Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Как ни влияят скъпоценните камъни

Снимка: / Снимка: ЕПА/БГНЕС

Когато купуваме бижута със скъпоценни камъни, на първо място се фокусираме върху качеството и визуалните характеристики: искаме камъкът да е чист, голям и да отговаря на нашия стил. Но освен това обеци, пръстени или гривни, които носим, могат не само да ни украсят, но и да повлияят на нашето благосъстояние и настроение. Експертът по бижута Оксана Телбукова разказва за необичайните свойства на камъните пред женското списание “Мари Клер“.

Диамант

Диамантът е царят на скъпоценните камъни. Поради своите физически свойства и сила, диамантите винаги са символизирали безсмъртието. В европейската култура диамантът се е превърнал в олицетворение на любовта и лоялността. Но и преди това на диамантът са приписвани много значения. В Европа диамантите се появяват едва през 5-6 век пр.н.е., А родното място на камъка е Индия. Йогите отбелязват, че диамантът има много фина, но мощна енергия, способна да подхранва умствената и физическата сила на човека. Диамантът засилва волята и носи късмет във всички начинания, предпазва от злото око и прави собственика богат. Как иначе? Ако една жена си позволи бижута с диаманти, тя знае точно какво иска от живота, цени най-доброто и се стреми към успех.

Изумруд

Изумрудите са ценени още от древността: жителите на Вавилон ги търгуват през 4000 г. пр.н.е., а Клеопатра нарича изумруда своя любим камък. И не случайно на изумруда се приписват особени лечебни свойства. Според легендата „Свещеният Граал“, в който била събрана кръвта на Христос, бил направен от изумруд и всеки, който пиел от него, бил незабавно излекуван от всички болести. Индийските магьосници се потопят в медитативно състояние с изумруд, за да виждат бъдещето. Изумрудът има силна положителна енергия, която неутрализира отрицателните заряди, насърчава здравето и дълголетието.

Рубин

В древни времена рубинът е бил камък на воини и владетели: с цвета си напомнял за капки кръв. Монарсите вярват, че рубинът носи късмет и слава, олицетворява сила и стремеж напред. Рубинът често украсява оръжия, доспехи и мъжки пръстени. Заради живия си червен цвят рубините са се превърнали в символ на чувственост и страст във връзките. В древни времена рубините са били използвани за отстраняване на токсините от кръвта и подобряване на общата кръвоносна система. Днес рубините се използват и в медицината: те ускоряват регенерацията на тъканите. Рубиновите лазери премахват несъвършенствата на кожата и намаляват татуировките. Будистите почитали рубина, считайки го за магически камък, и вярвали, че той води собственика по пътя на великите дела.

Александрит

Александритът е рядък камък хамелеон, който променя цвета си през деня. На дневна светлина камъкът прилича на смарагд, а вечер под изкуствена светлина се превръща в алено като рубин. На 17 април 1834 г. скъпоценният камък е представен на Александър II, на когото е кръстен, след което в Русия носенето на александрит дълго време се смятало за много патриотично. Вярно е, че камъкът е бил известен не само в Русия: в Индия и Шри Ланка александритът е бил почитан като символ на дълголетие и просперитет, а служителите на храмовете са вярвали, че той успокоява душата. Смята се, че цветът на александрит напълно зависи от настроението на неговия собственик и отразява здравословното състояние, предупреждавайки за заболяване или опасност.

Сапфир

Сапфирът олицетворява мъдростта и царствеността: този камък също е много популярен сред кралските особи, храмовете са били украсени с него, а свещениците са носели сапфири, вярвайки, че те допринасят за връзката на човек с божествата. Камъкът се нарича антипод на рубина и въпреки че те си приличат по физическите свойства, сапфирът олицетворява духовната хармония и спокойствието. Будистите използвали сапфир за медитация, вярвайки, че камъкът има способността да пропуска отрицателна енергия през себе си и да я пречиства.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ученици от Варна изпращат картички в Космоса

От 15-ти септември до сега, в Основно училище “Христо Ботев”- град Варна се проведе инициатива за рисуване на картички, които ще бъдат изпратени в Космос , съобщават от школото. Космическата поща е инициатива, която в България се координира от детския научен център „Музейко“. Космическата поща дава уникална възможност за учениците от цялата страна да..

публикувано на 20.10.20 в 10:35

Мед за по-добър имунитет в сезона на грипа

Тройно по-ниски са добивите на мед тази година, стана ясно от пчелари, които представят своите продукти по време на Националното изложение на пчелните продукти, което   се провежда до 25-и октомври включително пред входа на Морската градина във Варна. Събитието се реализира с подкрепата на  на Община Варна и Фермерски пазари, каза за..

публикувано на 20.10.20 в 09:33

В Звездица отбелязаха храмовия си празник

С празнична литургия и с курбан в село Звездица жители и гости почетоха паметта на Свети Йоан Рилски Чудотворец. Свети Иван Рилски Чудотворец е български духовник, най-известният български светец и отшелник, покровител на българския народ, патрон и основател на най-големия ставропигиален манастир в България - Рилския, патрон на българските..

публикувано на 19.10.20 в 14:11

Докога ще продължат ремонтните дейности на пътя за "Кабакум"

Разкопаният път на ул. „Боян Бъчваров“ във варненската местност „Кабакум“ и продължаващите по него ремонтни дейности, без това да е оповестено, възмути за пореден път живеещи в района, които отново се обърнаха към Радио Варна, за да отправят въпросите си към отговорните институции. Големи насипи и невъзможност за реакция ако ремонтните..

обновено на 19.10.20 в 09:59

Семейство на пакистанец и българка в съдебна борба да живеят заедно в България

Историята на една българка и един пакистанец, борещи се за правото да живеят заедно с детето си в България, е обект на съдебни спорове от години. След многократни откази от българското посолство в Пакистан да издаде виза на мъжа, той е принуден да предприеме дълго и опасно пътуване извън закона до страната ни. Успява да стигне до Гърция, където е..

публикувано на 19.10.20 в 09:26

Художниците празнуват своя професионален празник

На 18 октомври художниците, иконописците и реставраторите честват своя професионален празник. Той се отбелязва в деня на св. апостол Лука, който се счита за пръв християнски иконописец. Свещеното предание говори, че той нарисувал две икони – на св. Дева Мария с Божествения младенец на ръце и на светите апостоли Петър и Павел. По този..

публикувано на 18.10.20 в 08:39

Кулинарна фиеста завладява Варна във второто издание на фестивала Restaurant Week

Варна за втора поредна година ще участва във фестивала Седмица на ресторантите . За целта майсторите готвачи подготвят специални менюта с които да презентират кухните на своите заведения. Цената на куверта е еднакъв навсякъде, като идеята на фестивала е любителите на кулинарните изкушения да посетят възможно най-много заведения и да опитат..

публикувано на 17.10.20 в 19:42