Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Първи юни в зоопарк Добрич

| обновено на 01.06.20 в 16:14

Центърът за защита на природата и животните в Добрич днес работи напълно безплатно за своите най-малки почитатели – децата.


Сутринта за радост на малчуганите свой спектакъл на открито изнесе и Кукленият театър „Дора Габе“, а за да бъде още по-празничен и усмихнат денят на детето всички животни са изключително приветливи и общителни след дългата раздяла по време на карантината.

Със своя специална изненада за Първи юни са се подготвили и от Еко сдружението „ДоброЖънци“, които превръщат с общи усилия кулата в зооцентъра в истинско произведение на изкуството.


Повече за празника в зоопарка и пазим ли детското в себе си макар и вече пораснали, чуйте в репортажа на кореспондента ни в Добрич Мая Щърбанова.

Стотици деца на Добрич са избрали за своя празник да посетят Центъра за защита на природата и животните. Малчуганите споделят, че днес наистина се чувстват специални.

За празника на детето доброволците от Еко сдружението „ДоброЖънци“ подготвят своята поредна изненада, като превръщат кулата в зооцентъра в дърво с много птици. На помощ при тях са и художници от Добрич – част от които са Радослав Василев  и Грациела Василева.

Идеята за преобразяването на кулата е на доброволците от „ДоброЖънци“, сред които е и арх. Надежда Пампорова. За нея всеки човек, който умее да мечтае, е запазил все още детското в себе си.

Директорът на центъра Християн Христов с усмивка споделя, че той също все още не се е разделил с детето в себе си и за щастие работата му му дава възможност да бъде сред много деца.Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Първият космически турист ще прави и разходка извън Международната космическа станция

Първият космически турист, пожелал да излезе в открития космос, ще може да прекара около 90-100 минути зад борда на МКС, казаха за РИА Новости в руското представителство на Space Adventures. "Това ще бъде излизане за 90-100-минути, което съответства на приблизително една обиколка около Земята...

публикувано на 04.07.20 в 10:09

50 години Лада - спомен, гордост и любов

Тази събота и неделя над 200 любители на култовата автомобилна марка "Лада" се събират в село Аспарухово на традиционния си събор. Те ще отбележат и 50 години от началото на производството на автомобила. На 19 април 1970 г. от монтажната линия излиза първият ВАЗ-2101 "Жигули" - легендарната "копейка", на Волжския автомобилен..

обновено на 04.07.20 в 09:55
С ръце за село

Доброволци от "Фабрика за идеи" помагат безвъзмездно на българското село

Във всяко българско село има много работа за вършене – да се окоси тревата, да се почистят тротоарите, да се поддържат   градинките, да се измаже оградата и... какво ли още не. В много малко села, обаче, има кой да свърши тази работа. Точно затова младежите от Сдружение „Фабрика за идеи“ създадоха инициативата „С ръце за село“ , за да помогнат..

публикувано на 03.07.20 в 15:00

Юли без пластмаса

Този юли Денят без пластмасови торбички е по-специален – остава точно една година до влизането в сила и у нас на общоевропейските ограничения за някои видове еднократна пластмаса. От българското правителство зависи дали ще  предприеме сериозни мерки, вместо обичайното минимално и формално изпълнение на европейските изисквания. С..

публикувано на 03.07.20 в 11:53

Знаменитости масово се снимат в розови одежди

Знаменитости от цял свят връщат на мода розовия цвят, като масово се снимат с одежди в подобни разцветки, пише в. Сън". За родоначалник на тренда е сочена актрисата Джоди Комър от сериала "Убивайки Ийв", станал популярен през 2020 година. В един от епизодите нейната героиня Виланел се появява в ефектен тоалет от тюл в наситен розов цвят...

публикувано на 03.07.20 в 09:56

Формира се нов хавайски остров, но не правете още резервации

Нещо се образува под Тихия океан на около 30 километра от Хаваите, казват учените. Нов остров се оформя на повече от километър под повърхността на океана, съобщи Американската служба за геоложки проучвания (USGS) в публикация във Фейсбук...

публикувано на 03.07.20 в 09:10
Слонове край р. Окаванго в Ботсвана

Разследват мистериозната смърт на стотици слонове в Африка

Ботсвана разследва „напълно безпрецедентната“ смърт на стотици слонове от май насам. Правителството заяви, че три лаборатории - в Канада, Южна Африка и Зимбабве ще "обработват пробите, взети от мъртвите слонове". През последните два месеца в делтата на Окаванго в Ботсвана бяха забелязани над 350 трупа на слонове. Никой не знае защо..

публикувано на 03.07.20 в 06:13