Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Силвена Христова: Децата със Синдром на Даун са дискриминирани от държавата

Микаела
Снимка: Фондация „Живот със Синдром на Даун“

Незадоволителен и формален е отговорът на Министерството на здравеопазването до варненската Фондация „Живот със синдром на Даун” във връзка с искането на фондацията за промяна в нормативната уредба за децата с генетични аномалии. Това коментира за Радио Варна Силвена Христова, председател на фондацията. Така формулиран отговорът на здравното министерство показва непознаване в детайли на проблема поставен от фондацията и липса на компетентност, допълни тя.

Припомням, че според сега действащата наредба, децата с генетични аномалии след 3-годишна възраст, които получават от ТЕЛК комисиите 30% инвалидност, нямат право на държавна финансова помощ. Това автоматично ги ощетява и дискриминира. Лишава ги от възможността за напредък и ги връща назад в развитието им. От фондацията настояват всички деца с генетични аномалии да получават 50 % инвалидност пожизнено, защото е повече от ясно, че те не се лекуват и няма нужда състоянието им да бъде периодично доказвано.

През юли тази година варненската Фондация „Живот със Синдром на Даун” внесе искане за промяна до министерствата на здравеопазването и на труда и социалната политика, до омбудсмана на страната и до Народното събрание. Отговор получи от омбудсмана и от министерството на здравеопазването.

„За съжаление всеки ден се покачва броят на децата със Синдром на Даун с намалени проценти и съответно ощетени, защото това намаляване на процентите автоматично ги лишава от 350 лева месечна подкрепа и по-нататъшно развитие.Това означава, че ние родителите трябва изцяло да поемем развитието на децата си като финансови средства, което е изключително трудно и непосилно да се справим, тъй като всяка една дейност и терапия изискват много средства.

Следва една много дълга борба, защото нямаме време да се надяваме и да чакаме нещо някога си да се случи от работата на министерствата. Продължаваме борбата по съдебен път, защото е факт, че има дискриминация, децата са лишени от правото да живеят качествено, което автоматично означава, че държавата нарушава Конвенцията на ООН за правата на детето. Имаме нужда от всякакви съвети, подкрепа и сме в търсене на добър адвокат., каза още Силвена Христова.

Чуйте още в звуковия файл:ВИЖТЕ ОЩЕ
Асен Василев

Асен Василев: С 11 млрд. евро България ще постигне средноевропейски стандарт на живот

Приветствам днешното решение на Европейската комисия, с което се одобрява финансиране за България на стойност 11 млрд. евро. Тези средства са изключително необходими, за да може страната ни да постигне средноевропейския стандарт на живот“. Това заяви вицепремиерът по еврофондовете и министър на финансите в оставка Асен Василев по повод приетото днес от..

публикувано на 06.07.22 в 15:52
В Обзор подземните контейнери са вече факт)

Подземни контейнери за боклук и в Балчик

Открита е процедура за доставка на нови контейнери за събиране на отпадъци за нуждите на Община Балчик с прогнозна стойност за близо милион лева без ДДС. Търси се доставчик на метални и пластмасови контейнери с вместимост 1 100 литра; поцинковани кофи с обем 110 литра; пластмасови контейнери всеки 120 литра; контейнери за строителни и едрогабаритни..

публикувано на 06.07.22 в 15:42

Задържаха футболиста Георги Семерджиев, убил две момичета на пътя в София

Задържаха шофьора, който причини тежката катастрофа в София, при която загинаха две млади момичета. 35-годишният Георги Семерджиев е задържан минути преди 13,30 часа. Семерджиев, бивш футболист на Левски и Спортист Своге, причини смъртта на две млади жени на бул. "Черни връх" вчера около 23 часа. След смъртоносния инцидент той е избягал от мястото на..

публикувано на 06.07.22 в 15:32

Съдът във Варна даде доживотен затвор на подсъдимия за убийството на DJ Teddy

Окръжният съд във Варна даде доживотен затвор на 53-годишен мъж за предумишлено убийство на DJ Teddy, извършено в съучастие с все още неустановен извършител. Това съобщиха пресцентъра на съдебната институция. Петчленният състав на съда освободи другия 50-годишен мъж, подсъдим по делото. Той бе оправдан по повдигнатото му обвинение за подбудителство и..

публикувано на 06.07.22 в 14:56

Варна отбеляза 131 години от рождението на контраадмирал Иван Вариклечков

С тържествена церемония пред сградата на Щаба на Военноморските сили във Варна бяха отбелязани 131 години от рождението на първия български адмирал, командвал флота, контраадмирал Иван Вариклечков. Венци и цветя в знак на признателност бяха поднесени от командира на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов, зам.-кмета на Община Варна Коста Базитов, родственици..

публикувано на 06.07.22 в 14:10
Асен Василев

Асен Василев: Нямаме 121 гласа към този момент

„Към този момент нямаме 121 гласа подкрепа за нов кабинет в това правителство“, каза министърът на финансите и кандидат за премиер Асен Василев пред журналисти. „Управленската програма върви на финални консултации с депутатите. Очакваме по-късно следобед да я направим публична, предаде БГНЕС. Той коментира, че най-важните задачи на депутатите преди да..

публикувано на 06.07.22 в 14:02

Заливът Болата вече не е част от резерват "Калиакра"

Заливът  Болата край село Българево е изваден от границите на резерват „Калиакра“ и е прехвърлен към Защитената местност „Степите“ с решение на Народното събрание. Промяната е част от Закона за генетично модифицираните организми и вече е обнародвана в Държавен вестник. Преминаването на залива към защитена местност ще даде възможност за неговото..

публикувано на 06.07.22 в 13:49