Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Президентът Радев наложи вето върху промени в Закона за МВР

Румен Радев
Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев връща за ново обсъждане в Парламента част от промените в Закона за МВР. Държавният глава наложи вето на текстовете, с които във вътрешното ведомство се създава нова охранителна структура, която ще дублира функциите на Националната служба за охрана.

Държавният глава не оспорва реформите, които целят подобряване на ефективността на дейността на МВР. Несъгласието на Радев е с разпоредбите, които дублират охраната, осъществявана по Закона за НСО, предаде БНР.

Според президента дублирането на функции създава условия за неефективно и неефикасно използване на държавен ресурс, без гаранции за по-голяма сигурност. Президентът Румен Радев обяви миналата седмица, че днес  ще наложи частично вето в промените на Закона за МВР.

Промените бяха приети на 11 юни. Те предвиждат създаване на нова Главна дирекция „Жандармерия, специални операции и борба с тероризма“, правоприемник на Специализирания отряд за борба с тероризма и на Главна дирекция "Национална полиция“.

Новата структура ще предотвратява и пресича терористични действия, ще освобождава заложници, ще задържа или обезврежда особено опасни престъпници или престъпни групи. Предвидено е възможността дирекцията да опазва обществения ред.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Специален прокурор да разследва главния прокурор, предлагат управляващите

ГЕРБ и "Обединени патриоти" предлагат да има специален прокурор, който ще може да разследва главния прокурор. Това ще стане с промени в Наказателно-процесуалния кодекс и Закона за съдебната власт, които управляващите внесоха в деловодството на парламента, предаде БНР. Обвинител, разследващ главния прокурор, искат коалиционните партньори, като..

публикувано на 03.12.20 в 17:31

Гърция удължава карантината до 14 декември

Гърция удължава карантината заради коронавируса с една седмица до 14 декември заради продължаващия висок брой нови инфекции, предаде БНР. Говорителят на правителството Стелиос Пецас обяви, че епидемичното бреме остава високо. По време на първата вълна смъртността от Covid в Гърция не беше висока, но през последните месеци черната статистика се..

публикувано на 03.12.20 в 17:15

Осигуряват компютри за 45 училища във Варна

45 общински училища във Варна работят по процедури за закупуване на компютри за 518 ученици и 130 учители. Това стана възможно след решение на правителството, с което целево бяха преведени необходимите средства за осигуряване на необходимата техника за училища в цялата страна. За Варна средствата са 562 000 лв. Междувременно ОУ "Васил Априлов" и..

публикувано на 03.12.20 в 16:18

Българка с европейска награда за младежки активизъм

Престижно европейско отличие за Мария Атанасова. На онлайн церемония на 2 декември българката спечели в категорията „Младежки активизъм“ на наградите „Жена на годината“ 2020. Инициатива създадена преди пет години за да покаже приноса на дамите към европейското общество и да стимулира участието на жените в дебатите за Европа и нейното бъдеще...

публикувано на 03.12.20 в 16:16

EК предяви иск срещу България заради лошото качество на въздуха

Европейската комисия реши да предяви иск пред Съда на ЕС срещу България , тъй като страната не е осигурила цялостно изпълнение на решението на Съда от 5 април 2017 г. — в него беше констатирано, че България не е изпълнила задълженията си по европейското законодателство относно качеството на атмосферния въздух, съобщиха от ЕК. По-конкретно в страната..

публикувано на 03.12.20 в 15:59

МБАЛ Добрич започва набирането на кръвна плазма за лечение на Ковид-19

Многопрофилната болница в Добрич започва кампания по събиране на кръв за производство на реконвалесцентна плазма за лечение на пациенти с COVID-19. Желаещите могат да дарят кръв в Отделението по трансфузионна хематология /Кръвен център/ в здравното заведение в областния център в понеделник и четвъртък от 8 до 12 часа.   Доброволците трябва да отговарят..

публикувано на 03.12.20 в 15:39

Дом за стари хора край Варна пламна с COVID-19

Ново огнище на COVID-19 е установено през изминалата седмица в дом за стари хора "Ален Мак". Регистрирани са 18 души с положителни проби за коронавирус. Трима от тях са от персонала, а останалите 15 са от домуващите. Всички заразени са изолирани. На останалите 18 обитатели пробите са отрицателни. Предприети са мерки към контактните и са разпоредени..

публикувано на 03.12.20 в 15:14