Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Мобилното приложение "Спаси гората" помага в борбата с незаконната сеч

| обновено на 14.09.20 в 10:17
Задържани са и колите, с които е превозвана незаконно добитата дървесина
Снимка: Изпълнителната агенция по горите

Мобилно приложение, посредством което всеки от нас може да подаде сигнал при съмнения за незаконна сеч създаде природозащитната организаци WWF България (Глобален фонд за дивата привода).

Апликацията е безплатна, но за момента е достъпна само за Android базираните телефони. 

Злоупотребите в горите са ежедневие, а опазването им зависи от всички нас, коментира за Радио Варна Константин Христов от WWF. По думите му, сивият сектор в дърводобива у нас по експертни оценки е около 150 млн. лв. годишно.

Освен финансовите загуби обаче, нелегалният дърводобив води и до обезлесяване, загуба на растителни и животински видове, ерозия, свлачища, влошаване на качеството на въздуха, пресъхване на реките.

Всички сигнали, които са подадени чрез приложението се препращат директно към системата на телефон 112 и към регионалното звено на Изпълнителната агенция по горите.

Има три вида сигнали, които могат да бъдат подадени, каза Христов.

За незаконна сеч, за превоз на дървесина и за природно бедствие.

Кои са стъпките, които се следват при подаването на сигналите в „ Спаси гората” може да чуете в звуковия файл.Свързани новини

Горите - между законната и незаконна сеч

Намаляват случаите на незаконна сеч на територията на Североизточна България. Това коментира за Радио Варна Тервел Стефанов от Североизточното горско стопанство. По думите му от общо 17 625 проверки през миналата 2019 г., при 420 са били..

обновено на 03.09.20 в 09:07
ВИЖТЕ ОЩЕ

Бюрата по труда набират желаещи за програмата за детегледачки

Бюрата по труда продължават да набират и заявления от родители за осигуряване на детегледачи по проект „Родители в заетост” Проектът е съфинансиран от Европейския социален фонд на Европейския съюз чрез Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”..

публикувано на 29.10.20 в 13:46

Освещават стенописа на Апостола в НУ "Васил Левски"

Стенописът на Апостола, с който грейна на фасадата на варненското Начално училище "Васил Левски" в кв. "Аспарухово", ще бъде официално осветен днес. Освещаването е само част от благодарствения празник по случай изрисувания стенопис на нашия патрон и в чест..

публикувано на 29.10.20 в 11:03

Кукленият театър във Варна отменя представления за събота и неделя заради авария

Поради авария в електроснабдяването на сградата на Кукления театър и последвалите усложнения с отоплителната и осветителна техника, театърът отменя представленията за тази събота и неделя - 31 октомври и 1 ноември, съобщават от театъра. За същия период..

публикувано на 28.10.20 в 17:35

Във Варна връчиха юбилейни медали на ветерани от Втората световна война /ФОТОРЕПОРТАЖ/

Юбилейни медали по повод 75-годишнината от края на Втората световна война получиха ветерани от Бургас и областта на официална церемония днес. Медалите от българското и руското правителство бяха връчени от името на Генералния консул на Русия във Варна...

публикувано на 28.10.20 в 16:19

ЕС очаква догодина да разполага с над един милиард дози ваксина срещу Ковид-19

В най-добрия случай догодина ЕС ще разполага с до 1,2 млрд. дози ваксина срещу Ковид-19 и ще бъдат ваксинирани до 700 милиона души. Това съобщи днес председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Тя добави, че на месец в ЕС догодина се..

публикувано на 28.10.20 в 15:10

Шевици и птици върху блок във Варна

Нова графити рисунка ще краси фасадата на четириетажен  жилищен блок във Варна на един от най-оживените булеварди в града „Цар Освободител“. Над стенописа работи от понеделник самоукият талант Дамян Николов от Сдружение „Българско графити..

обновено на 28.10.20 в 13:44

Внесоха петиция срещу масовото използване на пластмаса у нас

Граждани и представители на „За Земята“ и „Грийнпийс“ – България внесоха петиция, подкрепена от над 19 000 души с искане държавата да предприеме мерки за ограничаването на използването на пластмаса у нас. Евгения Ташева от „За Земята“ каза за БГНЕС, че..

публикувано на 28.10.20 в 10:14