Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще получи ли България 15 милиарда евро

Ивайло Калфин
Снимка: БГНЕС


Очаква се България да получи около 15 милиарда евро от 750-те милиарда по пакета „Следващо поколение” . „На България се предлагат много пари, защото икономиката ни от времето преди пандемията е в най-лошо състояние в ЕС. Много страни обаче настояват основният критерий за разпределяне на парите да бъде ефектът от коронавируса върху икономиката. Ако се приеме този критерий, със сигурност  парите за България ще намалеят”, коментира за Радио Варна Ивайло Калфин, който съветваше бившия еврокомисар по бюджет и финанси Гюнтер Йотингер.

Два трилиона и половина евро са поставени на масата на Европейския съвет днес и утре. В Брюксел се провежда първи съвет от месеци насам, в който европейските лидери ще заседават на живо. Те ще направят опит да постигнат споразумение за обща позиция по фонда за възстановяване в отговор на кризата, свързана с COVID-19 и по новия дългосрочен бюджет на ЕС.

Процедурата е доста тежка и не е изключено пакетът за възстановяване „Следващо поколение” да бъде разделен от европейския бюджет до 2027 година”, коментира Калфин. Той очаква още преди лятната ваканция да бъде постигнато съгласие за парите на Европа: „Европейските лидери са под натиска на времето. Има вероятност да бъде взето решение още на това заседание, което може да продължи и в неделя, но ако решение не бъде взето, ще се наложи извънреден съвет до края на месеца.”

Страните-членки все още са разделени по въпроса за парите в размер на един трилион и 800 милиарда евро – „ако се включат и средствата, които Европейската комисия вече генерира за омекотяване на кризата, става дума за около два трилиона и половина евро. Това са суми, за които Европейският съвет никога не е говорил и не е разпределял. Не е лесна предстоящата процедура”, коментира Калфин.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Морски еколог: Високите температури са пагубни за част от живите организми в Черно море

Наблюдаващата се тенденция от последните 8-9 години за изместване на сезоните и удължаване на лятото остава. Високите температури започват още от края на май и вече в началото на юли достигат своя пик, както на атмосферния въздух, така и на морската вода . Тези фактори носят последици за живите организми в Черно море.  Това каза доц. д-р Виолин Райков..

публикувано на 16.07.24 в 08:35

Румънецът Габриел, който чисти България: Много добри хора срещнах за една година

Румънецът Габриел, който е познат у нас с акциите си по почистване на различни градски пространства и който намери много съмишленици, не се отказва и продължава да дава добър пример. Той живее и работи в Лондон, където заедно със съпругата си отглеждат децата си. Тя е от Варна и прекарват известно време и в морската столица. Семейството редовно пътува до..

публикувано на 16.07.24 в 08:30
Каръл и Норман Макдоналд

"Шотландски боец" от село Куманово

Какво знаете за Шотландия? Част е от Обединеното кралство, а населението ѝ е около 5 милиона и 500 хиляди души. Известни са с характерния си, специфичен акцент в изговора на думите, който понякога затруднява общуването с тях. Шотландци са и съпрузите Норман и Каръл Макдоналд, които от години прекарват летата си в аксаковското село Куманово. Те..

публикувано на 15.07.24 в 08:20

Max Cavalera (CAVALERA CONSPIRACY, SOULFLY, екс-SEPULTURA): Важно е да не забравяме миналото

Интервю с Max Cavalera (CAVALERA CONSPIRACY, SOULFLY, екс-SEPULTURA) Кой не знае Max Cavalera, кой не е чувал за него. В рамките на година заедно с брат си Iggor, двамата презаписаха първите три издания на SEPULTURA – минилбума „Bestial Devastation”, дебюта „Morbid Visions” и „Schizophrenia”. Под името CAVALERA Max и Iggor ще направят концерт и в..

публикувано на 15.07.24 в 07:10

Биляна Раева: И магьосник да стане управител на Градски транспорт няма да обърне тенденцията дружеството да е на загуба

Общинската фирма „Градски транспорт“ продължава да е на загуба, при тези обстоятелства и магьосник да стане управител няма да обърне тенденцията. Това каза в обзорното предаване на Радио Варна „Позиция“ общинският съветник от ГЕРБ/СДС Биляна Раева. По думите и, общинският съвет продължава да е принципал на дружество „Градски транспорт“, но..

обновено на 14.07.24 в 10:40

Арх. Михий ван Дрийш: Крайбрежната алея във Варна не трябва да изглежда като автомобилна улица

Решенията за оползотворяване на морския бряг в градовете трябва да се основават на природата, смята главният архитект на Грьонинген в Кралство Нидерландия Михий ван Дрийш. Паркът и плажната ивица във Варна са уникални. Крайбрежната алея не трябва да изглежда като автомобилн аулица, а да бъде по-удобна за пешеходци и велосипедисти, както и да..

публикувано на 13.07.24 в 16:15
Петра Димитрова

Изложбата на Петра Димитрова - протест срещу консуматорството в съвременното общество

Летният сезон в Галерия A&G Art Meeting, Варна,  продължава със самостоятелна изложба живопис на една млада художничка – Петра Димитрова.  Все още в началото на творческия си път, Петра вече е разпознаваем автор, който изгражда собствен, провокативен стил на изразяване. Познаваме от предишни нейни представяния интереса и към..

публикувано на 12.07.24 в 08:10