 12 635 MHz   Приемна поляризация: линейна вертикална Стандарт: DVB-S2 Модулация : 8PSK  FEC: 5/6 Symbol rate: 30 000..

публикувано на 26.04.24 в 14:54

МЗ осигурява безплатни ваксини срещу коклюш за бременните

Първата ваксинация срещу коклюш ще може да се поставя на бебета с две седмици по-рано или когато детето навърши месец и половина, предаде БНР.   Мерките за ограничаване на разпространението на заболяването и за предпазване на най-уязвимите групи бяха представени на днешното правителствено заседание от министъра на здравеопазването Галя Кондева...

публикувано на 26.04.24 в 14:33

Всеки пети българин е живял под прага на бедност през 2023-та

637.92 лв. е линията на бедност за страната през 2023 г. При този размер на линията под прага на бедност са били 1 млн. и 325 хил. българи или над една пета от населението на страната , съобщиха от Националния статистически институт.  Данните за 2023 г. показват, че ако в доходите на домакинствата се включат доходите от пенсии, но се..

публикувано на 26.04.24 в 14:12