Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мобилното приложение "Спаси гората" помага в борбата с незаконната сеч

| обновено на 14.09.20 в 10:17
Задържани са и колите, с които е превозвана незаконно добитата дървесина
Снимка: Изпълнителната агенция по горите

Мобилно приложение, посредством което всеки от нас може да подаде сигнал при съмнения за незаконна сеч създаде природозащитната организаци WWF България (Глобален фонд за дивата привода).

Апликацията е безплатна, но за момента е достъпна само за Android базираните телефони. 

Злоупотребите в горите са ежедневие, а опазването им зависи от всички нас, коментира за Радио Варна Константин Христов от WWF. По думите му, сивият сектор в дърводобива у нас по експертни оценки е около 150 млн. лв. годишно.

Освен финансовите загуби обаче, нелегалният дърводобив води и до обезлесяване, загуба на растителни и животински видове, ерозия, свлачища, влошаване на качеството на въздуха, пресъхване на реките.

Всички сигнали, които са подадени чрез приложението се препращат директно към системата на телефон 112 и към регионалното звено на Изпълнителната агенция по горите.

Има три вида сигнали, които могат да бъдат подадени, каза Христов.

За незаконна сеч, за превоз на дървесина и за природно бедствие.

Кои са стъпките, които се следват при подаването на сигналите в „ Спаси гората” може да чуете в звуковия файл.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Горите - между законната и незаконна сеч

Намаляват случаите на незаконна сеч на територията на Североизточна България. Това коментира за Радио Варна Тервел Стефанов от Североизточното горско стопанство. По думите му от общо 17 625 проверки през миналата 2019 г., при 420 са били..

обновено на 03.09.20 в 09:07
ВИЖТЕ ОЩЕ

Във Варна в събота ще се състезаваме по правопис

Варна посреща за пореден път летния правописен маратон от инициативата “Бъди грамотен”. Събитието ще се проведе в събота - 20 юли, от 10:00 ч. до 13:00 ч. на сцена „Раковина“ в Морската градина. Аганизатори са „Академика БГ“, с подкрепата на Община..

публикувано на 17.07.24 в 16:41

Манастирът "Св. Марина" край село Ботево събра стотици на празника на светицата

Празникът на света великомъченица Марина събра в манастира, който носи нейното име край село Ботево, община Аксаково, стотици хора от цяла Североизточна България. Освен празничното богослужение акцент на празника е и фолклорен фестивал, организиран от..

публикувано на 17.07.24 в 15:21

Рибен фест очаква варненци до неделя в Аспарухов парк

Рибен фестивал с много музика и забавления очаква варнрнци и гости на града от днес до неделя. Мястото е Аспарухов парк. Програмата е през целия ден и вечерта, от днес до неделя, включително. В рамките на фестивала всеки посетител ще може и да  се..

публикувано на 17.07.24 в 14:21

Синоптикът Любомир Маджаров: 46 години в метеорологията не стигат

46 години трудов стаж на едно и също работно място. Това включва професионалната автобиография на синоптика Любомир Маджаров. Синоптикът с най-дългогодишен стаж сред всички свои колеги. Чуйте повече от репортажа на Ваня Славова: Нито секунда..

публикувано на 17.07.24 в 14:07

Лекар: Не ходете на плаж в горещниците

В тези горещи дни е по-добре да не ходим на плаж. Това препоръчва д-р Лилия Куртева, анестезиолог-реаниматор с 50-годишна практика като плажен лекар в спешния медицински пункт на южния плаж във Варна. В момента няма вълни, морето е гладко и нямаме..

публикувано на 17.07.24 в 14:00

2 615 лева са необходими за издръжката на семейство с дете

1453 лева е необходимият месечен доход за издръжка на един работещ, който живее сам, а за тричленно семейство от двама възрастни с едно дете сумата е 2615 лева. Това сочат най-новите данни на Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ за..

публикувано на 17.07.24 в 11:45

Футболът в света тръгва от Англия, а в България - от Варна

Изложба, посветена на 130-та годишнина от изиграването на първия футболен мач в България, подготвят от отдел "Нова история" към Регионалния исторически музей. Дворът на училище "Св. св. Кирил и Методий" във Варна е мястото, на което се провежда..

публикувано на 17.07.24 в 09:59