Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С поглед към звездите

Космосът винаги е примамвал умовете ни – с неизвестността си, с необятните си хоризонти и с потенциала за развитие, който ни предоставя. А възходът на космическото дело през последните десетилетия привлича все повече ентусиасти.

Сред тях са Невена Балабанова, Орлин Бобчев и Калина – едно варненско семейство с разностранни интереси, което не пропуска събитие от космическия календар. А последното такова беше съвместното изстрелване на астронавти до Международната космическа станция (МКС) от NASA и SpaceX – пример за ползотворно партньорство между частна и държавна компания, което предопределя и космическото бъдеще на човечеството, в което основна роля ще има частната инициатива.

А защо това изстрелване е важно?

Орлин: Първо, SpaceX спечелиха доверието на NASA с големия процент на успеваемост на своите изстрелвания и с последователността в работата си. След това идва и много по-ниската цена, която постигна частната компания – нещо много важно за устойчивото развитие на една космическа програма. А това успешно скачване с МКС ни показа, че можем да мислим за изграждане на нова инфраструктура в космоса – една от стъпките по пътя към Марс. Не на последно място е това, че “Dragon” са кораби от ново поколение – те са за многократна употреба, изградени са по най-нови технологии и превъзхождат морално остарелите американски совалки, които са извадени от употреба, и руските кораби „Союз” – единствената алтернатива за транспортиране на хора до МКС в момента.

Но откъде идва този интерес към космоса в семейството?

Невена: Всеки от нас е запленен от космоса – четем, интересуваме се и непрекъснато споделяме помежду си наученото. Така тази обща енергия постоянно циркулира между нас и подхранва интереса ни към тази вълнуваща тема. Според мен във всеки човек е заложен стрмежът да преминава следващата граница, което всъщност ни помага да съхраняваме и развиваме интелекта си.

А мечтите на 12-годишната Калина, свързани с космоса и неговото покоряване, една по една вече се сбъдват.

Калина: Много съм щастлива, че миналата година успях да спечеля стипендия и да бъда част от спейскемп – лагер в Измир, Турция, който запознава деца на моята възраст с подготовката, която астронавтите преминават по пътя си към космоса. А в момента, освен, че обичам да гледам всяко едно изстрелване, ходя и на кръжоци, които не засягат само космоса, но и различни други науки като биология и физика, които също са много интересни. Но въпреки че много от мечтите ми са свързани с космоса, за мен не е задължително да летя – много бих се радвала просто да работя за някоя космическа компания, а защо не и да бъда част от екипа, който ще подготви следващото изстрелване до Марс!

Още за семейната страст към космоса слушайте тук:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В детска градина във Варна отглеждат билки и зеленчуци

В детска градина "Слънчева дъга" във Варна си направиха зеленчукова градина. Първоначално засяват само 8 билки, но вече в двора на заведението се отглеждат зеленчуци, някои от тях дори в оранжерия. Това разказа Янка Иванова, директор на детската градината. Децата с голяма отговорност и радост се включват в грижите за растенията още от поставянето на..

публикувано на 16.04.24 в 16:59

Жълт код за силен вятър във Варна в сряда, в Добрич се очакват гръмотевични бури

Жълт код е обявен за утре в областите Варна, Бургас и Добрич, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология.  Във Варненско и Бургаско се очаква умерен до силен вятър с пориви до 24 метра в секунда.  Синоптиците предупреждават, че в област Добрич вечерта се очакват гръмотевични бури, като ще има и условия за градушки.

публикувано на 16.04.24 в 14:24

Създават ли изпитите по НВО в 10. клас напрежение и кой има полза от тях?

Предстоят изпитите за Национално външно оценяване /НВО/ за учениците в 10. клас. Датите са 10 юни по български език и литература /БЕЛ/ и 12 юни по математика. Това, което следва от тях е, че ученикът получава документ за завършен първи етап на средно образование, но той не се равнява на документ за завършено средно образование и с него не може..

публикувано на 16.04.24 в 09:01

Ден на Българската конституция

16 април е Ден на Българската конституция и професионален празник на юристите в България. Денят се отбелязва от 1991 г. по инициатива на Съюза на юристите в България. На тази дата през 1879 г. е приета Търновската конституция - първата българска конституция, която се превръща в законодателна основа за обществено-икономическото развитие на..

публикувано на 16.04.24 в 08:05

Лесна работа: Празник на училището

Моето училище празнува половинвековен юбилей. Днес е тържественият концерт. А празникът? Той е нещо лично и много специално. Половин век, през който се случиха толкова много неща - цветни, интересни, невероятни, увлекателни, забавни и не толкова. С много съученици изгубихме връзка през годините и това е нещо естествено, наречено живот. Но,..

публикувано на 15.04.24 в 17:05
Посетител разглежда копие на Мона Лиза на Леонардо да Винчи на изложба в Лувъра, Париж.

15 април - Световен ден на културата и изкуството

На 15 април честваме Световния ден на културата и изкуството. Началото е поставено с т. нар. Пакт Рьорих или Вашингтонски пакт – на 15 април 1935 г., съобщава БТА. По инициатива на живеещия в емиграция след революцията в Русия художник Николай Рьорих (1874-1947) в кабинета на президента на САЩ Франклин Рузвелт е подписан първият Международен договор..

публикувано на 15.04.24 в 08:33

Диетата с периодично гладуване води до позитивни промени в мозъка

Учените, които се опитват да се справят с продължаващата криза със затлъстяването, са направили важно откритие: Периодичното ограничаване на калориите води до значителни промени както в червата, така и в мозъка, което може да открие нови възможности за поддържане на здравословно тегло, съобщи Science alert. Изследователи от Китай са изследвали 25..

публикувано на 14.04.24 в 10:12