Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Община Варна запазва висок кредитен рейтинг

Българската агенция за кредитен рейтинг /БАКР/ потвърди и тази година кредитния рейтинг на град Варна: дългосрочен - /ВВВ/ перспектива: стабилна, краткосрочен - /А-3/ перспектива: стабилна. Той е ограничен от рейтинга на държавата и не може да бъде по-висок от него. Анализът на БАКР е направен в условията на пандемията от Covid – 19. Рейтинговият комитет е заседавал на 28-ми май т. г., като детайлно са анализирани предходната 2019 година, както и развитието на икономическите процеси в страната в контекста на пандемията. Отбелязано е положителното финансово развитие на Община Варна, мащабната капиталова програма, липсата на просрочени задължения, сравнително високата събираемост на основните данъчни пера, по-висок дял на трудоспособното население в общината в сравнение със средното за страната, съобщават от общинската пресслужба.

В доклада се посочва, че Община Варна се характеризира с нулево ниво на просрочените задължения към края на 2019 г. и към края на февруари 2020 г. Инвестициите в образованието са неколкократно по-високи в сравнение с предходни години. През миналата година Община Варна е финансирала капиталовата си програма като цяло с 41,3% средства по европейски програми. Общият й размер възлиза на 152,5 млн. лв., което представлява повишение с 33,4% спрямо предходната 2018 година.

БАКР е третата пълноправна рейтингова агенция в ЕС, регистрирана съгласно регламент на Европейския парламент и на Съвета на Европа. Присъдените от нея рейтинги важат в целия ЕС и са изцяло равнопоставени с тези на останалите агенции, признати от Европейския орган за ценни книжа и пазари.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

НЗОК ще известява със sms и Viber пациенти с протоколи за скъпоструващи лекарства

От 1 септември 2024 г. кандидатстващите за отпускане на скъпи лекарства за хронични или редки болести, отпускани с електронни протоколи, издавани от лекари специалисти и от специализирани лекарски комисии, както и за отпускането на помощни средства и медицински изделия, ще бъдат известявани със съобщение по телефона или чрез онлайн платформата Вайбър...

публикувано на 28.08.24 в 14:40

Започват консултации за определяне на състава на РИК-Варна

На 1 септември започват консултации за определяне на състава на РИК-Варна на Трети изборен район – Варненски за насрочените за 27 октомври парламентарни избори, съобщават от Областна администрация - Варна, където ще се проведат те. Съставът на РИК- Варна е от 17 членове, включително председател, до четирима, но не по-малко от двама..

публикувано на 28.08.24 в 14:22

Спряха сайт за нерегламентирана продажба на лекарства в интернет

Сайт за нерегламентирана продажба на лекарства в интернет е спрян след постъпил сигнал в Комисията за защита на потребителите. Това съобщиха  от Комисията на страницата си в интернет , цитирани от БНР.  Сайтът е предлагал медицински продукти с неясен произход и съмнителни качества. Експерти от Комисията за защита на потребителите са извършили..

публикувано на 28.08.24 в 14:13

При спецакция във Варна задържаха 58-годишен, издирван за банкови и имотни измами

Арестът на 58-годишният мъж е осъществен тази сутрин в рамките на специализирана полицейска операция на служители на ГД „Национална полиция“ и ОДМВР-Варна, предприета след сигнал от ДМОС-МВР.  Руският гражданин е бил обявен за международно издирване от Интерпол-Москва за банкови и имотни измами. Мъжът е установен на територията на курортния комплекс..

публикувано на 28.08.24 в 14:12

Ръст на пътуванията на българи в чужбина с цел почивка

С малко над 11% се е увеличил броят на пътуванията на българи в чужбина с цел почивка или екскурзия през юли спрямо същия месец на предходната година, сочат данните на Националния статистически институт.  През юли най-голям относителен дял от общия брой пътувания на български граждани в чужбина формират тези с цел почивка и екскурзия - 47.4%, следвани..

публикувано на 28.08.24 в 12:21

Брошури разясняват за разделното събиране на боклука във Варна

Община Варна подготви нови разяснителни брошури за разделното събиране на отпадъци, съобщава сайтът на администрацията live.varna.bg. В тях са разяснени правилата и задълженията на граждани и фирми за изхвърляне на различните видове отпадъци. Предстои да бъдат подготвени и други брошури – за строителните и за едрогабаритните отпадъци. Мерките са част..

публикувано на 28.08.24 в 11:30

За денонощие иззеха автомобилите на 9 водачи, шофирали дрогирани или пияни

За едно денонощие в Бургаска област са задържани 9 водачи, иззети са и автомобилите им, след като пробите им за употреба на наркотици и алкохол са положителни. Проверките са извършени в Бургас, Поморие, Несебър, Свети Влас, Ахелой и селата Житосвят и Ясна Поляна, съобщава БНР-Бургас. 3 са случаите на шофьори задържани за употреба на кокаин и..

публикувано на 28.08.24 в 10:59