Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

117 години от Илинденско-Преображенското въстание

С панихида за героите, загинали за вярата и свободата на България ще започне отбелязването на 117-годишнината от Илинденско-Преображенското въстание в Благоевград. От 17.30 часа ще бъдат положени и цветя на мемориала "Делчевия род" в двора на църквата "Въведение Богородично". Програмата включва изложба в историческия музей и шествие в памет на загиналите въстаници, в което ще се включи Национално дружество "Традиция". Предвиден е и концерт на ансамбъл "Пирин" от 20 часа на площад "Георги Измирлиев".

117-годишнината от избухването на Илинденско-Преображенското въстание ще бъде отбелязана и в местността "Попови ливади" край Гоце Делчев само с официално възпоменание.

Тази година традиционният събор няма да се състои поради усложнената епидемична обстановка в страната. Възпоменанието е от 11.30 часа пред паметника на Гоце Делчев.

ВИЖТЕ ОЩЕ
Веселин Марешки

На България са й нужни велики българи, а не Велико народно събрание, смята Веселин Марешки

Председателят на "Воля"  и заместник-председател на Народното събрание Веселин Марешки коментира във Варна идеите на премиера за свикване на Велико народно събрание и намаляване броя на народните представители като заяви,че ни трябват повече изцяло мажоритарни избори: Според Марешки мнозинството в парламента не може да събере повече..

публикувано на 14.08.20 в 17:40

В Деня на Варна - 15 август променят движението в центъра на града

Във връзка с организиране на празнична програма по повод честване на празника на Варна -на 15.08.2020 г. (събота), от 10:20 часа до приключване на мероприятието (около 11:15 часа) ще бъде преустановено движението: по бул. „Мария Луиза” - в частта от пл. „Св. Св. Кирил и Методий” до кръстовището с ул. „Шипка”; бул. „Владислав Варненчик” - в..

обновено на 14.08.20 в 17:23
Снимката е илюстративна

67 нови курсанти прекрачиха днес прага на Морско училище

67 младежи и девойки се вляха в курсантските редици на Висшето военноморско училище (ВВМУ) „Н. Й. Вапцаров“ във Варна. Днес бъдещите офицери официално прекрачиха прага на Морско училище , съобщиха от МО. Сред тях са и курсантите за специалността "военен лекар",която е пилотен проект между Морското..

обновено на 14.08.20 в 17:21

Рентите са много високи смятат от Асоциацията на земеделските производители

Проблем е, че рентите са много високи и много земеделци работят с банкови кредити. Т ова заяви пред БТА в Плевен Венцислав Върбанов - председател на Асоциацията на земеделските производители в България. Той е убеден, че нивата на рентите преминават вече "прага на търпимостта". "В един момент много хора, които ползват наета земя, могат да..

публикувано на 14.08.20 в 17:11

Санитар от хоспис във Варна е с положителна проба за COVID-19

Регистриран е втори случай на лице с положителна проба за COVID-19 в хоспис във Варна, съобщиха от РЗИ в крайморския град. Положителната проба е на санитар, който веднага е изолиран. От взетите проби на всички домуващи и обслужващ персонал, получените резултати са отрицателни за COVID-19. Работят се пробите на още трима души от..

публикувано на 14.08.20 в 16:55

Фестивалът "/не/Възможното образование" ще представи в Добрич филми за алтернативите в ученето

Фестивалът "/не/Възможното образование" ще представи в Добрич селекция от документални филми за алтернативите в ученето, съобщават от общината за събитието, което ще се състои в дните 17-20 август. В кинозала ще бъде превърната терасата на литературното кафене в етнографския комплекс "Стария Добрич", като се очаква в дискусиите да се включат..

публикувано на 14.08.20 в 16:49

Испания затваря нощните клубове в цялата страна

Всички испански региони са се споразумели да разпоредят затваряне на нощните клубове и забрана на пушенето в открити зони, когато е невъзможно да се поддържа безопасна дистанция. Това са част от мерките, чиято цел е да се овладее нарастването на броя на заразените с новия коронавирус, обяви днес министърът на здравеопазването Салвадор Иля, цитиран от..

публикувано на 14.08.20 в 16:39