Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Званието „Ученик на 2020 в община Балчик“ за седем ученици от града

С решение на местния парламент те получават по 200 лева парична награда за отличен успех, високи постижения, активно участие в училищния живот и изяви в извънкласните дейности.

Поводът е 24 май - Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост.

Гордост за своите близки и приятели са: Тодор Тодоров - отличник на „Випуск - 2020 ‘ в СУ “Христо Ботев” Балчик; Габриела Жекова от седми клас на училище „Антим I“; шестокласничката Бурчин Рамадан от ОУ “Св.св. Кирил и Методий” Балчик; Стефан Тодоров - ученик от VIII клас, СУ “Хр. Смирненски” с. Оброчище; четвъртокласничката Елеонора Башева от ОУ „Васил Левски“ с. Соколово; Радостина Станева - ученичка от VII клас, ОУ „ Георги Раковски“ с. Сенокос; Мина Морянова - XII клас, за дългогодишна творческа дейност в Мажоретния състав на Общински детски комплекс и награди от общински и национални конкурси.

Наградените днес не се изчерпват с това решение. 23-ма са преподавателите със званието „Учител на годината“ и също по 200 лева парична награда. Те са представители на учи­ли­щата, дет­ски­те гра­ди­ни, Об­щин­ски дет­ски ком­плекс и учи­те­ли - пен­сио­не­ри.13 са абитуриентите отличници, те са възпитаници на СУ „Христо Ботев“ и за своите постижения получават по 150 лева.

Припомням, че, предвид мерките срещу разпространение на COVID-19, 24 май – който е и празник на Балчик, няма да бъде отбелязан с масови прояви. Отменят се традиционното ученическо шествие и концертите в празничния ден. В 10.00 ч. кметът Николай Ангелов ще положи цветя пред паметника на светите братя Кирил и Методий в центъра на града.

Чуйте в звуковия файл целият репортаж на Албена Иванова:

ВИЖТЕ ОЩЕ

Капитан за ветроходци, капитан за вкъщи

Ветроходци, граждани и близки на капитан Георги Георгиев поставиха венци и цветя на паметната плоча на ул. „Стефан Стамболов” 42 във Варна, където е живял капитанът. Поводът е 90 години от рождението му, които се навършват днес. „Герой на Народна Република България, първият българин извършил околосветско плаване с ветроходната яхта Кор Кароли”..

обновено на 04.06.20 в 13:30

Небеста на Огнян Стефанов-един райски проект с много фантазия и ярка красота

Небеста е проект, започнат в средата на декември 2017 г. и завършен наскоро.  "Това е проект-мечта за едно по-различно селце, в което бих искал да се пренеса някой ден", казва авторът Огнян Стефанов -авиационен фотограф по професия. " Никога не съм скицирал идеята за Небеста и винаги е била само в съзнанието ми, като постоянно търпеше..

публикувано на 04.06.20 в 11:39

Дойде ли моментът за въвеждане на 4-дневна работна седмица?

Сегашната пандемия от коронавирус е най-подходящият момент, за да реформираме нашия трудов живот и да преразгледаме някои утвърдени модели на трудова заетост, а и за да стимулираме икономиката. Подобна реформа би имала положително отражение и над здравето на трудещите се. „Онова, което преживяваме в момента, е ужасно, но то ще ни помогне да..

публикувано на 04.06.20 в 11:14

Откриха защо хората с кръвна група "А" се заразяват по-често с коронавирус

Европейски лекари и молекулярни биолози проведоха мащабен генетичен анализ сред почти две хиляди носители на новия коронавирус и откриха мутация, която прави хората с кръвна група "А" по-уязвими на SARS-CoV-2 , съобщи ТАСС. Резултатите от проучването са публикувани в електронната библиотека bioRxiv. "Наши колеги вече откриха доказателства..

публикувано на 03.06.20 в 17:17
Спасител на плаж Кабакум край Варна

Водните спасители през 100 метра в курортите, през 150 метра на обикновените плажове

Предвижда се броят на спасителните постове да се детайлизира според дължината на бреговата линия и в зависимост от местонахождението на плажовете. Спасителните постове на морските плажове, намиращи се в територията на курорти от национално значение остават през 100..

публикувано на 03.06.20 в 16:32

Как да увеличим времето на работа на смартфона си без презареждане

Независимо от модела на телефона, винаги можете да увеличите неговата производителност и да увеличите времето за работа без допълнително презареждане , твърди генералният директор на ANO Digital Platforms Арсений Шелцин пред „Прайм“ Просто трябва да премахнете..

публикувано на 03.06.20 в 14:15

Панорамният път за КК "Златни пясъци" и това лято ще бъде полуизползваем и опасен

За спрени ремонтни дейности в района на плаж ,4Кабакум" ни сигнализираха живеещи в района. Проблемната зона от години е в състояние на рехабилитации и реконструкции, но от много време панорамният път не функционира, а се ползват заобиколни маршрути, за да се стигне до КК "Златни пясъци", което удължава пътя. Сигналите се потвърдиха, екип на Радио..

обновено на 03.06.20 в 10:02