Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Над 4 млрд. души с наднормено тегло до 2050 г.

Снимка: Ани Петрова, БНР

Предупреждавайки за здравна и екологична криза със “смазващ мащаб”, експерти от Потсдамския институт за изследване на въздействието върху климата заявиха, че търсенето на храна в световен мащаб ще скочи с 50% до средата на века, погубвайки способността на Земята да поддържа природата.

Производството на храни вече използва три четвърти от пресните води в света и една трета от земята – и представлява до една трета от емисиите на парникови газове, съобщава АФП.

Предоставяйки дългосрочен преглед на променящите се хранителни навици в световен мащаб между 1965 и 2100 г., изследователите използват модел, за да прогнозират как търсенето на храна ще реагира на различни фактори като растеж на населението, стареене, нарастващи телесни маси, намаляваща физическа активност и увеличаване на загубите на храна. Те установяват, че ако хранителният бизнес продължи според настоящите тенденции, вероятно повече от 4 милиарда души, или 45% от световното население, ще са с наднормено тегло до 2050 година. Моделът прогнозира, че 16% ще бъдат със затлъстяване, в сравнение с 9% в момента сред 29% от населението с наднормено тегло.

“Нарастващите загуби на храна и нарастващата консумация на животински протеини означават, че въздействието върху околната среда на нашата земеделска система ще излезе извън контрол”, каза Бенджамин Бодирски, водещ автор на изследването, публикувано в „Nature Scientific Reports“. „Независимо дали парникови газове, замърсяване с азот или обезлесяване: ние излизаме извън лимита на възможностите на нашата планета“.

Въпреки че тенденциите варират в различните региони, авторите казват, че глобалните хранителни навици се отдалечават от храненето на растителна и нишестена основа и се приближават към по-богатите храни с високо съдържание на захар, мазнини и храни от животински произход, включващи силно преработени хранителни продукти.

В същото време проучването установява, че в резултат на нарастващото неравенство заедно с хранителните отпадъци и загуби – храна, която се произвежда, но не се консумира поради липса на съхранение или излишни покупки – около половин милиард души все още ще бъдат недохранени до средата на века.

“Има достатъчно храна по света – проблемът е, че най-бедните хора на нашата планета просто нямат доходи, за да я купуват”, каза съавторът Праджал Прадхан. „А в богатите страни хората не усещат икономическите и екологичните последици от пилеенето на храна“.

Междуправителствената група на ООН по изменението на климата предупреди в специален доклад миналата година, че човечеството ще се сблъсква с все по-болезнената връзка между продоволствената сигурност и повишаването на температурите в рамките на десетилетия, освен ако емисиите не бъдат ограничени и неустойчивото земеделие и обезлесяване бъдат спрени. 


ВИЖТЕ ОЩЕ
Кирил Ананиев

Ананиев: Бюджетът е нашият икономически отговор срещу COVID-19

"Бюджетът за 2021 г. дава ясен хоризонт за реализиране на политики и мерки. В него има предвидени достатъчно буфери. Следващото правителството ще може да го изпълни, независимо в каква политическа конфигурация ще бъде съставено“. Това заяви от парламентарната трибуна министърът на финансите Кирил Ананиев, след окончателното гласуване на бюджета за..

публикувано на 26.11.20 в 11:56

Депутатите приеха бюджета на държавата за догодина

След едно извънредно заседание, удължено работно време и дебати под знака на пандемията парламентът окончателно одобри Закона за държавния бюджет за 2021 г. , предаде репортер на БГНЕС. Депутатите от мнозинството почти не правиха изказвания, за да защитават своите предложения – освен с някои изключения, а опозицията очаквано бе против повечето от..

публикувано на 26.11.20 в 11:31

Изпращаме проф. Александър Чирков с поклонение във Варна

Сбогуваме се с проф. Александър Чирков днес. Поклонението пред тленните останки на светилото на българската кардиология ще се състои във Варна. Траурната церемония ще се проведе в ритуалната зала на крематориума в морския град на 26 ноември, четвъртък, от 10.00 до 15.00ч. при спазване на всички противоепидемични мерки. Проф. Александър Чирков ни..

обновено на 26.11.20 в 11:22

Държавата ще заплаща обучението по "Корабостроене и морска техника"

Специалността "Корабостроене и морска техника" бе включена в списъка на защитените специалности, с решение не Министерски съвет. Държавата ще поеме разходите за обучението на студентите в тази специалност. "Защитена специалност" е тази, която е уникална по своето съдържание, за обучението по която има заявена потребност от министерства и..

публикувано на 26.11.20 в 11:07

УМБАЛ-Бургас набира кръводарители за рековалесцентна плазма

УМБАЛ-Бургас започва да взема кръв от дарители, преболедували COVID-19, за създаване на лечебна - рековалесцентна плазма. Не е необходимо дарителите предварително да си правят тестове за антитела. Нужно е само да разполагат с документи, че са преболедували COVID-19 - ПСР тест, или други документи. Това съобщиха от пресслужбата на УМБАЛ. Дарената кръв..

публикувано на 26.11.20 в 10:57

Ръст на безработицата във Варна през октомври

В края на октомври 2020 г. равнището на безработица във Варненска област се установи на 5,3%. Броят на регистрираните безработни в бюрата по труда от областта към 31.10.2020 г. е 11 886 Спрямо същия период 2019 г. равнището на безработица се е увеличило с 1,6%, а регистрираните безработни са с 3744 повече. Това съобщават от Регионалната служба по..

публикувано на 26.11.20 в 10:34

СБА: Все още не е ясно дали новият стикер ще оскъпи техническите прегледи

Промените в Наредбата за годишни технически прегледи вече са в сила, напомнят от Съюза на българските автомобилисти. Една от промените е свързана със стикера за периодичен преглед, който досега беше поставян в долния ляв ъгъл на предното стъкло. Според новостите в наредбата знакът вече трябва да бъде поставен в средата на горната част на..

публикувано на 26.11.20 в 10:11