Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Експерт: 13 години е средната възраст за първа употреба на дрога у нас

Средната възраст на първа употреба на наркотици у нас е 13 г.

Най-рискова група се явяват гимназистите на възраст между 15 и 19 години. Това заяви Кремена Йонева, главен експерт в отдел „Зависимости“ към Националния център по обществено здраве и анализи.

През последните години възрастта на първата употреба на някакъв вид наркотично вещество спада надолу и дори може да е под 12 години, допуска експертът. „При най-рискова група – учениците в гимназиален курс, като че ли имаме най-голяма употреба, не само експериментиране”, каза Йонева.

Тя подчерта, че има разработени две национални програми по превенция, които целят да обхванат училищата в цялата страна. Те са пилотни и се реализират в 12 града в страна. Едната е насочена към ученици от 5 до 7 клас, а другата е от 8 до 11 клас. „При втората основният подход, на който се залага, е „обучение на връстници“, като първо се обучават доброволци. В тази възрастова група самите деца имат по-голямо доверие на информацията, която получават от своите връстници, а не толкова от възрастните – учители или родители, а примерът им се възприема безкритично“, посочи специалистът.

В двете национални програми са предвидени срещи с родители, учители, психолози и педагогически съветници. Малка част от тях се е осъществила до момента заради ситуацията с коронавируса, но експертът се надява с началото на новата учебната година да стартират в цялата страна.

Политиката на национално ниво срещу употребата на наркотиците и наркотрафика се осъществява от Национален съвет по наркотичните вещества, който е към Министерски съвет. Той разработва националната стратегия за борба с дрогата. На местно ниво функционират общински съвети по наркотични вещества. Те са 27 за цялата страна и разработват местни стратегии и програми за превенция на употреба на наркотични вещества. Самите програми се реализират от превантивно-информационни центрове.

„По наши данни специално програмите, които се разработват и изпълняват от превантивно-информационните центрове в страната, достигат някъде до 40-50 хиляди ученици. Има и превантивни програми, които са към МВР, МОН и Министерство на младежта и спорта“, разказа Кремена Йонева.

В отговор на депутатски въпрос просветният министър Красимир Вълчев заявява, че всяка година се изготвя годишен доклад по проблемите, свързани с употребата и злоупотребата с наркотични вещества в България.

МОН събира и обобщава данните от всички 28 регионални управления на образование. На база отчетените данни през учебната 2018/19 година в програми и кампании за превенция са обхванати 208 301 ученици. Работи се както на ниво клас, така и с родителите, и със съответните институции, като се изнасят беседи за вредата от дрогата.

Няма готова формула как да предпазим децата от наркотиците, но има добри практики и много опит, натрупан в страните, които имат традиции в тази сфера. От тях може да се поучим. Това заяви пред БГНЕС Валентина Маринова, която също е главен експерт отдел „Зависимости“ към Националния център по обществено здраве и анализи.

„Няма формула, някакъв алгоритъм, защото става въпрос за психологическа и социална работа и за много специфичен контекст, който има в различните страни, в различните малки общности, по-малките населени места, големите градове и т. н., към който е нужно да се адаптират тези превантивни програми“, подчерта Маринова.

Подходите, които са доказали своите резултати, са ориентирани към развитие на социални умения и личностното израстване. Според нея не само учениците и младежите трябва да бъдат обхванати при осъществяването на превантивните действия. Маринова посочи, че е важно да започнат да се създават общности по места, които работят в мрежа, където има участие и на родители, и на учители.

Кремена Йонева даде като добър пример Столичния превантивно-информационен център, който е разработил и изпълнява тази година превантивна програма, насочена изцяло към родителите. Тя е пилотна и се провеждат сесии само с родителите на ученици на възраст между 10 и 16 години. /БГНЕС


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Обявиха датите за явяване на матурите по желание на дванадесетокласниците

Допълнителните държавни зрелостни изпити по желание на ученика ще са от 22 до 29 май. Графикът по предмети от общообразователна и профилирана подготовка е  публикуван  на сайта на Министерството на образованието и науката. На 22 май от 8:30 часа ще са държавните зрелостни изпити по математика и география и икономика от общообразователната подготовка...

публикувано на 26.04.24 в 15:37

Предстои смяна на спътника, излъчващ програмите на БНР

Предстои смяна на сателит Intelsat 38 със сателит Hotbird 13F. Двата спътника едновременно ще излъчват програмите на Българското национално радио до 31 декември т.г.  Параметрите са следните: Hotbird 13Fat 13.0°E, честота - 12 635 MHz   Приемна поляризация: линейна вертикална Стандарт: DVB-S2 Модулация : 8PSK  FEC: 5/6 Symbol rate: 30 000..

публикувано на 26.04.24 в 14:54

МЗ осигурява безплатни ваксини срещу коклюш за бременните

Първата ваксинация срещу коклюш ще може да се поставя на бебета с две седмици по-рано или когато детето навърши месец и половина, предаде БНР.   Мерките за ограничаване на разпространението на заболяването и за предпазване на най-уязвимите групи бяха представени на днешното правителствено заседание от министъра на здравеопазването Галя Кондева...

публикувано на 26.04.24 в 14:33

Всеки пети българин е живял под прага на бедност през 2023-та

637.92 лв. е линията на бедност за страната през 2023 г. При този размер на линията под прага на бедност са били 1 млн. и 325 хил. българи или над една пета от населението на страната , съобщиха от Националния статистически институт.  Данните за 2023 г. показват, че ако в доходите на домакинствата се включат доходите от пенсии, но се..

публикувано на 26.04.24 в 14:12

Зов за помощ за Димитър Стоев от село Оброчище

Свещеник Филип Ки­ри­лов от Об­ро­чи­ще апелира за помощ към един млад мъж - Ди­ми­тър Стоев, който е на ре­ха­би­ли­та­ция в Со­фия. След десетгодишно лечение са пос­тиг­на­ти доб­ри ре­зул­та­ти и за да се из­пра­ви сам на кра­ка, прес­тоят тряб­ва да е про­дъл­жи­те­лен, за което са нужни сред­ства. В храм "Св. Ус­пе­ние Бо­го­ро­дич­но" в..

публикувано на 26.04.24 в 13:50

Набират се средства за първата църква на село Рогачево

Църковното настоятелство при новостроящия се храм в балчишкото село Рогачево, "Св вмчк. Димитър", открива отново своята кампания за набиране на средства по повод довършване на църквата. Припомняме, че през април 2018 година бяха положени основите на първия православен  храм в Рогачево. Грубият строеж е приключен. В момента се работи по външната и..

публикувано на 26.04.24 в 13:46
Снимката е илюстративна.

До две години ни доставят 7 двуетажни влака

Министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков и ръководството на полската компания “Stadler Polska Sp. z o.o.” подписаха днес договора за доставка на 7 двуетажни влака, които ще бъдат закупени със средства по Плана за възстановяване и устойчивост, съобщиха от МТС. „Подписваме този договор след повече от 20 години, в които страната ни не е..

публикувано на 26.04.24 в 13:35