Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Велосипед, фотоапарат, изгрев

10
Снимка: Емил Йовев

Добър човек да ти пожелае „Добро утро!”. Безценно. Случва ми се всяка сутрин, а вероятно и на стотици други приятели на Емил Йовев, които бързат със събуждането си още да погледнат фейсбук профила му. Там винаги е поредната вдъхновяваща снимка на изгрева край морето във Варна.

Всяка сутрин Емо е там със своя фотоапарат и неизменния велосипед. Прави това от години – проверява в колко часа изгрява слънцето и очаква да улови този неповторим миг.

Част от многобройните красиви кадри може да видите от 1 юли и във фоайето на Регионална библиотека „Пенчо Славейков” във Варна. Изложбата е с мото „Добро утро с Емил Йовев”, откриването е в 17 часа.

Емил Йовев е варненец, бивш състезател по колоездене (олимпийска надежда от игрите в Мюнхен през 1972 г.) и настоящ велосипедист-любител и майстор на колелета, любител фотограф и добър приятел на библиотеката.

БНР подкасти:

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Смяната на часа е силен стрес за психиката на човек, според експерти

Смяната на часовото време, без значение дали от зимно на лятно или обратно, причинява изключително голям стрeс на психиката на човек. Това коментира за Радио Варна проф. Христо Кожухаров, президент на Българската психиатрична асоциация. До 1 април 1979 година България е била само на зимното часово време. След това се въвежда лятното, а..

публикувано на 26.03.23 в 10:16

Десетки варненци се включиха в пролетно почистване днес

Въпреки мрачното, студено и мъгливо време в съботния ден не липсваха ентусиазирани варненци, които се включиха в пролетната акция по почистване на Варна. Приоритетни бяха паркове, междублокови пространства, детски и спортни площадки, както и други обществени територии. Кампанията по почистване бе организирана от дирекция „Екология и опазване..

публикувано на 25.03.23 в 15:08

Благовещение е – празник на всички християни

Благовещение е един от големите пролетни празници. Той е част от Великденския празничен цикъл и винаги се отбелязва на 25 март. Благовещение e празник за всички християни, независимо от традицията и църквата, към която принадлежат. Според Библията на този ден Архангел Гавраил донася на Дева Мария благата вест, че тя ще роди..

обновено на 25.03.23 в 14:14

Не пренебрегвайте пролетната умора

През пролетта човек трябва внимателно да следи емоционалното си състояние, съветва клиничният психолог Екатерина Корчагина. В разговор с "Lenta.ru" тя даде няколко съвета как да се справим с пролетната умора и предупреди да не пренебрегваме сезонната депресия. Всеки може да преживее пролетно..

публикувано на 25.03.23 в 11:20

Фестивалът "Здравей, здраве" за шести път във Варна

За шести пореден път във Варна ще се проведе Фестивал на здравето "Здравей, здраве!", този уикенд - 25 и 26 март. Събитието, което тази година е предназначено както за големи, така и за малки, ще бъде на територията на Морско казино - Варна. Богатата програма на фестивала включва общо 16 лекции , 16 практики, както и 13 занятия за деца...

обновено на 25.03.23 в 10:01
НИМХ-ВАРНА

На Благовещение в НИМХ-Варна

На 25 март православната църква чества Благовещение . За българите днешният празник е известен още като Благовец . На този ден пробиват ушите на малките момичета, дамгосват агнетата и яретата, защото се вярва, че няма да ги боли. В дните срещу празника иманяри търсят заровени съкровища. Народните поверия гласят..

публикувано на 25.03.23 в 07:00
Виргиния Василева

Поредица от книжки учи децата да приемат различните

Поредица от детски книжки за емоционална грамотност създава Виргиния Василева - психотерапевт и детски психолог. Първата книжка, озаглавена „Играем заедно“, вече излезе от печат. Тя разказва за историята на Карин – дете с двигателни и говорни затруднения, и учи малчуганите да приемат с лекота различните деца и да разширяват мирогледа си от ранна..

публикувано на 24.03.23 в 15:33