Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пожарната служба в Каварна - битие и проблеми

Намаляват  сигналите до пожарникарите от Районна служба “Пожарна безопасност и защита на населението“.Каварна през първата половина от 2020 година.  Пожарникарите са излезли по сигнал  39 пъти, докато  през същия период за миналата година те са  58 - тези данни представи  главен комисар Олег Трайчев.

Загубите с материални щети на жилища, МПС/моторни превозни средства/, постройки и др. са 5 /пет/ броя, а през 2019 – 13-ет / тринадесет / за същия период.

Битовите щети нанесени върху сгради ,стопанства са 3 / три/. Без материална загуба са 31 обекта – като сухи треви, комини и др. Пожарникари са участвали при спасяването на двамата  мъжете предизвикали инцидент на нос Калиакра и в близост до него. В първият случай са се отзовали на повикването  Петър Георгиев, Цветан Василев и Константин Костов – случай, в който мъжът  се раздели с живота си. Вторият случай бе в района на нос Калиакра, момчето беше спасено и благодарение на  Тодор Сивков, Живко Морянов и Милен Златанов.

До края на м. юни т.г. в службата не са постъпили фалшиви повиквания.

Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението" Каварна има добри взаимодействия с Държавно Ловно Стопанство – Балчик, с които провежда съвместни проверки по горския фонд граничещи със земеделските посеви, контролират забраната за  попалване на стърнища, санкционират нарушителите.  Чака се предстоящо финансиране за строежа на  новата сграда на пожарната служба от Министерството на  вътрешните работи. Подписан е Договор между ведомството и общината,определено е мястото, проектирането  готово. Сегашната сграда не отговаря на изискванията за извършване на противопожарна дейност,защото самата тя е амортизирана, с течове и опасна. Гл.комисар Трайчев има уверението на кметът Елена Балтаджиева, че ще бъде направено възможното в най-скоро време проблемът с новата сграда да бъде решен.

Състава по линия на оперативния контрол 20-ет пожарникари на щат, от които 18-ет са редовни, един е командирован в гр. Шабла, а вторият е новоназначен стажант изпратен на първоначално обучение, който есента ще бъде редовен  към колектива. 4-ма / четирима / са назначени по държавния контрол. Част от техниката, минала гаранционния срок, има нужда от ремонт, друга от подмяна. Необходими са спешно нови каски, обувки, защитни облекла за пожарникарите.

Важен въпрос  е и  наличието и подмяната на противопожарните  хидрантни  кранове  в населените места. Такива липсват в селата Септемврийци, Могилище и Видно. В гр. Каварна те трябва да бъдат подменени на  доста места, и въпреки проведените разговори между двете служби, в момента ВиК, район Каварна е ангажиран с други ремонти, и тези, необходими на пожарната службата остават в очакване. Спазват се всички разпоредби свързани с противоепидемичната  обстановка от страна на служителите, имат в наличност дезинфектанти и предпазни средства.

Информация на сътрудника ни Керанка Далакманска




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Силна буря повали десетки дървета в Провадия

Силна буря се разрази за кратко в Провадия. Вятърът е повалил много дървета из града и населените места.  Наложило се временно затваряне на пътни участъци.  Щети са нанесени на десетки автомобили. Няма пострадали хора.  На място работят екипи на пожарната от Варна и Общината, както и много доброволци, каза  Янко Янков, директор на дирекция "Местни..

публикувано на 10.07.24 в 17:58

На няколко места във Варна утре ще мерят кръвно и ще раздават вода в жегите

Във Варна разкриват мобилни медицински пунктове във връзка с обявения жълт код и очакваните високи температури. На три локации в града ще бъдат поставени шатри, в които ще се предлагат безплатно измерване на кръвното налягане и минерална вода. Пунктовете ще бъдат разположени до градинката на Варненската търговска гимназия, на площад „Независимост“,..

публикувано на 10.07.24 в 17:07

Спират продажбата на предплатени карти за градския транспорт заради неработещите валидатори

Преустановена е продажбата на предплатените карти за пътуване в градския транспорт във Варна заради неработещите валидатори, съобщават от общинския пресцентър. Пътниците, които вече са закупили предплатени карти, могат да продължат да ги ползват до изчерпване на ресурса в тях в превозни средства с работещи валидатори.  Ако предплатената карта не се..

публикувано на 10.07.24 в 17:02

Три деца пострадаха за ден на детска площадка във Варна

Три деца пострадаха за ден на детска площадка във Варна, намираща се в района на ул. "Патриарх Евтимий" 25,  разказват очевидци. Те са получили охлузвания на крачетата при пропадане в дупка, образувала се на платформата от шперплат на пързалката.  Площадката винаги е много оживена, събират се по 30 деца, разказаха Вирджиния Цветкова и Детелина..

публикувано на 10.07.24 в 15:18
Проект ОУ

Местят учениците на ОУ "Васил Друмев" в две училища заради разширението

В ход са дейностите по разширението на Основното училище „Васил Друмев“ във Варна. Кварталното училище в централната част на града  ще се сдобие с нова пристройка и физкултурен салон, които по проект трябва да бъдат изградени за 1 година от началото на строителните дейности. В момента тече обществената поръчка по избор на фирма строител и оферти..

публикувано на 10.07.24 в 14:55

Повдигнаха обвинение на кмета на Старо Оряхово за принуда

Повдигнаха обвинение на кмета на Старо Оряхово Петър Тинев за принуда. 34-годишният Тинев е привлечен към наказателна отговорност за участие в организирана престъпна група, действала с цел набавяне на имотни облаги, и за осъществена принуда, съобщават от Апелативна прокуратура - Варна. Измамите са свързани с кандидатстване и получаване на кредити чрез..

публикувано на 10.07.24 в 14:38

Дворът на училище в центъра на Варна цяла нощ събира шумни компании

Дворът на СУ "Климент Охридски" , който е оборудван с уреди за спортуване, вечер се превръща в свърталище на пияни младежи. За проблема алармира директорът на учебното заведение Петко Петков. Чували с отпадъци събират всяка сутрин от училището. Нямаме денонощна охрана, при хубаво време игрищата са пълни в малките часове, нашите съграждани идват да си..

обновено на 10.07.24 в 14:20