Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. д-р Красимир Иванов бе удостоен с престижното звание "Почетен гражданин на Варна"

Проф. д-р Красимир Иванов, д.м.н. бе обявен за "Почетен гражданин на Варна" за неговите безспорни и дългогодишни усилия и постигнатите ярки резултати в развитието на здравеопазването и медицинското образование в морската столица.

Кметът Иван Портних и председателят на Общинския съвет Тодор Балабанов връчиха високото отличие на проф. д-р Красимир Иванов на стилна церемония в Летния театър на 15 август – Денят на Варна.

При получаване на отличието проф. Иванов каза: „За мен е огромна привилегия и чест да бъда избран за почетен гражданин на Варна. Това още повече ме амбицира да работя за просперитета на варненското здравеопазване и медицинското образование в град Варна. Искам да благодаря на семейството си и на всички колеги и приятели от Медицински университет – Варна и от УМБАЛ „Св. Марина“, които направиха така, че болницата да стане най-високотехнологичната болница в България, а Медицински университет-Варна да бъде най-динамично развиващия се и най-проспериращ медицински университет в страната ни. Благодаря на всички, за мен е огромна чест!“ Кметът на Варна Иван Портних се обърна към присъстващите в празничната вечер с думите: „Варна трябва да продължи да се развива с каузи, които ни обединяват. Такава кауза е „Варна, град на знанието“, около която се обединиха академичната общност от 6-те университета, научно-изследователските институции, общественици, интелектуалци и бизнесът.“

Проф. д-р Красимир Иванов е лекар и учен с утвърден международен авторитет. Два мандата е ректор на Медицински университет – Варна в периода 2012 – 2020г., директор на най-голямата болница в Източна България УМБАЛ „Св. Марина“ в периода 2001 – 2010г., национален консултант по хирургия, преподавател по коремна хирургия, практикуващ хирург-онколог с над 25 години стаж, специалист по здравен мениджмънт и председател на Асоциацията на университетските болници в България. Почетен член е на редица международни медицински дружества, сред които немското и румънското хирургически дружества. Проф. Иванов допринася в значителна степен за издигане авторитета на българската медицина, здравеопазване и образование и за престижа на Варна в Европа и по света.

Проф. Иванов е носител на орден "Св. св. Кирил и Методий" огърлие за принос в областта на медицинската наука и образование в Република България, Почетен златен знак „За заслуги към Варна", два пъти е носител на „Награда Варна“, „Почетен гражданин на Сливен“, „Наградата на Шумен“ в категория „Личност на годината“. Има отличия от Българското хирургическо дружество, почетен знак „Български лекар“, златна значка за особени заслуги в развитието на Миниинвазивната хирургия, „Мениджър на годината" и много други.

Като ректор на варненския Медицински университет той увеличава броя на чуждестранните студенти с англоезично обучение с над 300 %, а държавната поръчка – с 50 на сто. Създава филиали на Университета в Сливен, Велико Търново и Шумен. Открива първия в страната университетски Медико-дентален център, първия в Източна България Център по транслационна медицина и клетъчна терапия, центрове по електронно и дистанционно обучение, за кариерно развитие по професиите здравен асистент и болногледач, университетски център по източна медицина и др. Създава първата у нас университетска телевизия.

Проф. д-р Красимир Иванов разширява международния профил и контакти на Университета и днес академичната институция е водеща в многобройни научни проекти, включително по „Хоризонт 2020“ на Европейската комисия и участва в 82 международни партньорства с институции от 5 континента.

Изключителна заслуга на проф. Красимир Иванов като директор на УМБАЛ „Св. Марина“-Варна е утвърждаване позицията на болницата като лидер във Варна, в региона и в страната, както и като център за университетско медицинско образование. При управлението на проф. Иванов най-голямата болница в Североизточна България постига отлични резултати, които са от изключително значение за развитие на медицината, здравеопазването и науката в региона. Увеличава се броят на операционните зали, разкрити са нови сектори по съдова хирургия, урология и детска хирургия. Започва да функционира интранет-базирана лабораторна информационна система за усъвършенстване на вътрешната комуникация. Благодарение на ползотворното сътрудничество с Швейцарски болници е осъществен основен ремонт на женското отделение на Втора психиатрична клиника. Разкрит е ДКЦ „Св. Марина“, който се утвърди като едно от най-добрите амбулаторни звена в региона. Създаден е Център за превенция и лечение на СПИН, Клиника по кардиохирургия и Клиника по инвазивна кардиология, започват да функционират втори Център по ангиографска и инвазивна диагностика и Клиника по еднодневна хирургия. Завършени са два големи проекта, свързани с подобряване на енергийната ефективност, реализиран е проект за модернизиране на образната диагностика чрез закупуване на апаратура за ядрено-магнитна томография, а през 2009 г. със средства на МЗ са закупени 128-срезов компютърен томограф и първият в България позитронно-емисионен томограф (PET/CT). Чрез тази апаратура се постига издигане на по-високо ниво на диагностиката на редица социално значими заболявания.

