Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Депутатите одобриха нови промени в Закона за социалните услуги

Парламентът прие на първо четене два нови законопроекта за промени в превърналия се спорен Закон за социалните услуги, предаде БГНЕС.

Вносители са двете управляващи формации – ГЕРБ и „Обединените патриоти“, а новите текстове имат за цел да избегнат блокирането на системата в тримесечния срок, предвиден за приемането на необходимите подзаконови нормативни актове, след влизането в сила на закона от началото на този месец.

Така, до приемането на правилника, насочването на всички лица за ползване на социални услуги, които се финансират от държавния бюджет, ще се извършва само от дирекции „Социално подпомагане“, а индивидуалната оценка на потребностите и индивидуалният план за подкрепа ще се изготвят по досегашния ред преди сключване на договора за ползване на социални услуги.

До приемането на Устройствения правилник на Агенцията за качеството на социалните услуги, Държавната агенция за закрила на детето и инспекторатът към Агенцията за социално подпомагане ще продължат да извършват контрол на предоставянето на социалните услуги по досегашния ред.

Вторият законопроект цели да намали общественото напрежение, породено от приемането на закона. Текстовете акцентират върху това, че чрез предоставянето на социалните услуги се осъществява конституционно установената закрила на семейството, майчинството и децата, на възрастните хора и на лицата с физически и психически увреждания. Изрично се подчертава, че предоставянето на социални услуги не представлява търговска дейност - покупка, продажба или обмен на активи с цел реализиране на печалба, а е насочено към съхраняване и подпомагане на основните семейни ценности, в това число предоставяне на закрила на нуждаещите се физически лица. /БГНЕС


ВИЖТЕ ОЩЕ

Апелативният съд във Варна увеличи с 2 години наказанието на мъж, убил съпругата си

Апелативният съд във Варна увеличи от 18 на 20 години затвор наказанието на мъж, убил съпругата си , съобщиха от пресслужбата на съда. На първа инстанция Борислва Н., който беше признат за виновен за убийство, извършено по особено мъчителен начин и с особена жестокост Окръжният съд присъди "лишаване от свобода" за срок от 18 години, което заради..

публикувано на 10.08.20 в 11:18
Снимката е илюстративна.

Около 800 декара гора е унищожена при пожара край Шумен

Около 700 декара широколистна гора и 100 декара иглолистна гора са изгорели при пожар край Шумен, съобщиха от пресслужбата на ОД на МВР. Изгоряла е и една дървена барака във вилната зона на квартал "Дивдядово". Дванадесет противопожарни автомобила са били на мястото на инцидента. Помощ в гасенето на пламъците в ниската част на гората са оказали около..

публикувано на 10.08.20 в 11:06

"Най-сладкият ден“ ще се проведе на 15 август във Варна

11-ото издание на детския и младежки културен форум „Най-сладкият ден“ ще се проведе на 15 август във Варна. За  поредна година тече организацията за най-мащабния детски и младежки културен форум, който по традиция е на открито. Тази година основателите на инициативата добавят и огромна отговорност. Предвид обстоятелствата събитието ще бъде..

обновено на 10.08.20 в 11:01
Емил Димитров

Емил Димитров: Ситуацията с безводието в Перник може да се повтори и по Черноморието

Ситуацията с безводието в Перник може да се повтори по цялото българско Черноморие. Това предупреди в Сутрешния блок на БНТ министърът на околната среда и водите Емил Димитров. Той коментира, че за Варна има решение през Девня и язовир „Цонево“, но за Южното Черноморие нещата не стоят по този начни. Димитров каза, че на Нова година "Камчия" е бил..

публикувано на 10.08.20 в 10:32

“Провадия-Солницата” отвори за посетители

“Провадия-Солницата” отваря за посетители от днес. Решението е взето след множество запитвания от желаещи да посетят смятания за най-древен град в Европа, съобщи за радио Варна проф. Васил Николов, ръководител на разкопките на 16-ят поред археологически сезон. Преди откриването на сезона на 1 август, той каза, че обектът няма да приема никакви..

обновено на 10.08.20 в 10:24

Ново издание на помагалото "Моята България" и за учениците от горните класове

Фондация „Българска памет” продължава  издаването на помагалото за обучение по история „Моята България” ,този път за ученици от горния курс. Д-р Милен Врабевски –автор на идеята отново е събрал екип от известни историци, които на достъпен език разказват историята на България от античността до днес. Вече трябва да се каже истината за българскта..

публикувано на 10.08.20 в 10:00

Започва поетапно затваряне на хотелите в Албена след 15 август

Курортният комплекс „Албена“ започна поетапното затваряне на хотелите. Причината е все по-намаляващият брой на туристите, след като чартърните полети бяха преустановени, а Германия обяви Северното ни Черноморие за опасна дестинация. Епидемичната обстановка ва комплекса е спокойна, до този момент няма данни за заразени туристи. Заради спада в броя на..

обновено на 10.08.20 в 09:17