Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Варненски лекар: Поне четири месеца с имунитет след COVID-19

| обновено на 04.07.20 в 10:20
Снимка: БТА

Първите пациенти, които са преболедували от новия коронавирус през февруари и март,  имат достатъчно напрегнат имунитет. Това съобщи за Радио Варна д-р Снежан Снегаров, собственик на една от големите лаборатории във Варна: "Не съм попадал на човек, тестван със сигурен тест, който да няма антитела от порядъка на 3-4 месеца."

Доктор Снегаров е категорично против бързите тестове за откриване на антитела при заразени с COVID-19 пациенти. Въпреки че ръководената от него лаборатория извършва въпросните тестове, д-р Снегаров смята, че те не трябва да се правят. "На този етап от развитие на лабораторната диагностика, бързите тестове изглеждат безумно остарели. Има и голям брой ментета. Много институции и фирми си мислят, че правят нещо за своите служители като купуват бързи тестове, с които да ги тестват. Това е излишно влагане на обществени средства в нещо, което няма смисъл".

Вече са разработени хемилуминисцентни тестове, които са количествени. Те тепърва ще стават популярни и търсени от пациентите, защото преболедувалите, които ще стават все повече, ще могат да проследяват дали имат напрегнат имунитет:

При температура, болки в гърлото и положителен PCR-тест за COVID-19, вторият тест е излишен разход. Ако отрицателният резултат е взет в правилния период от време, между петия и седмия ден от евентуалното заразяване, и няма клинична симптоматика, не е нужно да бъде повтарян, съветва д-р Снегаров.

PCR-методиката съществува от 20 години, а тестовете за COVID-19 бяха създадени през последните 3 месеца. "В началото тестовете бяха по един ген, след това се създадоха два гена, в момента има тестове, които са по три гена. Те са най-точните. Вероятността от грешка при тях е минимална при правилно изпълнение. Най-хубавите тестове са с най-бързо получаване на резултата."

Производители на PCR-тестове са Южна Корея, Китай, САЩ и страни от западна Европа. "Монопол категорично няма".

У нас се работи предимно с корейски тестове. Вече се предлагат и американски, след като падна ембаргото, наложено от президента Тръмп.

Цялото интервю чуйте в прикачения файл по-горе.


ВИЖТЕ ОЩЕ
Фреди Люпке

Варненци по широкия свят - Фреди Люпке

До петък, преди да отбележим празника на Варна – 15 август, ще ви срещаме с варненци, които живеят далеч от нас, но не са загубили връзката си с родното място. Първата среща е с Фреди Люпке, който живее повече от 20 години в Германия. Фреди е работил в немската редакция на Радио Варна, през летата на студентските си години. Сега е учител..

публикувано на 11.08.20 в 11:26

Николай Василев: Намаляването на ДДС е откровена глупост

Решението за намаляването на ДДС за нискоалкохолните напитки, спортните дейности, услугите на туристическите оператори и екскурзиите със случаен превоз продължава да предизвиква разнопосочни реакции. Според бившият икономически министър Николай Василев намаляването на ДДС на 9% за виното и бирата в заведенията показва липса на финансова..

публикувано на 10.08.20 в 09:00

Галин Герчев: Нудизмът сваля невидимите прегради в душата

Галин Герчев е един свободен човек, който не се страхува да бъде себе си. Той е председател на Българската натуристка федерация и е концесионер на единствения нудистки плаж, създаден по всички европейски и световни правила. Ивицата за хора, които искат да се слеят с природата и да се разхождат голи на спокойствие, се намира  в курорта Златни..

публикувано на 08.08.20 в 13:11

Неда Антонова: Трябва да се надяваме нашето време да излъчи своя герой, своя Паисий

"Безмълвие" от Неда Антонова разказва за греховната младост на Паисий Хилендарски.  Отец Паисий е останал в нашето съзнание като побелелия монах от читанките. След дълги години на проучване авторката го описва като различен човек - човек от Бога и за Бога. Жив човек. Интригуващият роман "Безмълвие" от Неда Антонова, който..

публикувано на 07.08.20 в 13:29
Кинорежисьорът Милко Лазаров

Милко Лазаров: Страхът от новото е като да си болен и да те е страх да се излекуваш, защото пак ще се разболееш

Трябва активно да искаме смяна на това, което не ни харесва. Страхът от новото, което се задава, е като да си болен и да те е страх да се излекуваш, защото пак ще се разболееш. За случващото се в страната – екшън, хорър, комедия или треторазрядна сапунка, анализ прави режисьорът Милко Лазаров в интервю на Даниела Стойнова. Той..

публикувано на 06.08.20 в 12:33
Сабина Максимова

Сабина Максимова: Ако продължим да изхвърляме пластмаса, впоследствие ще я дишаме и пием

Златен медал получи еко идеята на варненка, предложила пластмасовите чаши в детските градина да бъдат заменени с иноксови. Мисия „Аз избирам чашата за многократна употреба“ получи отличието в световната еконадпревара 2020 BEYONDPLASTIC AWARD. Кампанията за замяна на пластмасовите чаши за вода в детските градини у нас е наградена в категория..

публикувано на 02.08.20 в 12:21

Какво не знаем за лечебната билка безсмъртниче?

Лечебната билка безсмъртниче /жълт смил/ е позната от столетия, но стана хит култура в България преди 6-7 години. От нея се произвежда етерично масло с изключително ценни свойства. Безсмъртничето /Helichrysum/ расте по песъчливи и крайбрежни места. Отглежда се трудно и при дестилацията се извличат малки количества масло, затова то е доста..

публикувано на 02.08.20 в 06:36