Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

От понеделник започва изплащането на компенсациите за хора в неплатен отпуск

| обновено на 11.12.20 в 11:37
Деница Сачева
Снимка: Румен Сарандев

От понеделник започва изплащането на компенсациите за хора, ползвали неплатен отпсук от края на октомври, помощта се отпуска по мярката "Запази ме".

Министърът на труда и социалната политика Деница Сачева коментира във Варна плащанията по програмата за всички, които са излезли в неплатен отпуск заради ковид кризата, както и за родителите, които са останали вкъщи заради децата си.

За тези, които са били в неплатен отпуск от 29 октомври до края на ноември, плащанията ще започнат от понеделник, обясни Сачева. Тя уточни, че ще бъдат направени опити още преди новата година да бъдат коменсирани и тези, които са останали вкъщи през декември, но подчерта, че по-вероятно е да получат средствата си в началото на янураи. 

"Това е обичайна практика, защото заплатите за ноември се получават в началото на декември, а заплатите за декември в началото на януари. Нищо по-различно няма да се случи, за тези които са излезли в неплатен отпуск през декември. Предполага се ,ча са взели последната си заплата."

"Правим всичко възможно да плащаме, колкото се може по-бързо, включително и за помощта, която е за родители, които гледат децата си. Дори за тях ще бъде леко авансово още преди  да са изтекли дните им в неплатен отпсука. Така или иначе част от плащанията ще бъдат в началото на януари", каза още Сачева.

По мярката "Запази ме" до вчера са кандидатствали 3000 работодатели от страната, като подкрепата ще касае близо 15 хиляди души.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Разрешават свижданията при пациенти с болничен престой над 5 дни

От 22 юни се разрешават свижданията при пациенти с болничен престой над 5 дни , по преценка на лекуващия лекар относно здравословното състояние на пациента и риска от заразяване с COVID-19. Това разпореди министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров със своя заповед, издадена днес. Забраната за посещения на външни лица/свиждания в лечебни..

публикувано на 21.06.21 в 17:41
Георги Панайотов

Военният министър: Обнадеждени сме за откриването на черната кутия на падналия МиГ-29

Издирването на „черната кутия“ на МиГ-29 продължава с усилията на Военноморските сили . „Има нови находки, които са локализирани. Обнадеждени сме и смятаме, че има шанс да я открием, коментира служебният министър на отбраната Георги Панайотов, цитиран от пресслужбата на ведомството.   Военният министър Георги Панайотов днес присъства на тържественото..

публикувано на 21.06.21 в 17:03

Еколози: Предвидено е застрояване на Карадере

На 40 метра от брега на Карадере  изникват курортни зони с  малки хотели.   Процедурата за нов ОУП на община Бяла генерира все по-голям обществен интерес, съобщава гражданската инициатива  „Да спасим Карадере“ . Въпреки изпратените близо 2000 граждански становища за запазване на Карадере, една от последните незастроени местности по Черноморието,..

обновено на 21.06.21 в 16:40

Отпадат изискванията, свързани с COVID-19, за българи при влизане в Испания

Испания отменя изискването за представяне на каквито и да е диагностични тестове за COVID-19 , сертификати за извършена ваксинация или документи за преболедуване на вируса за пристигащите от България, считано от 21 юни 2021 г., съобщиха от Министерството на външните работи. По информация на българското посолство в Мадрид от днес България вече не..

публикувано на 21.06.21 в 16:06

Децата над 12-годишна възраст могат да се ваксинират с Pfizer/BioNTech

Считано от 3 юни т.г., децата над 12-годишна възраст могат да бъдат ваксинирани срещу COVID-19 с ваксината на производителя Pfizer/BioNTech, припомнят от Министерството на здравеопазването. Родителите, които искат децата им да бъдат имунизирани срещу COVID-19, могат да го направят при общопрактикуващия лекар или във ваксинационен център. Имунизирането..

публикувано на 21.06.21 в 15:52

Адвокати тръгват из Варненско, безплатно ще решават семейни проблеми

Хора с ниски доходи ще имат възможност да получат безплатна правна помощ  в населените места, в които живеят. Консултациите се предоставят от мобилни екипи, включващи адвокат и ромски медиатор, съобщават от Областния информационен център-Варна. Целта е да се разгърне системата за юридическа помощ към повече граждани от уязвими групи, като основният..

публикувано на 21.06.21 в 14:57

Какво е състоянието на подлезите след дъждовете?

Поройните дъждове в последните няколко дни наводниха немалка част от подлезите в града. Сред най-засегнатите бяха подлезът на бул. „Сливница” срещу „Тих труд” и този до Икономическия университет. С фоторепортера Румен Сарандев проверихме състоянието на двата подлеза. Ден след поредния обилен валеж, подлезът срещу "Тих труд" е проходим...

публикувано на 21.06.21 в 12:59