Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Родители от Добрич стават експерти от опит, ще помагат на семейства на деца с увреждания

Проект „Родители, експерти от опит“ реализира в Добрич Фондацията „Николай Чудотворец“. Идеята на проекта е родители на деца с увреждания да минат през обучение от различни експерти, за да бъдат подготвени да бъдат полезни на други, които тепърва се сблъскват с някаква диагноза при децата си. Осъществяването на проекта е било планирано да се случи преди месеци, но пандемията е забавила реализацията му. Въпреки това, чрез онлайн обучение в четири поредни съботи е проведено обучение на 10 майки от Добрич. В него участие като преподаватели вземат председателя на фондацията Мария Методиева, акушер-гинекологът д-р Хасан Ефраимов, педиатърът д-р Яница Радева и психологът Мария Няголова.

Една от мечтите на председателя на Фондацията „Николай Чудотворец“ Мария Методиева е в Добрич един ден да заработи услугата Ранна интервенция. Проектът „Родители, експерти от опит“ тя осъществява отново с идеята хората да могат да получат необходимата подкрепа, за да забележат и реагират още при първите признаци за някакъв здравословен проблем у тяхното дете.

Мария Методиева подготвя програмата за обучение, след което намира и консултантите, които да я осъществят. Сред тях е педиатърът д-р Яница Радева, според която да участва в един подобен проект е било предизвикателство и възможност за нещо различно и много интересно.

Психологът Мария Няголова споделя, че много отдавна с Мария Методиева са обсъждали темата за това как родители биха могли да бъдат от помощ на други семейства, които изпадат в пободна на тяхната ситуация. Затова и да се включи в проекта е зявила готовността си още преди година.

Като пропуснато ценно време определя първата година и половина от живота на своето дете една от майките, включила се в обучението – Мирослава Димитрова. Оттам идва и желанието й да бъде от полза за онези родители, които тепърва ще тръгнат по нейните стъпки. Тя е майка на 13-годишни близнаци, един от които е с ДЦП.

Това е и основната цел на проекта „Родители, експерти от опит“ – да се подкрепят семействата, които забелязват проблем в развитието на своето дете, те да получат съветите и нужното внимание, за да им е по-лесно в лабиринта от диагнози и родителски страхове.
Повече за проекта чуйте в репортажа на кореспондента ни в Добрич Мая Щърбанова:ВИЖТЕ ОЩЕ

До три пъти скача първоначалната такса на такситата

Цените на таксиметровите услуги се увеличават заради промени в нормативната база. Днес транспортният министър подписа Наредбата за изменение и допълнение на Наредба № 34 за извършване на таксиметров превоз на пътници, която е изпратена за обнародване в "Държавен вестник". От ведомството съобщават, че..

публикувано на 22.01.21 в 18:12

Разширяват възможностите на роботизираната хирургия в МУ–Варна и УМБАЛ „Св. Марина

За първи път в Първа клиника по хирургия на УМБАЛ „Св. Марина“ - Варна се извърши уникална за страната операция – робот-асистирана дясна хемиколектомия , по време на която се използва специално багрило – индоцианин зелено, приложимо при системата за флуоресцентна визуализация „da Vinci Fluorescence Imaging Vision“, съобщават от пресслужбата на УМБАЛ..

публикувано на 22.01.21 в 17:30

„Хрониките на селянина” и мечтите на Кристиян Недялков

Кристиян Недялков е ученик в 12 клас в средното училище по хуманитарни науки и изкуства   във Варна. Той вече издаде първата си книга „Хрониките на селянина”, а като ученик във втори клас  е започнал да пише за първи път. Вече има и няколко пиеси, едната от които  е поставяна на училищна сцена . Даниела Стойнова разговаря с..

публикувано на 22.01.21 в 16:07

Най-абсурдните покупки на холивудските звезди

Не е тайна, че популярните актьори далеч не са сред бедните граждани. Някои от тях дори не знаят колко точно пари имат и за това наемат лични асистенти и други любители на броенето на чужди пари. Поради сериозните си авоари някои актьори често правят..

публикувано на 22.01.21 в 13:35
ОУ

Втора рисунка грейна на фасадата на ОУ "Васил Априлов" във Варна

Изображение на Св. Св. Кирил и Методий краси от днес фасадата на ОУ „Васил Априлов“ във Варна. След лика на патрона на училището, това е второто изображение, което   кварталното училище има отвън. Има и още едно – в една от класните стаи на първокласниците, където са изрисувани Хан Тервел и неговата войска. ОУ „Васил Априлов“ е на..

обновено на 21.01.21 в 18:15

Фентъзи романът на книжния пазар - настояще и перспективи

„Ехо на отминал свят“ – така се нарича ръкописът на варненеца Евгени Филипов. Фентъзи роман, един нов свят, който хората не са виждали досега. Авторът го описва като криминална история с елфи.  Разкази и новели на Евгени са включени в различни сборници. Решава да напише първия си роман. Това му отнема пет години – редактира, праща на приятели за..

публикувано на 21.01.21 в 16:16

Варненци се прегръщат напук на пандемията

Международният ден на прегръдката се ражда през 1986 година в САЩ по инициатива на протестантски пастор. Защо обаче точно 21 януари? Датата не е избрана случайно. Според пасторът, точно в този период хората се чувстват изтощени от емоциите покрай Коледните и новогодишните празници и имат нужда да се заредят положително. Учени са установили, че..

публикувано на 21.01.21 в 13:52