Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Допуснаха протестиращи до брега край "Росенец"

| обновено на 11.07.20 в 17:55

Близо 10 часа в бургаския парк "Росенец" продължи инициативата за масово ходене на охраняем плаж. 
Събраха се стотици хора, за да се включат в организираното масово ходене на охраняемия плаж до почивния комплекс, свързан с почетния председател на ДПС Ахмед Доган. 

Над 5000 симпатизанти на ДПС от цялата страна се струпаха около 8.00 часа тази сутрин на брега край имота, където се намират почетният председател на ДПС Ахмед Доган и ръководството на партията. 

50 метра разделяха симпатизантите на ДПС и почитателите на масовото плажуване в района на частния имот на Доган. 

Привържениците на инициативата "Масово посещение на охраняем плаж" спорадично скандираха: "Мафия", "Българи, юнаци" и "Искаме на плаж". Около 13:30 ч. им беше осигурен, чрез плътно подредена полицейска колона, достъп до малката засипана с чакъл плажна ивица. 

Тъй като нямаше как всички протестиращи да се съберат на нея, те започнаха да се разхождат дотам на групи. 

Преди да бъде осигурен достъп до плажа, се стигна до сблъсъци между протестиращи и със служители на "Жандармерията", продължили около половин час. Бяха задържани трима души. Единият от тях е активистът на "Да, България" Ивайло Мирчев. 
Има и трима пострадали служители на жандармерията.

Ето и как се стигна до тук, както и до последвалите след това реакции на президента Румен Радев, както и на представители на правителството и главния прокурор Иван Гешев.
14.21 ч.

Директорът на Областна дирекция Полиция в Бургас Радослав Сотиров подаде оставка, предаде БГНЕС. По-рано днес кметът на Бургас Димитър Николов определи като грешка действията на полицията за това, че са спрели достъпа на български граждани до плажа в Росенец. Категорично смятам, че именно това покачва градуса на напрежението, каза Николов. Вътрешният министър Младен Маринов обаче отказа да приеме оставката на Сотиров.


13.21 ч.
Полицията допусна протестиращите да отидат до морския бряг, близо до имението свързано с Ахмед Доган, съобщава БТА. С тях към брега вървят кмета на Бургас Димитър Николов, представители на "Да, България" и общински съветници от Бургас. Полицаи с шлемове и служители на жандармерията охраняват протестиращите и следят да няма конфликти със симпатизанти на ДПС, които също са в района на парка.
За да се избегне срещата с привържениците на Доган, протестиращите вървят през обходен маршрут.

12.26 ч.

Иво Мирчев от Демократична България бе арестуван и отведен от полицията, след като протестиращите привърженици на Демократична България се опитаха да пробият полицейския кордон, съобщи  БГНЕС.

Ситуацията ескалира и част от протестиращите успяха да преминат през кордона. Все още голяма част от протестиращите не са допуснати до плажа на Росенец.
В момента симпатизанти на ДПС и съмишленици на Христо Иванов от „Да, България” протестират в парк „Росенец”, разделени от полицейски кордон.

12.05 ч.

В бургаския парк "Росенец" продължават да пристигат хора от цялата страна за масовото протестно посещение на плажа край луксозния имот, който се свързва с почетния председател на ДПС Ахмед Доган.

И в момента там има стотици хора.

Жандармерията успя да раздели хилядите симпатизанти на ДПС от останалите, които се отзоваха на призива на партия "Да, България" за масово плажуване.  

Първият полицейски кордон е разположен на 500 метра от частния имот на Ахмед Доган и спира представителите на "Да, България" и протестиращи, които скандират "Искаме на плаж" и "Българи юнаци".

До имението на Ахмед Доган се допускат само хилядите симпатизанти на ДПС, които пристигнаха тук организирано с автобуси от цялата страна.

На първата полицейска блокада с български знамена протестиращите от инициативата за масово ходене на плаж имаха кратки пререкания и сблъсъци със симпатизантите на ДПС.


11.38 ч.

