Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Ще получи ли България 15 милиарда евро

Ивайло Калфин
Снимка: БГНЕС


Очаква се България да получи около 15 милиарда евро от 750-те милиарда по пакета „Следващо поколение” . „На България се предлагат много пари, защото икономиката ни от времето преди пандемията е в най-лошо състояние в ЕС. Много страни обаче настояват основният критерий за разпределяне на парите да бъде ефектът от коронавируса върху икономиката. Ако се приеме този критерий, със сигурност  парите за България ще намалеят”, коментира за Радио Варна Ивайло Калфин, който съветваше бившия еврокомисар по бюджет и финанси Гюнтер Йотингер.

Два трилиона и половина евро са поставени на масата на Европейския съвет днес и утре. В Брюксел се провежда първи съвет от месеци насам, в който европейските лидери ще заседават на живо. Те ще направят опит да постигнат споразумение за обща позиция по фонда за възстановяване в отговор на кризата, свързана с COVID-19 и по новия дългосрочен бюджет на ЕС.

Процедурата е доста тежка и не е изключено пакетът за възстановяване „Следващо поколение” да бъде разделен от европейския бюджет до 2027 година”, коментира Калфин. Той очаква още преди лятната ваканция да бъде постигнато съгласие за парите на Европа: „Европейските лидери са под натиска на времето. Има вероятност да бъде взето решение още на това заседание, което може да продължи и в неделя, но ако решение не бъде взето, ще се наложи извънреден съвет до края на месеца.”

Страните-членки все още са разделени по въпроса за парите в размер на един трилион и 800 милиарда евро – „ако се включат и средствата, които Европейската комисия вече генерира за омекотяване на кризата, става дума за около два трилиона и половина евро. Това са суми, за които Европейският съвет никога не е говорил и не е разпределял. Не е лесна предстоящата процедура”, коментира Калфин.



ВИЖТЕ ОЩЕ

На чаша вино с Милко Божков....

„На чаша вино с Милко Божков" се нарича документалният филм за художника с режисьор Атанас Киряков. Филмът е заснет в ателието на Милко Божков, а размислите на художника за изкуството и живота започват със спомени от детството, родната къща и професионалния път. Оператор е Димитър Митов, а музиката е на Веселин Веселинов /Еко/. С Милко Божков ни..

обновено на 04.12.20 в 10:00
Атанас Скатов

Алпинистът Атанас Скатов се отправя на експедиция в планината Каракорум

На границата между Пакистан и Индия Атанас Скатов ще направи опит за изкачване на втория по височина (след Еверест) връх на планетата – К2. Със своите 8611 м надморска височина. Свободното си време от първия локдаун алпинистът е посветил в довършване на новата си книга „Седемте континентални първенеца“, която вече е на пазара. Чрез нея той..

публикувано на 03.12.20 в 08:47

Премиера на филма "100 години Икономически университет – Варна с академични традиции в бъдещето"

Поради удължаването на противоепидемичните мерки в страната премиерата на документалния филм "100 години Икономически университет – Варна с академични традиции в бъдещето" ще се състои онлайн в официалния  YouTube  канал на университета  https://www.youtube.com/user/uevarnabg  на 1 декември 2020 г. от 17.00 ч. Документалният филм е подготвен от екип на..

обновено на 01.12.20 в 10:29

Хотелиер: Бизнесът сланинки и мазнинки вече няма, задават се протести на глада

Според браншовика в туризма Виктор Лучиянов, който участва в управлението на четири хотелски комплекса в Балчик и София, с целогодишен цикъл на работа, ни очакват фалити и съсипани хора.  Преболедувал Ковид – 19, Лучиянов е на мнение, че ограничителните мерки не трябва да са към здравите, а към рисковите групи. Заради локдауна той е принуден да..

обновено на 01.12.20 в 09:44

Светлозар Желев: Книгите са жизнено важни за оцеляването на духа и психиката на хората

Много е важно книжарниците да останат отворени, защото книгите, литературата и културата са жизнено важни за оцеляването на духа и психиката на хората. Книгите са лекарство в това време, в което мерките за справяне с коронавируса се засилват. Това каза Светлозар Желев, директор на Националния център за книгата и Литературен клуб „Перото“ към НДК...

публикувано на 27.11.20 в 12:11

Актьорът Свилен Стоянов за театъра през човешката съдба

За любовта към театъра, за театъра през човешката съдба, за богатия творчески път, за публиката, за ценните приятелства, вдъхновението и за хората, които не могат без морето разказва актьорът Свилен Стоянов в интервю на Даниела Стойнова. Актьорът от Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ бе удостоен с годишната награда на клуб „Отворено общество“..

публикувано на 25.11.20 в 12:53
Елена Вутова

Ще изгубим ли човечността си заради страх от зараза

Тя е на 17 години и има мнение за всичко, което се случва около нас. Може да решава задачи и да пише есета. Математиката я е научила, че всеки проблем има решение, а литературата, че във всяко решение може да се намери проблем. Така съчетавайки двете науки расте във време на ковид-пандемия и съвсем скоро й предстои да поеме пътя си след..

публикувано на 24.11.20 в 12:25