Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Без кино и концерти в Атина. Отново карантина и в Испания

Снимка: iStock

Частична карантина в Мадрид и седем големи околни градове се въвежда от понеделник. Жителите ще могат да влизат или да излизат от своя район само за да отидат на работа, на лекар, на училище или по призовка. Подобни ограничения ще бъдат въведени и на туристическия испански остров Майорка. Засегнатите райони са надхвърлили опасната граница от 1000 заразени на 100 000 жители за 14-дневен период. За Европа като цяло тази цифра е само 76. Болниците и медицинските заведения там са на ръба на капацитета си, съобщават испанските медии.

Британският премиер Борис Джонсън каза снощи, че не желае въвеждането на нова общонационална карантина, но допусна, че това може да се окаже неизбежно, защото страната е изправена пред неизбежна втора вълна на заразата с Ковид-19, предаде Ройтерс. Броят на новозаразените почти се удвои, достигайки 6000 на ден. Увеличава се и броят на постъпващите в болница, особено в Северна Англия и Лондон. Правителството вече наложи пълна карантина на райони в Североизточна Англия с общо население 2 милиона души.

Гръцките власти забраняват за две седмици концертите и кинопрожекциите в Атина заради коронавируса. На гражданите над 65-годишна възраст се препоръчва да ограничат излизанията си навън и да избягват пътуване с обществен транспорт. Хората с безсимптомно протичане на болестта, които принадлежат към уязвими групи на населението, ще се настаняват в специално определени за целта карантинни отделения в Атика. Носенето на маски остава задължително в обществения транспорт и такситата, но каза, че засега няма нужда от повторно въвеждане на карантина в страната. Властите редовно въвеждат ограничителни мерки в различни райони на страната, отнасящи се главно до забрана за работа на кафенета, барове, дискотеки и увеселителни заведения след полунощ. Нарастване на случаите на коронавирус в Гърция се наблюдава от края на юли, когато бяха отменени всички ограничения за местните жители и започнаха масови пътувания на чуждестранни туристи. Заместник-министърът каза, че от началото на пандемията в 11-милионна Гърция са регистрирани над 14 хиляди случая на коронавирус.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган също предупреди за възможно връщане към някои строги карантинни мерки, каквито бяха въведени в страната в пиковите периоди на епидемията преди месец май т.г.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изнесена приемна на Комисията за защита на потребителите и това лято на Златните

Изнесена приемна на Комисията за защита на потребителите ще има и това лято в курорта "Златни пясъци". Ще се извършват повече проверки на терен, уверил е представител на ведомството, съобщават от общинската пресслужба. Вече текат проверките по туристическите обекти на Областната дирекция по безопасност на храните. Особено внимание контролните органи ще..

публикувано на 26.04.24 в 20:02

Първият патрулен кораб "Храбри" ще е готов до края на 2025-а

Първият от новите многофункционални модулни патрулни кораби за ВМС  - "Храбри", вече е спуснат на вода. Продължава дострояването му и оборудването му с въоръжение, техника и спомагателни механизми.  Това съобщи във Варна флотилен адмирал Георги Пенев, заместник-командир на военния ни флот.  Той допълни, че корабът ще бъде приет във ВМС през..

публикувано на 26.04.24 в 19:08
Спасител на плаж Кабакум край Варна

Могат ли да отложат новите изисквания за водното спасяване?

Спешна междуведомствена среща ще вземе решение по казуса с водното спасяване на плажовете. Oт туристическия бранш във Варна са поискали от министъра на туризма Евтим Милошев новите изисквания в наредбата за водното спасяване да бъдат отложени за следващия сезон, тъй като те са неизпълними от концесионерите. Това съобщи Милошев след среща с бранша и..

публикувано на 26.04.24 в 18:00

Обявиха датите за явяване на матурите по желание на дванадесетокласниците

Допълнителните държавни зрелостни изпити по желание на ученика ще са от 22 до 29 май. Графикът по предмети от общообразователна и профилирана подготовка е  публикуван  на сайта на Министерството на образованието и науката. На 22 май от 8:30 часа ще са държавните зрелостни изпити по математика и география и икономика от общообразователната подготовка...

публикувано на 26.04.24 в 15:37

Предстои смяна на спътника, излъчващ програмите на БНР

Предстои смяна на сателит Intelsat 38 със сателит Hotbird 13F. Двата спътника едновременно ще излъчват програмите на Българското национално радио до 31 декември т.г.  Параметрите са следните: Hotbird 13Fat 13.0°E, честота - 12 635 MHz   Приемна поляризация: линейна вертикална Стандарт: DVB-S2 Модулация : 8PSK  FEC: 5/6 Symbol rate: 30 000..

публикувано на 26.04.24 в 14:54

МЗ осигурява безплатни ваксини срещу коклюш за бременните

Първата ваксинация срещу коклюш ще може да се поставя на бебета с две седмици по-рано или когато детето навърши месец и половина, предаде БНР.   Мерките за ограничаване на разпространението на заболяването и за предпазване на най-уязвимите групи бяха представени на днешното правителствено заседание от министъра на здравеопазването Галя Кондева...

публикувано на 26.04.24 в 14:33

Всеки пети българин е живял под прага на бедност през 2023-та

637.92 лв. е линията на бедност за страната през 2023 г. При този размер на линията под прага на бедност са били 1 млн. и 325 хил. българи или над една пета от населението на страната , съобщиха от Националния статистически институт.  Данните за 2023 г. показват, че ако в доходите на домакинствата се включат доходите от пенсии, но се..

публикувано на 26.04.24 в 14:12