Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ден 55 на протести във Варна

| обновено на 02.09.20 в 21:06

Варненци излизат за 55-и ден по улиците на града с искане за оставка на кабинета и оттегляне на Иван Гешев от поста му на главен прокурор. Протест в подкрепа на "Великото народно въстание" се проведе вчера вечерта в морската столица. С факелно шествие и множество демонстрации недоволните от управлението на страната затвърдиха волята си за смяна на политическото статукво. След края на антиправителствената проява няколко автобуса с протестиращи потеглиха към София, други от недоволните дадоха заявка, че ще подкрепят съмишлениците си в столицата от тук.

Днес председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова каза, че ГЕРБ вече има необходимите гласове за внасяне на проект за решение за свикване на Велико Народно събрание (ВНС) и проект на нова Конституция.
На фона на масовия протест, ГЕРБ и ВМРО проведоха преговори за провеждане на референдум относно предложенията на Красимир Каракачанов, които не са залегнали в проекта за нова Конституция.

Днес десетки варненци отново се събраха пред общината и тръгнаха на шествие.

Можете да проследите протеста в страницата на Радио Варна.

19.04ч.

Традиционното протестно шествие пое по бул."Сливница". Недоволните граждани отново следват огромния трибагреник. Десетки знамена на България и ЕС се развяват по време на похода. "Парламентът е мафия" скандират искащите оставка.

19,12 ч.

Несъгласните с властта вече се движат по бул. "Княз Борис I". Мъж с мегафон задава лозунгите и подчертава основните искания. Мирно протича шествието, но и тази вечер няма полицейски служители, които да следят за опазване на обществения ред.

19,19 ч.

Протестиращите приближават пл."Независимост". "Варна се събуди" повтарят участниците в проявата.

19,25 ч.

С приближаването на сградата на Окръжния съд недоволните отново припомнят, че искат оставката на Иван Гешев. 

19,30 ч.

Демонстрантите са пред Катедралата. Движението за кратко бе блокирано.

19,36 ч.

Протестиращите продължават по бул. "Мария Луиза" към общината. Забелязват се плакати тази вечер. Те са предимно ръчно направени. "Борисов, Гешев и мутрите до вас! Вече бий дванадесетият час! Ние ще сразим престъпната ви власт!", гласи един от транспарантите.

19,48 ч.

Недоволните от властта стигнаха до сборния си пункт. Сред присъстващите днес се забелязват много семейства с малки деца, преобладават хора в активна възраст. 

19,52ч.

Протестиращите ръкопляскаха на полицейските служители, които са около общината. След това запяха националния химн.


19.54 ч.

"В ЕС няма подобен прецедент, в който гражданите протестират всеки ден, в продължение  на два месеца и правителството се прави, че не ги забелязва. 2 септември ще остане в историята като най-срамната дата в новата ни история, свързана с управлението на България. Няма друго правителство, което след два месеца на протести не само, че не подава оставка, но и нарича гражданите с обидни думи. Парламентът днес доказа, че е една монолитна корпоративна структура, там няма реална опозиция. Защото, ако имаше щяхме, да видим хвърлени депутатски карти и излизане при протестиращите на площада, изказа мнението си от трибуната участничка в протеста.


20,10 ч.

Протестиращи започнаха да замерват с яйца сградата на общината. Яйчената атака продължи няколко минути. 


20,20ч.

Лидерът на протеста обяви, че тази вечер в палатковия лагер ще следят на живо събитията от столицата и ще ги прожектират на екрана.


20,40 ч.

В лагера на протестиращите във Варна информация от първо лице за антиправителствения митинг в София, който е под наслов "Велико народно въстание", дадоха завърнали се участници в него.

Повече снимки на фоторепортера Румен Сарандев от протеста днес можете да видите в галерията. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Първият патрулен кораб "Храбри" ще е готов до края на 2025-а

Първият от новите многофункционални модулни патрулни кораби за ВМС  - "Храбри", вече е спуснат на вода. Продължава дострояването му и оборудването му с въоръжение, техника и спомагателни механизми.  Това съобщи във Варна флотилен адмирал Георги Пенев, заместник-командир на военния ни флот.  Той допълни, че корабът ще бъде приет във ВМС през..

публикувано на 26.04.24 в 19:08
Спасител на плаж Кабакум край Варна

Могат ли да отложат новите изисквания за водното спасяване?

Спешна междуведомствена среща ще вземе решение по казуса с водното спасяване на плажовете. Oт туристическия бранш във Варна са поискали от министъра на туризма Евтим Милошев новите изисквания в наредбата за водното спасяване да бъдат отложени за следващия сезон, тъй като те са неизпълними от концесионерите. Това съобщи Милошев след среща с бранша и..

публикувано на 26.04.24 в 18:00

Обявиха датите за явяване на матурите по желание на дванадесетокласниците

Допълнителните държавни зрелостни изпити по желание на ученика ще са от 22 до 29 май. Графикът по предмети от общообразователна и профилирана подготовка е  публикуван  на сайта на Министерството на образованието и науката. На 22 май от 8:30 часа ще са държавните зрелостни изпити по математика и география и икономика от общообразователната подготовка...

публикувано на 26.04.24 в 15:37

Предстои смяна на спътника, излъчващ програмите на БНР

Предстои смяна на сателит Intelsat 38 със сателит Hotbird 13F. Двата спътника едновременно ще излъчват програмите на Българското национално радио до 31 декември т.г.  Параметрите са следните: Hotbird 13Fat 13.0°E, честота - 12 635 MHz   Приемна поляризация: линейна вертикална Стандарт: DVB-S2 Модулация : 8PSK  FEC: 5/6 Symbol rate: 30 000..

публикувано на 26.04.24 в 14:54

МЗ осигурява безплатни ваксини срещу коклюш за бременните

Първата ваксинация срещу коклюш ще може да се поставя на бебета с две седмици по-рано или когато детето навърши месец и половина, предаде БНР.   Мерките за ограничаване на разпространението на заболяването и за предпазване на най-уязвимите групи бяха представени на днешното правителствено заседание от министъра на здравеопазването Галя Кондева...

публикувано на 26.04.24 в 14:33

Всеки пети българин е живял под прага на бедност през 2023-та

637.92 лв. е линията на бедност за страната през 2023 г. При този размер на линията под прага на бедност са били 1 млн. и 325 хил. българи или над една пета от населението на страната , съобщиха от Националния статистически институт.  Данните за 2023 г. показват, че ако в доходите на домакинствата се включат доходите от пенсии, но се..

публикувано на 26.04.24 в 14:12

Наградиха изявени варненски ученици

Кметът Благомир Коцев награди двама изявени варненски ученици - Нора Георгиева и Симеон Симеонов. На събитието, което се състоя в Община Варна, присъстваха и заместник-кметовете по социални дейности и по образованието Снежана Апостолова и Павел Попов, представители на Министерството на труда и социалната политика и Регионалния инспекторат по..

публикувано на 26.04.24 в 13:57