Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Без Октоберфест - 2020

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Мюнхен днес трябваше да бъде открит фестивалът на бирата Октоберфест. Но поради пандемията на коронавируса той беше отменен през 2020 г. В своята 210-годишна история Октоберфест е отменен 24 пъти. Настоящата отмяна е първата в следвоенния период.

Октоберфест е отменен два пъти поради холера

Коронавирусът подкопава не само здравето на жителите на Мюнхен, но и икономическото благосъстояние на местните пивоварни. Поради епидемии Октоберфест е отменен преди COVID-19 два пъти: през 1854 и 1873. И в двата случая вината беше холерата. Първото изцяло немско индустриално изложение, проведено в Мюнхен през юни 1854 г., се превърна в истински катализатор за разпространението на ужасна чревна инфекция. Решено беше да се отмени Октоберфест, което, разбира се, предизвика недоволство сред производителите на бира и други участници. Още през септември в Мюнхен било решено, че епидемията от холера е приключила. Принцеса Тереза, съпруга на баварския крал Лудвиг I, на чиято сватба дължи появата си фестивалът в Мюнхен, участва в благодарствена служба в знак на края на епидемията. Тя се разболява от холера и умира няколко дни по-късно, на 26 октомври 1854 г.

Октоберфест е отменян поради войни и инфлация

За първи път празникът е отменен през 1813 г. поради наполеоновата окупация. Първата световна война прекъсва празника: от 1914 до 1918 г. Октоберфестът не се провежда. Между световните войни Октоберфест е отменен два пъти: през 1924 и 1925 година. След това, поради хиперинфлация, по улиците на Мюнхен се нареждат опашки за стоки от първа необходимост. Хората трябвало да носят обезценени банкноти в кошниците си за пране. 14 хиляди марки за две кафета, милиард за билет за театър. Никой портфейл не може да побере такова количество пари. За празненство и бира не можеше да става и дума.

Следващата дълга пауза в историята на Октоберфест е от времето на Втората световна война: от 1939 до 1945 година. В следвоенните години се провеждали скромни тържества. И едва през 1949 г. мащабът на празника достига предвоенното време. Бирата течала като река: 100 хиляди литра на ден.

Терористична атака: Октоберфест не е отменен, но е прекъснат

Друго трагично събитие в историята на Октоберфест е терористичната атака на 26 септември 1980 г. В 22:20 ч. взривно устройство избухва близо до входа. Убити са 12 души, а десетки са ранени. Атаката е извършена от десния екстремист Гундолф Кьолер, който стана 13-та жертва на трагедията. Честването на Октоберфест не беше прекъснато, което по-късно беше критикувано. През уикенда, след терористичната атака, около милион души присъстваха на бирения фестивал.

Октоберфест и коронавирус

За първи път в следвоенната германска история Октоберфест беше отменен поради коронавируса. Решението за отмяна беше взето още през април... Местните пивовари и собственици на кръчми обаче все още имат надежди за спасение. В дните, когато трябваше да се проведе Октоберфест - от 19 септември до 4 октомври - тази година, жителите на Мюнхен и гостите на града са поканени да присъстват на празника "Wirtshaus-Wiesn". И това не е опит да се намери заместител на Октоберфест, а връщане към оригиналните традиции, казват организаторите. Първият Октоберфест е бил тържество на сватбата на Лудвиг и Тереза. Празници се провели в целия град. През деня се провеждали демонстративни конни надбягвания на поляната, носеща името на Тереза, вечер гражданите се срещали в питейни заведения, за да празнуват и танцуват. Нещо подобно се планира и тази година, но разбира се, правилата за хигиена и социално дистанциране не са отменени! /БГНЕС, Дойче веле




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Варненски ученици след стаж в Испания: Когато не са в сиеста испанците работят на пълни обороти

За поредна година ученици на Варненската търговска гимназия (ВТГ) “Георги С.Раковски“ ще участват в менторска програма,  в която ще учат и работят едновременно в реална бизнес среда. Започват преди повече от десетилетие заедно с международната образователна организация Junior achievement, предоставяща иновативно образование, от най-ранна възраст..

публикувано на 19.03.24 в 08:28

Почитаме Св. мъченици Дария и Хрисант

На 19 март православната църква почита Св. мъченици Хрисант и Дария. Хрисант бил син на царедвореца Полемий от Александрия. Той учил в различни светски школи, а учители му били най-образованите мислители от това време. Но мъдростта на света го правела тъжен, тъй като не можела да му даде отговор на въпроса какво е истина. Той прочел Евангелието и..

публикувано на 19.03.24 в 08:25

Варненската библиотека с нова услуга - велоразнос на книги до отдалечени зони

Регионалната библиотека "Пенчо Славейков" във Варна ще разполага с товарен велосипед за разнос на книги в отдалечени от центъра зони на града. Тази услуга ще бъде сезонна, от април до ноември, и ще пътува в зависимост от метеорологичните условия. С поред предварителния график в началото ВелоБиблиотеката ще има по едно посещение веднъж седмично само до..

публикувано на 18.03.24 в 16:05

Лесна работа: Като в приказките

Радвам се, че сме заедно в началото на щастливата седмица! В сряда ще отбележим международния ден на щастието и този - на приказките: все хубави неща, които правят живота цветен, пълноценен и забележителен. Щастието Като специалист по радостта не веднъж съм разяснявала колко важна и същевременно лесна работа е щастието. Достатъчно е да са..

публикувано на 18.03.24 в 14:59

Стогодишен юбилей отбеляза Минка Коджабашева от Соколово

100 години отпразнува сред своите четири дъщери и техните деца и внуци Минка Коджабашева от балчишкото село Соколово. На празника тя бе поздравена от кмета на селото Исмаил Исмаил и получи подарък от Община Балчик. Минка Коджабашева е родена на 17 март 1924 година в румънското село Касапкьой, откъдето е и съпругът и Велико Коджабашев, напуснал този..

публикувано на 18.03.24 в 11:42

Само 5 проекта ще влязат в третото издание на PARA Robotics Incubator за най-добрите идеи в роботиката

Започва отсяването за третия сезон на  PARA Robotics Incubator , насочен към младежи с проекти в сферите на роботика и автоматизация, дронове, IоТ (интернет на нещата), машинно зрение и AI (изкуствен интелект), съобщи за Радио Варна Кристиян Михайлов - един от съоснователите на  Професионалната асоциация по роботика и автоматизация (ПАРА) . Програмата..

публикувано на 18.03.24 в 11:37

Започва Великият пост

За православните християни започва Великият пост. В следващите 40 дни до Страстната седмица вярващите са призовани да се въздържат не само от определена храна, но преди всичко в мислите и делата си. "Пробуждане на съвестта" нарича този период патриарх Неофит в своето послание за началото на поста през 2018 г. Определя го и като "чудно духовно..

публикувано на 18.03.24 в 08:14