Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Вдъхват нов живот на Бузлуджа /фоторепортаж/

30
Снимка: Румен Сарандев

С пълни темпове тече реставрацията и консервацията на паметника на "Бузлуджа". Осемнадесет реставратори от България, Германия, Швейцария и Гърция извършат спешни аварийни мерки, за да спасят за около пет години мозаечните платна, разположени на близо 1000 кв. м. Фоторепортерът на Радио Варна – Румен Сарандев, се качи на връх Хаджи Димитър и проследи работата на специалистите на паметника за ден. 
Архитектът Дора Иванова, координатор на проекта „Бузлуджа“,  разказа пред фотографа Румен Сарандев, какво е свършено и какво предстои, за да се вдъхне нов живот на монумента.

„В рамките на този проект успяхме да стабилизираме най-уязвимите части на вътрешната мозайка и да изградим навес. Бяха използвани мерки, които се прилагаха според особеностите на всеки детайл. С нашият международен екип успяхме да намерим методите, с които да стабилизираме мозайките, за да не паднат. Целта е те да се запазят до момента, в който ще има цялостна концепция за сградата и покрив над нея“, обясни арх. Иванова.

Тя сподели, че следващата стъпка е изграждането на навеси за външните мозаечни пана. За тази цел са необходими 64 000 лева. Стартира и кампания за набирането на средствата. Архитект Иванова призова всеки, който иска да участва в опазването на произведенията на изкуството, дело на едни от най-добрите художници на България, които камъче по камъче са създали една от най-големите мозаечни творби в Европа през XX в., да се включи в кампанията и да даде своя принос. 

Тази ценност трябва да бъде запазена за идните поколения, защото е част от историята ни и защото има огромен потенциал да бъде място за туризъм, за изкуство и култура, което може да донесе приходи и позитиви на България и региона.

Консервацията на паметника на Бузлуджа се финансира с 60 хиляди долара от американската фондация "Гети". Тя е поставила паметника на първо място сред съкровищата на модерната архитектура по цял свят в рамките на инициативата за опазване на културното наследство "Keeping it Mоdern 2020"- Да го запазим модерно. 
Чуйте какви са впечатленията на фотографа Румен Сарандев от разговора му с Валери Великов в предаването "Post Factum".

Петнадесет световно признати български художници, сред които Иван Кирков, Теофан Сокеров, Йоан Левиев, Валентин Старчев, Димитър Киров са участвали при подреждането на 2 227 000 мозаечни камъчета, едно по едно.


Повече снимки на фотографа Румен Сарандев вижте в галерията. 
ВИЖТЕ ОЩЕ

Дания окончателно спира употребата на AstraZeneca

Дания окончателно спира да прилага ваксината срещу Covid-19 на AstraZeneca, предаде телевизия TV2, позовавайки се на неназовани източници. Този ход ще забави ваксинацията в Дания с няколко седмици, съобщи TV 2, цитирана от "Гардиън". Дания беше първата страна, която преустанови употребата на AstraZeneca в средата на март, решение, последвано от повече..

публикувано на 14.04.21 в 14:18
Сийка Милева

Блокирани са над 800 хиляди лева, предназначени за изборна търговия

Неутрализирана е престъпна група за предлагане на имотни облаги. Целта е била склоняване да се упражни избирателно право в полза на определен кандидат, политическа партия или коалиция. С акцията е било предотвратено общо над 800 000 лева да бъдат включени в изборната политика, заяви на брифинг в Съдебната палата говорителят на главния прокурор Сийка..

публикувано на 14.04.21 в 14:11

Промени в Наредба дават допълнителни точки за децата с еднакъв постоянен и настоящ адрес при кандидатстване

Промени в правилата за прием на децата в детските градини и в подготвителните групи към училищата във Варна одобри Общинският съвет на днешното си извънредно заседание. Водещ остава принципът на уседналост, но допълнителни точки ще получават децата с еднакъв постоянен и настоящ адрес. Целта на тази промяна е да се ограничи фиктивната..

публикувано на 14.04.21 в 14:05

Раковски: Нашата свобода от нас зависи

Село Раковски, община Каварна, отбелязва достойно 200 годишнината от рождението на Георги Сава Раковски днес, на 14 април 2021 г. Пред паметника на идеолога на революционното движение в България, слово изнесе кметът на общината Елена Балтаджиева, която отбеляза този ден като изключителен за селото, която говори за завета „ Нашата свобода от нас..

обновено на 14.04.21 в 13:39

Влиза предложение за синя зона за паркиране в Балчик

В срок до 7 май Община Балчик трябва да изготви план за фи­нан­со­во оз­дра­вя­ва­не, а до 21 май да про­ве­де дистанционно пуб­лич­но об­съж­да­не на пла­на с мес­тна­та об­щност. Припомням, че п ро­це­ду­ра  се открива с решение на Общинския съвет от 8 април, тъй като с по­ред дан­ни­те от го­диш­ния от­чет за ка­со­во из­пъл­не­ние на..

публикувано на 14.04.21 в 12:52
Свлачището

Естакада над панорамния път за Златни пясъци предвиждат в района на свлачището "Трифон Зарезан"

Извънредно заседание проведе днес Общински съвет – Варна с три точки в дневния ред. Заседанието отново беше в YouTube канала на местния парламент. След половинчасов дебат по дневния ред съветниците преминаха по същество към трите точки на извънредното заседание. Да започне възстановяването на панорамния път за Златни пясъци в района на..

публикувано на 14.04.21 в 12:08

Борисов: Няма да съм кандидат за премиер в новия кабинет

Звучи нескромно, но по-подготвен човек от мен няма. Не случайно сме първа политическа сила. Много хора държат да съм аз, но винаги съм считал, че обединението прави силата. Аз няма да съм кандидат за премиер в новия кабинет, който ще бъде предложен от ГЕРБ. Ще бъде предложен друг кандидат. Това заяви във Велико Търново Бойко Борисов. Не е редно и аз..

публикувано на 14.04.21 в 11:33