Кметът на Бургас Димитър Николов определи като грешка действията на полицията за това, че са спрели достъпа на български граждани до плажа в Росенец, съобщава БГНЕС.

Христо Иванов в разговор с него го попита защо полицията го е излъгала, че няма да има друг протест, след като той е имал информация. Кметът заяви, че го отчита като грешка и че ще помоли да бъдат допуснати всички български граждани, които искат да отидат на плаж в Росенец. След тези думи на кмета, всички протестиращи, които се бяха събрали пред общината в Бургас тръгнаха отново към Росенец и заявиха, че ако не бъдат допуснати, ще блокират пътя Созопол-Бургас.

Оценявам като грешка решението на полицията за недопускането на протестиращите до парк Росенец, написа и във Facebook кметът на Бургас Димитър Николов. Категорично смятам, че именно това покачва градуса на напрежението. Срещнах се с част от протестиращите пред Общината и изразих тази позиция. Отивам на място със заявителя на протеста Христо Иванов, за да разговарям с органите на реда за осигуряване на достъп, каза кметът на Бургас.


11.11. ч.
Не допускат протестиращите на плажа в „Росенец", съобщава БГНЕС.
Привърженици на ДПС не допускат на протест гражданите, които искат да плажуват в парк „Росенец”. На пристанището пристигна катамаран, който бе избутан навътре във водата от симпатизантите на ДПС.

Хората от лодките, които искат да плажуват казват: Няма частно пристанище и развяват българското знаме. Междувременно Христо Иванов и Да, България се опитват да блокират пътя Бургас-Созопол.


11.08 ч.
Към момента в местността "Отманли", където се намира парка "Росенец" има много автомобили, автобуси с табели "Случаен превоз" и стотици хора. Част от насъбралите се са привърженици на ДПС и носят партийни знамена, други са в района в подкрепа на инициативата "масово ходене на плаж", обявена за 11.00 часа.
В местността е и председателят на партията Мустафа Кардайъ, съобщава БТА.

Припомняме,

Христо Иванов и неговите съмишленици обявиха, че ще протестират пред сградата на община Бургас. Това стана ясно, след като не бяха допуснати до парк "Росенец", където след 11 ч. трябваше да се състои масово ходене на охраняемия плаж до почивния комплекс, свързан с почетния председател на ДПС Ахмед Доган.

Повод за инициативата е инцидентът, при който бившият министър на правосъдието Христо Иванов и двама представители на партията „Да, България“ не бяха допуснати до морския бряг от служители на НСО, които охраняват района в средата на седмицата.

Автобуси от Кърджали, Разград, Търговище,  Силистра, Пазарджик и коли от цялата страна са паркирали на територията на парк "Росенец".  Десетки са и микробусите на жандармерията.

Към 9 часа се оформиха два протеста. Тези, които се събраха в своеобразен контрапротест не бяха допуснати и бяха изблъскани встрани. Смята се, че те са симпатизанти на ДПС. Виждат се много знамена на партията.

Жандармерията е направила кордон и спира групата от хора, които искат да слязат на плажа. От полицията правят опити да разделят двете протестиращи групи. 

Общинските съветници Димитър Найденов и Константин Бачийски от Бургас, както и Христо Иванов и  Ивайло Мирчев от „Да, България“, се опитаха да преминат през стената от полицейски служители, но не бяха допуснати.

Бившият правосъден министър и съпредседател на "Демократична България" Христо Иванов, каза, че той, общински съветници от Бургас и десетките граждани, които поискали да слязат до плажната ивица, където се намира имението, не са били допуснати от полицията.

Поради нарастващото напрежение между протестиращите, Ивайло Мирчев призова събралите се да се успокоят.

Припомняме, че бариерата на "Росенец" вече е премахната. Достъпът до брега обаче отново не е възможен, тъй като 300 метра по-надолу е поставена ограда с надпис "Частен имот". Кадрите са направени от бургазлията Митко Иванов. Според очевидци, идеята е обектът да изглежда като строителен.

