Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българи ще гребат през океана в подкрепа на донорството

Стефан Иванов и неговият 16-годишен син Максим планират да прекосят Атлантическия океан с постоената от тях гребна лодка NEVEREST.

Плаването ще започне след броени дни от Португалия и ще приключи на бразилския бряг.  Разстоянието е около 3 200 морски мили, или общо 6 хиляди километра.

За Радио Варна Стефан Иванов съобщи, че планират да прекосят Атлантика за 60 до 70 дни.

Ако плаването е успешно, то ще се запомни с това, че е първата българска океанска гребна експедиция.

Освен това Максим Иванов ще бъде най-младият гребец, прекосил океан.

Целта на плаването е да се популяризира инициативата на Министерството на здравеопазването, в подкрепа на донорството, наречена "Да! За живот!".

Подробностите са в интервюто на Валери Великов със Стефан Иванов.

Може да проследите плаването на Стефан и Максим на живо, в страниците на събитието във Фейсбук и Инстаграм - NeverestOceanRow


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Журито на 81-вото издание на кинофестивала във Венеция ще обяви победителите тази вечер

Международният филмов фестивал във Венеция ще раздаде отличията си на церемония тази вечер, предадоха осведомителните агенции. Френската актриса Изабел Юпер и оглавяването от нея жури се събират в събота, за да връчат отличието "Златен лъв" за най-добър филм, както и останалите призове на форума. След десетдневна надпревара ще стане ясен..

публикувано на 07.09.24 в 14:22

84 години от връщането на Южна Добруджа

На днешния ден се навършват 84 години от подписването на Крайовската спогодба, която нормализира отношенията между Царство България и Кралство Румъния, връщайки Южна Добруджа на България, припомня БГНЕС. Българи и румънци в продължение на векове са живели в мир и добри отношения помежду си. Между..

обновено на 07.09.24 в 13:58

ВМС почетоха паметта на загиналите за Освобождението на Добруджа

На 7 септември4по случай 108-та годишнина от Добричката епопея, представителна част от Военноморските сили участва във военен ритуал на Мемориала в памет на загиналите от пехотна Бдинска дивизия за освобождението на Добруджа, издигнат край с. Козлодуйци, Добричка община. Строят на почетния караул беше приет от капитан ранг Борислав..

публикувано на 07.09.24 в 12:25

Адел предпочете семейството пред 200 млн. долара

Британската поп дива Адел е отказала потенциална заплата от 200 милиона долара, което може да се окаже едно от най-големите предложения в кариерата й, съобщи „Дейли мейл“. Предложението е от Китай, където искаха да я наемат за представления в казино в Макао, а концертите щяха да бъдат подобни на нейните поредица от изпълнения Weekends With..

публикувано на 07.09.24 в 09:25

Продават пиратския кораб "Св. Николай"

Продават пиратския кораб "Св. Николай", видя репортер на Радио Варна. Обявената цена е 70 хиляди евро. Корабът е построен през 1942 година във Варна по хърватски проект. Използван е за военни цели. ​ В края на Втората световна война немското командване издава заповед военната флота на България да бъде подпалена и потопена, за да не..

публикувано на 06.09.24 в 15:55

Четири села празнуват в община Добричка

Денят на Съединението е празник и за четири населени места в община Добричка, съобщават от местната администрация. Това са селата Батово, Божурово, Златия и Овчарово.  Тържествата в село Батово ще се проведат на площада. Участие в тях ще вземат малчугани от детска градина „Зорница“ в населеното място, фолклорни самодейни състави от читалището в..

публикувано на 06.09.24 в 10:53

Документи за Съединението във Варненския архив

В Държавен архив - Варна се пазят малко документи, свързани с Деня на Съединението - 6 септември 1885 година. Въпреки това черноморският град има съществено значение за този исторически акт поради факта, че именно тук официално е оповестено Съединението на България. Това разказва Донка Николова - началник на Архива. П о това време княз Александър..

публикувано на 06.09.24 в 08:05