Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Седмици, посветени на Италия и Естония, в Двореца в Балчик

Снимка: Венета Павлова

Ми­на­ла­та сед­ми­ца в Дво­ре­ца бе пос­ве­те­на на чеш­ка­та кул­ту­ра. По­се­ти­те­ли­те има­ха въз­мож­ност да раз­гле­дат в га­ле­рия “Ту­не­ла” във ви­ла "Ти­хо­то гнез­до" из­лож­ба "Чеш­ко стък­ло", де­ло на въз­пи­та­ни­ци на Сред­но­то учи­ли­ще за при­лож­ни из­кус­тва и ди­зайн на стък­ло във Ва­лаш­ке Ме­зер­жи­чи, Че­хия (град, поб­ра­ти­мен на Бал­чик).

Та­зи го­ди­на три­ма чеш­ки доб­ро­вол­ци от учи­ли­ще­то по стък­лар­ство тряб­ва­ше да под­по­ма­гат ту­рис­ти­чес­ко­то ля­то в Дво­ре­ца по проект, фи­нан­си­ран от прог­ра­ма Ера­зъм+. За­ра­ди ко­ро­на­ви­ру­са това ще се случи през 2021 г., съобщи директорът Жени Михайлова.

Те­ма­тич­ни­те сед­ми­ци в Дво­ре­ца про­дъл­жа­ват.

От 18 до 30 юли в ДКИ КЦ Дво­ре­ца - Бал­чик за тре­та по­ред­на го­ди­на ще се про­ве­де меж­ду­на­род­на­та ини­циа­ти­ва "Дни на ита­лиан­ска­та кул­ту­ра", по вре­ме на коя­то са пред­ви­де­ни две съ­би­тия - кон­церт и из­лож­ба. На 18 юли, от 21 ч. на Открита сцена "Двореца" солисти на Държавна опера - Варна ще представят концерта " Музиката на Италия". Билети можете да закупите на касата на Двореца, разположена на плажната алея. От 20-и до 30 юли в Каменна зала ще бъдат подредени произведения на италиански творци.

От 19 ав­густ до 27 ав­густ в Ка­мен­на за­ла ще пре­ми­нат Дни­те на ес­тон­ска­та кул­ту­ра.

Подробностите чуйте от материла на кореспондента Албена Иванова:

ВИЖТЕ ОЩЕ

"Парижката Света Богородица" с премиера в Летния театър във Варна

Варненската опера поставя световноизвестният мюзикъл "Парижката Света Богородица". Спектакълът е по музика на Рикардо Кочанте и ще се играе в петък, 14 август от 21 часа като част от фестивала "Опера в Летния театър". Премиерата не случайно е в навечерието на празника на Варна, денят в който честваме Света Богородица. Постановката на режисьора..

публикувано на 13.08.20 в 14:49
Брегът на надеждата

Художникът Васил Петров с изложба живопис във Варна

  Дни преди празника на Варна Васил Петров спазва дългогодишната традиция, да представи най-новите си живописни платна.  Изложба "Брегът на надеждата" се открива в 18.30 на 13 август в галерия АртМаркони във Варна на ул."Охрид"22.   Васил обича цифрата 13.  За него тя крие специален заряд и таен код. След емблематичната изложба..

публикувано на 13.08.20 в 07:35
Минчо Минчев

Тази вечер във Варна свирят Минчо Минчев-цигулка и Джулио Бозети-обой

Двамата виртуози Минчо Минчев, цигулка, и Джулио Бозети,  обой, гостуват  днес във Варна.  От 20:30 в двора на Археологическия музей  заедно със  „Софийски солисти” ще излязат  на сцената под палката на маестро Пламен Джуров. С този концерт Международният музикален фестивал „Варненско лято“ ще отбележи 60-годишнината от първия публичен концерт на..

обновено на 12.08.20 в 16:13

Оперният певец Емил Иванов с майсторски клас

За четвърта поредна година майсторски клас по оперно пеене в Международната лятна академия "Варненско лято"  има признатият тенор Емил Иванов. Заниманията са в НУИ "Добри Христов".  Емил Иванов е тенор със забележителна кариера – пял е на Арена ди Верона, в Ла Скала, в Метрополитън опера в Ню Йорк, Ковънт гардън в Лондон. Репертоарът му..

публикувано на 12.08.20 в 15:01

Фурор на първата премиера на „Макбет“ във Варна

Александрина Пендачанска бе в ролята на Лейди Макбет. Заедно с великолепната оперна дива спектакъл на световно ниво поднесоха баритонът Кирил Манолов, който се превъплъти в един дълбоко драматичен Макбет, брилянтният тенор Иван Момиров като Макдъф и басът Деян Вачков като Банко. Маестро Найден Тодоров изведе Симфоничния оркестър на Държавна опера Варна на..

публикувано на 12.08.20 в 09:49

На 11 август 1956 г. е открита експозицията на Военноморския музей в сградата в Морската градина

В сградата на бул. „Приморски” №2 във Варна  музеят се помещава и до днес. Година по-рано Морският музей преминава към Министерството на народната отбрана и от тогава се нарича Военноморски музей. Военноморският музей идва на новия си адрес от Девическата гимназия, където е открита първата публична експозиция през 1923 година. Новата,..

публикувано на 11.08.20 в 14:28