Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За по-малко от част блокираха пътя София - Варна

Около 50 недоволни от управлението на страната спираха движението на пътя София - Варна в района на пътен възел „Абланица“ край Ловеч. Исканията им са категорични - оставка на правителството и на главния прокурор Иван Гешев. Демонстрацията не възпрепятства за дълго двиежнието. Блокадата продължи по-малко от час, предаде БНР.

Ивайло Георгиев, един от организаторите на протеста, по-рано поясни, че те са там, за да се борят за свободата, като бе категоричен, че никой не ги е приканвал за разлика от събитието на ГЕРБ. По думите му то е пуснато по партийна линия и масово хората от държавната администрация и определен кръг от частни фирми, които са облагодетелствани от обществените поръчки, са принудени да маршируват под строй все едно сме 1950 година в апогея на комунизма, викайки за нашия вожд. 

"Това е голямата разлика! Ние се борим за свободата - не само за нашата, но и за тяхната! Докато те се борят да имат хляб“, каза той.

Георгиев допълни, че протестите ще продължат, докато бъдат постигнати исканията за оставките на кабинета и на главния прокурор:

„Предсрочни избори, електронно гласуване, лустрация задължително и реформа в съдебната система“. 

Стотиции пловдивчани участват в протестно шествие с искане за оставките на правителството и на главния прокурор. Площад „Съединение“ беше огласен от скандирания за оставка. Протестиращите настояват за пълен рестарт и изчистване от простотията. Проф. Велислав Минеков от „Отровното трио“ призова протестиращите за гражданско неподчинение и кураж. „Съберете смелост, излизайте на протест, докато подадат оставка“.

Седми ден остава палатковият лагер на републиканския път Стара Загора - Хасково в района на летището. Протестиращите настояват пред Областното пътно управление да получат разрешение за автошествие по „детелината“ на магистрала „Тракия“. Тази вечер ще има нов „Оставка фест“ и нов телемост с участници в демонстрациите в София.

Протестиращи се събраха пред сградата на Общината в Бургас. С плакати и скандирания те отново призоваха за оставка на правителството. За пореден път бургазлии  изразиха решимостта си протестите да продължат. Присъстващите обясниха, че не са удовлетворени от коалиционната подкрепа към правителството, която беше изразена днес. Те са категорични, че премиерът трябва да подаде оставка. Организира се и плажуване през уикенда в парк Росенец.

Антиправителственият протест в Русе тази вечер използва изразните средства на изкуството - с изложба от карикатури на властта и изпълнения на млада рок банда. На мястото, където всяка вечер се провеждат антиправителствени протести, „Демократична България“ и вестник „Прас-прес“ подредиха изложба от карикатури на русенския художник Огнян Балканджиев. Публиката прие с възторг рисунките, в които никой не е пощаден - нито централната, нито местната власт, която практически напоследък отсъства от живота на града.

Поредна вечер на недоволство в Ямбол. Протестиращите отново настояват за оставка на правителството и главния прокурор. Пред сградата на Общината се събраха недоволните от управлението на страната. Според тях правителството на Борисов скоро ще си отиде. Протестът ще продължи в шествие по централните улици. Не е предвидено затваряне на възлови кръстовища.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Отново високо напрежение в Близкият изток, Израел обяви извънредно положение след като атакува "Хизбулла"

Израелската армия извърши десетки превантивни удари в Ливан, след като разкри подготовка за "мащабни атаки" от терористичната групировка Хизбула. Военните предупредиха израелците да очакват мащабна атака с ракети и дронове. Сирените за въздушна тревога прозвучаха в северната част на страната. На свой ред Хизбула минути обяви мащабна операция...

публикувано на 25.08.24 в 08:36

Трима са вече задържаните за нападението в Солинген, сред тях е и предполагаемият извършител

Трима души са арестувани В Германия за убийството на трима души в град Солинген в западната част на страната. Вчера терористичната организация "Ислямска държава" пое отговорност за нападението. Според германската полиция е задържан „истинският заподозрян“ за нападението с нож в петък вечерта, при което бяха ранени и 8 души. Властите съобщиха,..

публикувано на 25.08.24 в 08:33
Пейзажи от Варна

32 градуса в неделя във Варна

През нощта ще е ясно. Във вътрешността ще е почти тихо, а по Черноморието ще духа слаб северен вятър. Минимални температури между 16° и 21°, по крайбрежието до 23°, за Варна около 21°. През деня ще е предимно слънчево, в следобедните часове с временни увеличения на облачността. Тогава на места ще има краткотрайни валежи с гръмотевици. Ще..

публикувано на 24.08.24 в 15:42

Очаква се скоро Франко Неро да се снима в българския филм „Аве Мария“

Искрено съм се забавлявал по време на кариерата си,тъй като съм от малкото актьори, които са се снимали във всички жанрове-това каза на пресконференция във Фестивалния и конгресен център-клон на НДК във Варна италианската кинолегенда Франко Неро. Той сподели, че е имал късмета да работи с гениалния режисьор Куентин Тарантино и с великия актьор..

публикувано на 24.08.24 в 15:22
Плаж к.к.

Ваканционно селище "Албена" отбелязва своята 55-та годишнина

Както през последните 55 година, на всеки 24-ти август от далечната 1969 година, ваканционно селище "Албена" ще отпразнува своя рожден ден с празничен концерт и много изненади за своите гости и приятели.   Кулминация в програмата за отбелязване на годишнината ще бъде шоуто на знамения цигулар Васко Василев, което започва точно в 21:30 ч. на..

публикувано на 24.08.24 в 12:01

Девня празнува с богата програма няколко дена

Девня ще отбележи 55-ата си годишнина от обявяването си за град с четиридневна програма. Сред звездните изпълнители на празничния концерт са фолклорен ансамбъл „Варна“, кипърската звезда Аристос Константину & бенд, група „Тангра“ и фолкдивата Камелия, научи Moreto.net На 27 август се навършват 55 години, откакто селата Девня, Река Девня и..

публикувано на 24.08.24 в 11:56
Снимката е илюстративна.

Пожари избухнаха на остров Крит

Три нови пожара са избухнали на гръцкия остров Крит. Все още не е загасен и..

публикувано на 24.08.24 в 11:45