Проф. Иванов е удостоен с академичното звание „Доктор хонорис кауза“ на ВВМУ “Н. Й. Вапцаров“ за реализирането на каузата за откриване на съвместна специалност „Военен лекар“ между ВВМУ, МУ-Варна и ВМА.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изнесена приемна на Комисията за защита на потребителите и това лято на Златните

Изнесена приемна на Комисията за защита на потребителите ще има и това лято в курорта "Златни пясъци". Ще се извършват повече проверки на терен, уверил е представител на ведомството, съобщават от общинската пресслужба. Вече текат проверките по туристическите обекти на Областната дирекция по безопасност на храните. Особено внимание контролните органи ще..

публикувано на 26.04.24 в 20:02

Първият патрулен кораб "Храбри" ще е готов до края на 2025-а

Първият от новите многофункционални модулни патрулни кораби за ВМС  - "Храбри", вече е спуснат на вода. Продължава дострояването му и оборудването му с въоръжение, техника и спомагателни механизми.  Това съобщи във Варна флотилен адмирал Георги Пенев, заместник-командир на военния ни флот.  Той допълни, че корабът ще бъде приет във ВМС през..

публикувано на 26.04.24 в 19:08
Спасител на плаж Кабакум край Варна

Могат ли да отложат новите изисквания за водното спасяване?

Спешна междуведомствена среща ще вземе решение по казуса с водното спасяване на плажовете. Oт туристическия бранш във Варна са поискали от министъра на туризма Евтим Милошев новите изисквания в наредбата за водното спасяване да бъдат отложени за следващия сезон, тъй като те са неизпълними от концесионерите. Това съобщи Милошев след среща с бранша и..

публикувано на 26.04.24 в 18:00

Обявиха датите за явяване на матурите по желание на дванадесетокласниците

Допълнителните държавни зрелостни изпити по желание на ученика ще са от 22 до 29 май. Графикът по предмети от общообразователна и профилирана подготовка е  публикуван  на сайта на Министерството на образованието и науката. На 22 май от 8:30 часа ще са държавните зрелостни изпити по математика и география и икономика от общообразователната подготовка...

публикувано на 26.04.24 в 15:37

Предстои смяна на спътника, излъчващ програмите на БНР

Предстои смяна на сателит Intelsat 38 със сателит Hotbird 13F. Двата спътника едновременно ще излъчват програмите на Българското национално радио до 31 декември т.г.  Параметрите са следните: Hotbird 13Fat 13.0°E, честота - 12 635 MHz   Приемна поляризация: линейна вертикална Стандарт: DVB-S2 Модулация : 8PSK  FEC: 5/6 Symbol rate: 30 000..

публикувано на 26.04.24 в 14:54

МЗ осигурява безплатни ваксини срещу коклюш за бременните

Първата ваксинация срещу коклюш ще може да се поставя на бебета с две седмици по-рано или когато детето навърши месец и половина, предаде БНР.   Мерките за ограничаване на разпространението на заболяването и за предпазване на най-уязвимите групи бяха представени на днешното правителствено заседание от министъра на здравеопазването Галя Кондева...

публикувано на 26.04.24 в 14:33

Всеки пети българин е живял под прага на бедност през 2023-та

637.92 лв. е линията на бедност за страната през 2023 г. При този размер на линията под прага на бедност са били 1 млн. и 325 хил. българи или над една пета от населението на страната , съобщиха от Националния статистически институт.  Данните за 2023 г. показват, че ако в доходите на домакинствата се включат доходите от пенсии, но се..

публикувано на 26.04.24 в 14:12