Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С близо 20% по-малко катастрофи по Черноморието това лято

Снимка: Румен Сарандев

През активния летен сезон се отчита спад с около 20% на пътнотранспортните произшествия в областите Добрич, Варна и Бургас в сравнение на същия период на миналата година. Това стана ясно по време на заседание на Областната комисия по безопасност на движението във Варна, свикана за анализ на летните месеци и на ефективността на предприетите мерки за превенция, преди тяхното начало.

Заседание бе председателствано от областния управител на Варна Стоян Пасев, а в него участие взе заместник-председателят на Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ Анжелина Тотева, представители на общини, на ангажираните институции и др.

През летните месеци на 2020 г. на територията на област Варна са настъпили 195 пътнотранспортни произшествия с пострадали, при които са загинали 6 и са ранени 241 участници в движението. Възникналите ПТП с материални щети са 471, с близо 100 по-малко от същите за предходната година. 

От началото на годината са настъпили общо 515 ПТП, като се отчита над 50% намаление на загиналите и около 70% намаление на ранените на пътя в региона в сравнение с миналата година.

В Област Варна продължават да настъпват голям брой ПТП с пешеходци, което показва, че са нужни още мерки за успокояване на движението в населените места“

подчерта Анжелина Тотева. По думите ѝ тази тема е била акцент и през предходния сезон, като ще бъдат изискани допълнителни мерки от общините в региона с акцент към областния център. Близо 50% от фаталните инциденти през летния сезон са именно с пешеходци, докладваха от Пътна полиция. Значителен дял заемат и произшествията със самокатострофирали превозни средства. „Умората и разсейването продължават да са основни фактори за възникване на подобни инциденти с едно превозно средство, затова е много важно да работим последователно за повишаване самосъзнанието на водачите и да се подобрят обезопасителните системи на инфраструктурата, защото подобно рисково поведение трудно може да се повлияе с контрол“, коментира заместник-председателят на ДАБДП.

Като добър пример за ефективност на предприети превантивни мерки е допълнителното сигнализиране на 9 км на пътя Варна – Добрич (в района на Баир Баши) – участък с концентрация на ПТП през изминалите години. 

След сигнални писма от МВР и ДАБДП, Агенция „Пътна инфраструктура“ е поставила шумяща маркировка и допълнителна сигнализация. Това, заедно с постоянен контрол от Пътна полиция дава резултат и през тази година участъкът вече не е сред тези с концентрация на ПТП, стана ясно по време на заседанието.

„От всички нас зависи да променим негативната тенденция и да повишим безопасността на пътя“, подчерта областният управител Стоян Пасев. Той призова общините към по-голяма активност по темата и настоя да бъдат създадени реално работещи общински комисии по безопасност на движението по пътищата към всяка местна власт в региона. „Вие сте хората на място и знаете какви са проблемите – нека заедно да индикираме критичните точки и да търсим решения. Без лична ангажираност и активност на всеки от нас няма как да постигнем общата ни цел“, допълни областният управител.

„За региона на Бургас се отчита увеличение на челните сблъсъци между две превозни средства, което е много притеснителна тенденция“, посочи още тя. Акцентирано бе, че въпреки завишенияконтрол, превишената скорост и рисковите маневри при засиления трафик остават основни проблеми през натоварените месеци, съобщават от Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ . По време на заседанието бе коментирано, че дори да има отстъпление в реализираните нощувки по Черноморието, трафикът е бил изключително интензивен като туристите приоритетно са използвали собствени превозни средства, а не масов транспорт. На този фон постигнатото намаление, както при настъпилите ПТП, така и при пътнотранспортния травматизъм е добра основа, която трябва да бъде надградена.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Първият патрулен кораб "Храбри" ще е готов до края на 2025-а

Първият от новите многофункционални модулни патрулни кораби за ВМС  - "Храбри", вече е спуснат на вода. Продължава дострояването му и оборудването му с въоръжение, техника и спомагателни механизми.  Това съобщи във Варна флотилен адмирал Георги Пенев, заместник-командир на военния ни флот.  Той допълни, че корабът ще бъде приет във ВМС през..

публикувано на 26.04.24 в 19:08
Спасител на плаж Кабакум край Варна

Могат ли да отложат новите изисквания за водното спасяване?

Спешна междуведомствена среща ще вземе решение по казуса с водното спасяване на плажовете. Oт туристическия бранш във Варна са поискали от министъра на туризма Евтим Милошев новите изисквания в наредбата за водното спасяване да бъдат отложени за следващия сезон, тъй като те са неизпълними от концесионерите. Това съобщи Милошев след среща с бранша и..

публикувано на 26.04.24 в 18:00

Обявиха датите за явяване на матурите по желание на дванадесетокласниците

Допълнителните държавни зрелостни изпити по желание на ученика ще са от 22 до 29 май. Графикът по предмети от общообразователна и профилирана подготовка е  публикуван  на сайта на Министерството на образованието и науката. На 22 май от 8:30 часа ще са държавните зрелостни изпити по математика и география и икономика от общообразователната подготовка...

публикувано на 26.04.24 в 15:37

Предстои смяна на спътника, излъчващ програмите на БНР

Предстои смяна на сателит Intelsat 38 със сателит Hotbird 13F. Двата спътника едновременно ще излъчват програмите на Българското национално радио до 31 декември т.г.  Параметрите са следните: Hotbird 13Fat 13.0°E, честота - 12 635 MHz   Приемна поляризация: линейна вертикална Стандарт: DVB-S2 Модулация : 8PSK  FEC: 5/6 Symbol rate: 30 000..

публикувано на 26.04.24 в 14:54

МЗ осигурява безплатни ваксини срещу коклюш за бременните

Първата ваксинация срещу коклюш ще може да се поставя на бебета с две седмици по-рано или когато детето навърши месец и половина, предаде БНР.   Мерките за ограничаване на разпространението на заболяването и за предпазване на най-уязвимите групи бяха представени на днешното правителствено заседание от министъра на здравеопазването Галя Кондева...

публикувано на 26.04.24 в 14:33

Всеки пети българин е живял под прага на бедност през 2023-та

637.92 лв. е линията на бедност за страната през 2023 г. При този размер на линията под прага на бедност са били 1 млн. и 325 хил. българи или над една пета от населението на страната , съобщиха от Националния статистически институт.  Данните за 2023 г. показват, че ако в доходите на домакинствата се включат доходите от пенсии, но се..

публикувано на 26.04.24 в 14:12

Наградиха изявени варненски ученици

Кметът Благомир Коцев награди двама изявени варненски ученици - Нора Георгиева и Симеон Симеонов. На събитието, което се състоя в Община Варна, присъстваха и заместник-кметовете по социални дейности и по образованието Снежана Апостолова и Павел Попов, представители на Министерството на труда и социалната политика и Регионалния инспекторат по..

публикувано на 26.04.24 в 13:57