Междувременно, кметът на Бургас Димитър Николов информира, че е разговарял с директора на ОД на МВР Бургас, за да поиска допускане на организаторите на протеста до зоната в парк Росенец. Както БНР Бургас писа, там не са допускани както общинските съветници Димитър Найденов и Константин Бачийски, така и Христо Иванов и  Ивайло Мирчев от „Да, България“. 

Комисар Радослав Сотиров е заявил, че той носи отговорност за безопасността и с цел да няма сблъсъци на етническа основа, няма да допусне промяна на предварително определения от полицията план за безопасност.

От пресцентъра на ОД на МВР Бургас информират, че е създадена необходимата организация за недопускане на нагнетяване на напрежение и сблъсъци. Взетите мерки целят избягване и ограничаване на конфликтни ситуации, опазване на обществения ред и сигурността на гражданите.

Полицията призовава участниците и от двете страни да спазват полицейските разпореждания.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Първият патрулен кораб "Храбри" ще е готов до края на 2025-а

Първият от новите многофункционални модулни патрулни кораби за ВМС  - "Храбри", вече е спуснат на вода. Продължава дострояването му и оборудването му с въоръжение, техника и спомагателни механизми.  Това съобщи във Варна флотилен адмирал Георги Пенев, заместник-командир на военния ни флот.  Той допълни, че корабът ще бъде приет във ВМС през..

публикувано на 26.04.24 в 19:08
Спасител на плаж Кабакум край Варна

Могат ли да отложат новите изисквания за водното спасяване?

Спешна междуведомствена среща ще вземе решение по казуса с водното спасяване на плажовете. Oт туристическия бранш във Варна са поискали от министъра на туризма Евтим Милошев новите изисквания в наредбата за водното спасяване да бъдат отложени за следващия сезон, тъй като те са неизпълними от концесионерите. Това съобщи Милошев след среща с бранша и..

публикувано на 26.04.24 в 18:00

Обявиха датите за явяване на матурите по желание на дванадесетокласниците

Допълнителните държавни зрелостни изпити по желание на ученика ще са от 22 до 29 май. Графикът по предмети от общообразователна и профилирана подготовка е  публикуван  на сайта на Министерството на образованието и науката. На 22 май от 8:30 часа ще са държавните зрелостни изпити по математика и география и икономика от общообразователната подготовка...

публикувано на 26.04.24 в 15:37

Предстои смяна на спътника, излъчващ програмите на БНР

Предстои смяна на сателит Intelsat 38 със сателит Hotbird 13F. Двата спътника едновременно ще излъчват програмите на Българското национално радио до 31 декември т.г.  Параметрите са следните: Hotbird 13Fat 13.0°E, честота - 12 635 MHz   Приемна поляризация: линейна вертикална Стандарт: DVB-S2 Модулация : 8PSK  FEC: 5/6 Symbol rate: 30 000..

публикувано на 26.04.24 в 14:54

МЗ осигурява безплатни ваксини срещу коклюш за бременните

Първата ваксинация срещу коклюш ще може да се поставя на бебета с две седмици по-рано или когато детето навърши месец и половина, предаде БНР.   Мерките за ограничаване на разпространението на заболяването и за предпазване на най-уязвимите групи бяха представени на днешното правителствено заседание от министъра на здравеопазването Галя Кондева...

публикувано на 26.04.24 в 14:33

Всеки пети българин е живял под прага на бедност през 2023-та

637.92 лв. е линията на бедност за страната през 2023 г. При този размер на линията под прага на бедност са били 1 млн. и 325 хил. българи или над една пета от населението на страната , съобщиха от Националния статистически институт.  Данните за 2023 г. показват, че ако в доходите на домакинствата се включат доходите от пенсии, но се..

публикувано на 26.04.24 в 14:12

Наградиха изявени варненски ученици

Кметът Благомир Коцев награди двама изявени варненски ученици - Нора Георгиева и Симеон Симеонов. На събитието, което се състоя в Община Варна, присъстваха и заместник-кметовете по социални дейности и по образованието Снежана Апостолова и Павел Попов, представители на Министерството на труда и социалната политика и Регионалния инспекторат по..

публикувано на 26.04.24 в 13:57