Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Без Октоберфест - 2020

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Мюнхен днес трябваше да бъде открит фестивалът на бирата Октоберфест. Но поради пандемията на коронавируса той беше отменен през 2020 г. В своята 210-годишна история Октоберфест е отменен 24 пъти. Настоящата отмяна е първата в следвоенния период.

Октоберфест е отменен два пъти поради холера

Коронавирусът подкопава не само здравето на жителите на Мюнхен, но и икономическото благосъстояние на местните пивоварни. Поради епидемии Октоберфест е отменен преди COVID-19 два пъти: през 1854 и 1873. И в двата случая вината беше холерата. Първото изцяло немско индустриално изложение, проведено в Мюнхен през юни 1854 г., се превърна в истински катализатор за разпространението на ужасна чревна инфекция. Решено беше да се отмени Октоберфест, което, разбира се, предизвика недоволство сред производителите на бира и други участници. Още през септември в Мюнхен било решено, че епидемията от холера е приключила. Принцеса Тереза, съпруга на баварския крал Лудвиг I, на чиято сватба дължи появата си фестивалът в Мюнхен, участва в благодарствена служба в знак на края на епидемията. Тя се разболява от холера и умира няколко дни по-късно, на 26 октомври 1854 г.

Октоберфест е отменян поради войни и инфлация

За първи път празникът е отменен през 1813 г. поради наполеоновата окупация. Първата световна война прекъсва празника: от 1914 до 1918 г. Октоберфестът не се провежда. Между световните войни Октоберфест е отменен два пъти: през 1924 и 1925 година. След това, поради хиперинфлация, по улиците на Мюнхен се нареждат опашки за стоки от първа необходимост. Хората трябвало да носят обезценени банкноти в кошниците си за пране. 14 хиляди марки за две кафета, милиард за билет за театър. Никой портфейл не може да побере такова количество пари. За празненство и бира не можеше да става и дума.

Следващата дълга пауза в историята на Октоберфест е от времето на Втората световна война: от 1939 до 1945 година. В следвоенните години се провеждали скромни тържества. И едва през 1949 г. мащабът на празника достига предвоенното време. Бирата течала като река: 100 хиляди литра на ден.

Терористична атака: Октоберфест не е отменен, но е прекъснат

Друго трагично събитие в историята на Октоберфест е терористичната атака на 26 септември 1980 г. В 22:20 ч. взривно устройство избухва близо до входа. Убити са 12 души, а десетки са ранени. Атаката е извършена от десния екстремист Гундолф Кьолер, който стана 13-та жертва на трагедията. Честването на Октоберфест не беше прекъснато, което по-късно беше критикувано. През уикенда, след терористичната атака, около милион души присъстваха на бирения фестивал.

Октоберфест и коронавирус

За първи път в следвоенната германска история Октоберфест беше отменен поради коронавируса. Решението за отмяна беше взето още през април... Местните пивовари и собственици на кръчми обаче все още имат надежди за спасение. В дните, когато трябваше да се проведе Октоберфест - от 19 септември до 4 октомври - тази година, жителите на Мюнхен и гостите на града са поканени да присъстват на празника "Wirtshaus-Wiesn". И това не е опит да се намери заместител на Октоберфест, а връщане към оригиналните традиции, казват организаторите. Първият Октоберфест е бил тържество на сватбата на Лудвиг и Тереза. Празници се провели в целия град. През деня се провеждали демонстративни конни надбягвания на поляната, носеща името на Тереза, вечер гражданите се срещали в питейни заведения, за да празнуват и танцуват. Нещо подобно се планира и тази година, но разбира се, правилата за хигиена и социално дистанциране не са отменени! /БГНЕС, Дойче веле




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Варненската библиотека с нова услуга - велоразнос на книги до отдалечени зони

Регионалната библиотека "Пенчо Славейков" във Варна ще разполага с товарен велосипед за разнос на книги в отдалечени от центъра зони на града. Тази услуга ще бъде сезонна, от април до ноември, и ще пътува в зависимост от метеорологичните условия. С поред предварителния график в началото ВелоБиблиотеката ще има по едно посещение веднъж седмично само до..

публикувано на 18.03.24 в 16:05

Лесна работа: Като в приказките

Радвам се, че сме заедно в началото на щастливата седмица! В сряда ще отбележим международния ден на щастието и този - на приказките: все хубави неща, които правят живота цветен, пълноценен и забележителен. Щастието Като специалист по радостта не веднъж съм разяснявала колко важна и същевременно лесна работа е щастието. Достатъчно е да са..

публикувано на 18.03.24 в 14:59

Стогодишен юбилей отбеляза Минка Коджабашева от Соколово

100 години отпразнува сред своите четири дъщери и техните деца и внуци Минка Коджабашева от балчишкото село Соколово. На празника тя бе поздравена от кмета на селото Исмаил Исмаил и получи подарък от Община Балчик. Минка Коджабашева е родена на 17 март 1924 година в румънското село Касапкьой, откъдето е и съпругът и Велико Коджабашев, напуснал този..

публикувано на 18.03.24 в 11:42

Само 5 проекта ще влязат в третото издание на PARA Robotics Incubator за най-добрите идеи в роботиката

Започва отсяването за третия сезон на  PARA Robotics Incubator , насочен към младежи с проекти в сферите на роботика и автоматизация, дронове, IоТ (интернет на нещата), машинно зрение и AI (изкуствен интелект), съобщи за Радио Варна Кристиян Михайлов - един от съоснователите на  Професионалната асоциация по роботика и автоматизация (ПАРА) . Програмата..

публикувано на 18.03.24 в 11:37

Започва Великият пост

За православните християни започва Великият пост. В следващите 40 дни до Страстната седмица вярващите са призовани да се въздържат не само от определена храна, но преди всичко в мислите и делата си. "Пробуждане на съвестта" нарича този период патриарх Неофит в своето послание за началото на поста през 2018 г. Определя го и като "чудно духовно..

публикувано на 18.03.24 в 08:14

Faladdin-турско приложение за гледане на кафе има повече от 5 милиона потребители в света

Турското изкуство да се гадае по утайка от кафе датира от поне 500 години и напоследък е любимо на представителите на поколението Z в страната. Всеки ден милиони хора разчитат на кофеина, за да станат сутрин от леглото, да повишат концентрацията си на работното място или да повишат енергийните си нива. Макар да се смята, че кафените зърна са..

публикувано на 17.03.24 в 14:13

Настояват за промяна в нормативната уредба за забрана на отглеждането на телета в клетки

С петицията, събрала  над 1000 подписа в първите 12 часа от пускането си, организаторите от „Невидими животни“ отправят политическа заявка към народните представители и министъра на земеделието и храните с искане за промяна в нормативната уредба за забрана на отглеждането на телета в клетки . Подробности от разговора на Ваня Славова със Стефан..

публикувано на 17.03.24 в 11:41