Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Гърция с допълнителни ограничителни мерки, въвеждат полицейски час в Солун

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Гърция въведе днес допълнителни ограничителни мерки, включително полицейски час, във втория по големина град в страната - Солун, във връзка с увеличаващите се случаи на коронавирус, съобщи ДПА.
1,1 милиона жители на Солун ще трябва да носят маски на всички публични места на закрито и на открито и да стоят в домовете се от 12,30 вечерта до 5 часа сутринта.

Всички събирания на публични места и в частни обекти са забранени, а съдилища, детски площадки, археологически обекти, музеи и театри ще бъдат затворени.

На ресторанитите е позволено да приготвят само храна за вкъщи. Мерките са част от едномесечния план за действие, договорен от кабинета на премиера Мицотакис на видеоконференция.

Както и по време на първата вълна, когато действахме навреме, ние трябва да предприемем по-твърди мерки и по-рано отколкото други европейски страни, за да предотвратим най-лошото и да облекчим здравната система, заяви Мицотакис пред министрите.

Според плана районите, които са означени като "червени" заради големия брой заразявания, ще бъдат поставени под карантина, а в тези, където епидемиологичната ситуация е по-лека, ще бъдат наложени по-леки мерки.
Атика и столицата Атина остават под "оранжев режим", който включва засилено наблюдение.
Гърция бе успешна в борбата срещу пандемията през пролетта с твърдите си рестрикции на движението и събиранията.
Европейският център за контрол на заболяванията съобщи вчера, че Гърция е отбелязала ниво от 90,4 заразявания на 100 000 жители пред последните 14 дни. Това е четвъртото най-ниско ниво сред членките на ЕС.

ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна.

Търсят се спешни мерки за финансовото оздравяване училище в Оброчище

Общинският съвет в Балчик реши на свое заседание да дофинансира  СУ „Христо Смирненски“  в с. Оброчище.  На сесията бе коментирано финансовото състояние на школото, което може да остане без заплати. За сметка на общинския резерв Общината ще дофинансира с 10 000 лева разходите за гориво за отопление. О т докладна на новия директор Павлина Стоянова..

публикувано на 25.11.20 в 15:39

Отменят младежки спортни турнири и културни мероприятия във Варна

Три спортни младежки турнира са отменени във Варна с решение на областния кризисен щаб-по водна топка, тенис и художествена гимнастика. Това съобщи областният управител на Варненска област Стоян Пасев. Той посочи, че се отменят и културни събития и коментира,че Варна е в червената зона по заболели и това налага взетите мерки:  Заведението,..

публикувано на 25.11.20 в 15:11

Минимална работна заплата става 650 лева

Минималната работна заплата ще стане 650 лв. от 1 януари 2021 г. Размерът й ще се повиши с 6,6% в сравнение с настоящата година, реши правителството, предаде репортер на БГНЕС. Предлаганият нов размер на минималната работна заплата от 650 лв. ще допринесе за намаляване на бедността сред работещите, намаляване на неравенствата в разпределението на..

публикувано на 25.11.20 в 14:38

Леко свиване на бюджета на Балчик с актуализацията

А ктуализация на общинския бюджет 2020   одобри днес общинският съвет на редовната си ноемврийска сесия.  С около един милион спадат предвидените собствени приходи, или общо 12,300 млн.лв. С  вън­шно то  фи­нан­си­ра­не   о бщият размер на  рамката е близо 27 млн.  л ева , като  намален ието спрямо началния план е  с 220 хиляди..

публикувано на 25.11.20 в 14:28

Започна подмяната на част от водопроводната мрежа в три села от община Генерал Тошево

Започна подмяната на част от водопроводната мрежа в три села от община Генерал Тошево. Ремонтинте дейности са по проект по Програмат за развитието на селските райони. Общата стойност на проекта е за близо 5 милиона лева. Проектът предвижда подмяна на част от водопроводната мрежа в селата Люляково, Спасово и Кардам. В началото на тази седмица..

публикувано на 25.11.20 в 14:04

Млад варненец създаде софтуер, улесняващ британските адвокатски кантори

IT копмания, създадена от варненец, изобрети софтуер за обработка на данни, улесняваща работата на адвокатските кантори във Великобритания.  Варненецът Сиво Даскалов е 27 годишен, завършил е магистратура в  Кеймбридж, предстои му докторантура в Техническия университет в морската столица, която засега е отложил. Заедно със свои приятели той е създал..

публикувано на 25.11.20 в 13:47

Уебинар „За многоезичните ученици с разбиране“ организира програма "Заедно в час"

Уебинар на тема „За многоезичните ученици с разбиране“ ще се проведе на 30.11.2020г. от 18.30ч. Проектът се осъществява от програма “Заедно в час”, в партньорство със сдружение EducArt от началото на 2020 г. и включва разработване на диагностика и специализирани учебни материали за допълнително обучение по български език на ученици в начална..

публикувано на 25.11.20 в 13:34