Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Пренебрегваните сладки картофи

Бататите или т.нар. сладки картофи са грудков зеленчук, за който се смята, че е бил използван като храна от човека още преди 10 хиляди години. Много отдавна човечеството се е стремило да се храни по този начин и това не е случайно, защото грудките на сладкия картоф са една от най-здравословните храни в съвременното ни общество.

Изключително голямо богатство на бета каротин и много витамини. Българите просто не знаят, че това е една много чудесна храна. Трябва да се научим да заместваме белия картоф с червен картоф – батат. Има различни сортове батат, с различни цветове, но най-полезни са оранжевите и тези с виолетов цвят, които пък съдържат антоциани, минерални соли, богати са на манган, желязо, калций, магнезий, фосфор. Заради високото количество калий са препоръчителни в менюто на пациенти със сърдечни проблеми.

И вместо да приемаме синтетичния витамин А, който ако се предозира, има опасност да се увреди черният дроб, просто трябва да приемаме храни богати на бета каротин. Така тялото си произвежда само витамин А в количества, които не могат да ни увредят. И всеки ден да ядем батат, няма страшно.

Нарича се сладък картоф, но има много нисък гликемичен товар и той е изключително ценен за хора, които имат затлъстяване или диабет. При диабетиците той намалява захарта и килограмите. В програмите на нашите пациенти много често ние включваме батата в захранването.

Когато говорим за това, кое е най-добре за нашето здраве изключително ценни съвети се получават всяка сутрин по време на лекциите на д-р Емилова.

Защо трябва да увеличим консумацията на сладки картофи може да чуете тук. 


От 5 юли до 30 август клиниката на д-р Емилова е в Боровец.  Телефонът за връзка с нейните секретари е 0888 951 288. Във Варна екипът на д-р Емилова се завръща на 16 септември.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Щом има желание, човек може да постигне всичко

Радка Падалска е на 70 години и за своя юбилей получава като подарък от своите деца престой в клиниката на д-р Людмила Емилова. Първото й посещение обаче е през през 2005-та година. "Тук ме доведе малкият ми син и тогава се получи любов от пръв поглед" разказва Радка Падалска и си спомня за вниманието, отношението и грижата, които е получила в клиниката...

публикувано на 12.04.21 в 06:00

Ефектът от плодолечението при децата

Четиригодишната Мария е сред пациентите на д-р Людмила Емилова. В продължение на пет дни малкото момиченце преминава кратък курс на плодолечение с банани и чай. След това преминава и режим на захранване. Така детето успява да преодолее запека. Първа пътя към клиниката открива нейната майка Петя Зафирова. „Д-р Емилова не само лекува хората, но..

публикувано на 05.04.21 в 06:00

С плодолечение промяната е уникална

Стефан Кънчев е на 38 години от Ловеч. Идва в клиниката на д-р Людмила Емилова за първи път, но вече изпитва ползите от плодолечението. Успява да привлече към идеята и своята съпруга и така семейството му започва здравословен начин на живот. Със Стефан Кънчев разговаря Габриела Гаврилова. "Дойдох тук преди 30 дни за първи път и вече започвам да се..

публикувано на 29.03.21 в 06:00

С 13 килограма по-малко след двадесетдневно плодолечение

От 25 години д-р Цветко Хантов е диабетик с последвали невропатични усложнения и високо кръвно налягане. Към това с годините се прибавя и наднорменото тегло, което още повече усложнява динамичното му ежедневие на лекар в Спешна помощ. И така сам стига до извода, че пътят към лечението преминава през природосъобразния начин на живот. Началото поставя в..

публикувано на 22.03.21 в 05:25

Орехите - вкусни и полезни

Господ неслучайно е създал ореха с тази форма, за да ни напомня, че е много полезно да ядем орехи. Те са полезни за мозъка най-вече заради съдържанието омега-3 мастни киселини, разказва д-р Людмила Емилова. Тя обръща специално внимание на т.нар. докозахексаенова киселина, която се образува в храносмилателната ни система, след като ядем храни богати на..

публикувано на 15.03.21 в 05:25

Връщане към здравето с плод и чай

Владина Цекова е на 57 години и се възстановява след прекаран Ковид. В клиниката на д-р Людмила Емилова идва не за първи път. Познава принципите на плодолечението и здравословното хранене и се опитва да живее природосъобразно. Успява да избегне и операция с помощта на програмата на плод и чай. Сега се връща отново в клиниката, за да реши нов проблем -..

публикувано на 08.03.21 в 10:50

Защо е полезна лещата?

Лещата е с високо съдържание на протеини и трябва да я консумираме поне два пъти седмично, съветва д-р Людмила Емилова. Лещата е полезна и в състояние на покълване, защото така се увеличават полезните вещества в нея. Това я прави изключително здравословна. Още за полезността д-р Емилова разказва пред Габриела Гаврилова. Кой от всички видове лещи са..

публикувано на 01.03.21 в 07:00