Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Балчик на сесия ще обсъждат исканите от туристическия бранш мерки

| обновено на 29.07.20 в 16:07
Балчик от морето
Снимка: Галена Ковчазова

Юлското заседание на Общинския съвет в Балчик ще се проведе този четвъртък от 9,00 часа в информационен център Мелницата.

Първи отчет за работата в новия мандат ще внесе председателят на местния парламент Николай Колев. На вниманието на Об­щин­ски съ­вет е внесен док­ла­дът на вре­мен­на­та ко­ми­сия, коя­то тряб­ва­ше да раз­гле­да пред­ло­же­ния­та на ту­рис­ти­чес­кия бранш за спра­вя­не с ко­вид­пос­ле­ди­ци­те и да вне­се евен­туал­но проек­то­ре­ше­ние. Кореспондентът ни Албена Иванова обобщава по-важното в дневния ред на предстоящата сесия:

Как­то ве­че ста­на яс­но от заседание на 16 юли, ко­ми­сия­та не взе ре­ше­ние по един­стве­но­то гла­су­ва­не, а имен­но да се пред­ло­жи за до­го­ди­на ту­рис­ти­чес­кият да­нък да се вър­не в по-нис­кия си раз­мер от 2019 го­ди­на. Така с дата 30 юли исканията на бранша за данъчни облекчения и инвестиции като антикризисна мярка за спасяване на туризма се очаква отново да са на дневен ред в местния парламент.

Об­лек­ча­ва­не ре­жи­ма за пла­ща­не на нае­ми­те за об­щин­ска зе­ме­дел­ска зе­мя

С три ме­се­ца удъл­жа­ва­не на сро­ка за пла­ща­не на нае­ми­те за об­щин­ски ни­ви през сто­пан­ска­та 2020-2021г., се пред­виж­да да гла­су­ват мес­тни­те де­пу­та­ти по пред­ло­же­ние на кме­та - от 31 юли на 30 ок­том­ври. Об­лек­че­ние­то се пред­ла­га във връз­ка с нас­тъ­пи­ли­те не­га­тив­ни пос­ле­ди­ци за зе­ме­дел­ски­те сто­па­ни за­ра­ди су­ша­та и про­лив­ни дъж­до­ве.

Пър­ва ед­нок­рат­на по­мощ за ин­вит­ро про­це­ду­ри

Пос­тоян­на­та ко­ми­сия по здра­вео­паз­ва­не, спорт и со­циал­ни дей­нос­ти  към Об­щин­ски съ­вет одоб­ри пър­во от­пус­ка­не на ед­нок­рат­на фи­нан­со­ва по­мощ за  двой­ка с реп­ро­дук­тив­ни проб­ле­ми от об­щи­на Бал­чик, коя­то кан­ди­дат­ства за под­по­ма­га­не за ин­вит­ро про­це­ду­ри. Су­ма­та, коя­то се очак­ва да по­лу­чат след окон­ча­тел­но­то ре­ше­ние на мес­тни­те де­пу­та­ти на 30 юли, е максимумът от 3 000 ле­ва. Спо­ред новоприетия пра­вил­ни­к за ед­на ка­лен­дар­на го­ди­на ще се фи­нан­си­рат не по­ве­че от пет се­мей­ства.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пожарът в гората край Каменар е овладян

Пожарът в гористите местности под село Каменар е овладян, съобщава кметът на Варна Благомир Коцев във Facebook. Тлеещият огън е ограничен в определен периметър. Изкопана е бразда за спиране на разпространението и пламъците са почти погасени, допълва той. Няма опасност да бъдат засегнати къщи или имущество. През нощта ще останат да бдят пожарни екипи,..

публикувано на 26.08.24 в 23:17

Платиха над 4 млн. лв. на хотелиери, държавни и общински бази, осигурили подслон на бежанците от Украйна

Над 4 млн. лева са средствата преведени на хотелиери, държавни и общински бази, предоставяли подслон и изхранване по Програмата за хуманитарно подпомагане на хора от Украйна с предоставена временна закрила в България.  В одобрения на 14 август с Решение на Министерския съвет Списък № 23 са включени дължими суми към хотелиери, държавни, общински и..

публикувано на 26.08.24 в 19:53

Започва спешно почистване на шахтите и отстраняване на сухи дървета и клони

Започват спешни действия по почистване на шахтите и за отстраняване на сухи дървета и клони във връзка с краткосрочните прогнози за гръмотевични бури. Предстои ново възлагане за почистването на шахтите в града. Фирмата-изпълнител е заявила готовност да изпълни необходимите мерки заради листопадния период и преди обилните дъждове през есента, съобщават..

публикувано на 26.08.24 в 19:15

Гори гората край Каменар

Пожар е възникнал в покрайнините на село Каменар и е достигнал до гората. Първоначално два екипа на пожарната са изпратени на мястото на инцидента, но по-късно се включват още екипи, съобщиха от пресцентъра на полицията във Варна.  Тепърва ще се изясняват причините, довели до огнената стихия. Няма данни огънят да е стигнал до къщи в населеното място...

обновено на 26.08.24 в 18:44

Агенцията по безопасност на храните във Варна откри Ешерихия коли в миди, предлагани на пазара

Агенцията по безопасност на храните във Варна откри Ешерихия коли в миди, предлагани на пазара. Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) – Варна затвори пречиствателен и експедиционен център за миди след констатираните нарушения, съобщават от БАБХ. Взетите проби от черноморски миди, предлагани на пазара, показват повишени нива на..

публикувано на 26.08.24 в 18:12

Наесен започва ремонт за 1,6 млн. лв. на ул. „Капитан Райчо“ във Варна

След началото на учебната година Община Варна започва ремонт за 1,6 млн. лв. на ул. „Капитан Райчо“ в участъка на територията на район „Младост“, от ул. „Под игото“ до бул. „Васил Левски“ (под Автогарата), съобщават от общинския пресцентър. Ремонтът ще включи подмяна на водопровод, тъй като гражданите в района страдат от непрекъсната липса на вода и..

публикувано на 26.08.24 в 17:45

Полицията във Варна издирва изчезнал възрастен мъж

Полицията във Варна издирва изчезнал възрастен мъж. БОРИС ГЕОРГИЕВ ЦВЕТКОВ е на 84 години, напуснал домa си във Варна, ул. Александър Дякович № 26, около 15,30 часа на 18.08.2024г., от тогава е в неизвестност. Страда от старческа деменция. Губил се е около 10 – 15 пъти до момента, като е намиран на различни места и връщан в дома му. Той е висок е 188..

публикувано на 26.08.24 в 16:30