Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започна обследване на състоянието на къщата на Антон Новак

5
Снимка: Дигитален фонд на РБ"П.Славейков"

Започна обследване на състоянието на къщата на чешкия архитект Антон Новак - създател на Морската градина във Варна. Целта е изготвяне на технически паспорт на сградата и превръщането й в музей, след като държавата я предостави на община Варна за безвъзмездно управление. Това съобщиха от общинската дирекция „Култура и духовно развитие“. 

Къщата е проектирана като еднофамилна жилищна сградаИзградена е в началото на 20-ти век с решение на Общинския съвет. Обектът не е претърпял промени, засягащи неговата цялост, съхранил е своята материална и образна автентичност, казаха за Радио Варна от общината. 

Предоставена е на Антон Новак и семейството му и до 1937 г. След този период сградата е имала различни функции. Настоящото предназначение на имота е за „обществен обект, комплекс“. Наследници на Антон Новак са готови да предоставят богат архив от снимки и кореспонденция, които не са публикувани. Затова от общината обявиха също, че подготвят проектно предложение за дигитализиране на архива на паркостроителя с европейско финансиране.

Цялата информация, предоставена по въпроси на Радио Варна вижте по-долу. А за Новак и превратностите на съдбата му в България разказ изследователя на Стара Варна Християн Облаков и на журналиста Бистра Варнева, която засне документален филм за работата и живота на Анон Новак, чуйте в репортажа.

Къщата, в която е живял Антон Новак, е проектирана като еднофамилна жилищна сграда с един жилищен и един полуподземен етажИзградена е в периода 1899 г. - 1909 г. с решение на Общинския съвет. Предоставена е на Антон Новак и семейството му и до 1937 г. е използвана с първоначалното си предназначение. След този период сградата е имала различни функции. Настоящото предназначение на имота е за „обществен обект, комплекс“. Сградата е в оригиналната си паркова среда. Състои се от основна сграда и малка пристройка със складово предназначение.

Обектът не е претърпял промени, засягащи неговата цялост, съхранил е своята материална и образна автентичност.

Въпреки че през годините е имал различни предназначения, обектът е съхранил своята функционалност. В градоустройствено отношение представлява допълващ елемент в парковата среда, в която се намира. По-скромната архитектура не търси акцент.

Най-висока е ценността на обекта в историческо отношение. Тя се състои в това, че е планиран, изграден и ползван за жилище на създателя на Морската градина - Антон Новак.

В стилово отношение сградата следва архитектурните принципи за времето си. Търсена и постигната е симетрия в главната фасада и фасадата към бул. „Приморски“. Както при много сгради от този период, мазилката на цокъла е рустицирана, създаваща впечатление за здрава основа. Височината на жилищния етаж е голяма. Фасадите са семпли, лишени от декоративни елементи.

В момента Община Варна е предприела обследване на къщата на Антон Новак в Морската градина,с цел изготвянето на технически паспорт на сградата, съобразно изискванията на Закона за устройство на територията и Наредба №5/28.12.2006 г. за техническите паспорти на строежите.

Ще бъдат определени основните характеристики на сградата, мерките за поддържането й и указания и инструкции за безопасната й експлоатация. Тези документи ще послужат като изходна информация за съставяне на техническо задание и изготвяне на инвестиционен проект. След което ще бъдат определени стойността на обекта и сроковете за неговото изпълнение.

Всички дейности ще бъдат възлагани след провеждане на съответните процедури по реда на Закона за обществените поръчки. Идеята е сградата да бъде превърната в културно-исторически център, свързан с живота на Антон Новак и изграждането на Морската градина.

Документите, които ще бъдат включени в дигиталния архив на Антон Новак са картички и лична кореспонденция, архивни материали и изработени от него проекти /цветни/, по които е направено озеленяването на различни зони в Морската градина.

Информацията е подготвена от дирекция „Култура и духовно развитие“ и дирекция „Европейски и национални оперативни програми“.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Радио Варна ще излъчи Юбилейния концерт на Мария Мутафчиева от зала „България“

Радио Варна ще излъчи на 6 май от 12,30 часа Юбилейния концерт на Мария Мутафчиева от зала „България“. Мери, заедно със специални гости - любими изпълнители, с които тя записва дуети и работи през годините, като Маргарита Хранова, Марио Николов, Мери Бойс Бенд и Тони Димитрова пяха пред препълнената зала на 10 февруари т.г. Важна роля в спектакъла..

публикувано на 26.04.24 в 16:23

Забравени пейзажи представя художникът Милчо Талев

От 25-ти април 2024 година галерия Ларго ще представи за първи със самостоятелна изложба във Варна Милчо Талев.  Експозицията се нарича „Забравени пейзажи“ и представя около 20 живописни платна, повечето създадени специално за представянето му във Варна. Чуйте още от разговора на репортера ни Ваня Славова с художника Милчо..

публикувано на 25.04.24 в 17:19

Изложба живопис на Ренета Павлова - "Няма синьо без жълто и без оранжево"

Откриването на изложбата е от 18.30 часа 25.04./четвъртък/ 2024 г., Варна, ул. „Охрид” 22, галерия „Арт Маркони”. Чуйте още от разговора на репортера ни Ваня Славова с художничката Ренета Павлова и с галериста Ваня Маркова: Преди две години Ренета Павлова отвори вратата на провокациите с идеята, че творецът винаги може да черпи..

публикувано на 25.04.24 в 16:58

Лазаровден отбелязват в Балчик

Повече от 300 участници ще се включат в тазгодишното 19-о издание на общински фестивал на любителските състави “Лазаровден” в Балчик, организиран от Общината и Народно читалище “Васил Левски 1959”. Тази година сцена на проявата за първи път ще бъде информационният център "Мелницата", а за първа година там ще се организира и базар за ръчно изработени..

публикувано на 25.04.24 в 14:23

Варна дарява на Унгария скулптура на поета Петър Алипиев

Община Варна дарява скулптурен портрет на поета и преводач Петър Алипиев на Община Кишкьорьош, Унгария. За целта мемориалният знак ще бъде предаден на Унгарския културен институт в София и с тяхно съдействие ще отпътува за Унгария. Скулптурният портрет на Петър Алипиев ще бъде поставена в парка на преводачите „Шандор Петьофи”, който се стопанисва от..

публикувано на 25.04.24 в 13:51

Три гостуващи изложби в Двореца в Балчик

Н а 26 април от 17.00 часа ще се представи младата самоука художничка Дарина Пенева, която влага в своите картини любовта си към природата-творец и към всяко цвете, което тя е създала. Изложбата и "Цветна феерия" може да видите от 26.04. до 09.05.2024 г. в Галерия "Тунела " в ДКИ КЦ "Двореца".Дарина Пенева е дарявала..

публикувано на 24.04.24 в 17:36

Илюстраторката Дияна Нанева гостува на варненската библиотека днес

Илюстраторката Дияна Нанева ще представи днес във Варна първата част от юбилейното издание на детската поредица за Червенокоска от Златко Енев. Събитието ще бъде от 18 часа в отдел "Изкуство" в Регионалната библиотека "Пенчо Славейков". С тази нова визия „Червенокоска в гората на призраците“ прави своя дебют във Варна – родния град на художничката..

публикувано на 24.04.24 в 14:35