Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стефан Николов е носителят на Златния глобус

Стефан Николов, шкипер на яхта Finoor S е носителят на Златен глобус „Кор Кароли” – преходната награда на едноименната фондация за най-добро българско ветроходно постижение за 2020-а г. Екипажът на Николов спечели I място в клас Cruising F на Atlantic Rally for Cruisers 2019 (според Правилата на наградата, плаване завършило след 1 декември кандидатства за следващата година). Водената от шкипера Стефан Николов Hallberg-Rassy 412 финишира 65-та по ред от стартиралите над 190 екипажа и първа в своя клас Cruising F. 2801 морски мили от Гран Канария до Сейнт Луша за 17 денонощия, 19 часа и 10 минути, VMG 6.56 kn;
Почетни грамоти получиха другите номинирани за наградата Диана Маркова, Даниел Йорданов и Валентин Николов.
За 41-ви път бе връчен Златен глобус „Кор Кароли” – преходната награда на едноименната фондация за най-добро българско ветроходно постижение. Бяха подадени пет номинации, от които Комисията по избор на носителя допусна четири.
Васил Попов спечели годишната награда за журналистика на морска тематика на името на Тинко Трифонов. Васил Попов е ветроходец от Варна. Призът е за книгата му „Следвайки слънцето. 1311 дни през трите океана”, издадена през пролетта на 2020 г. На 250 страници той описва околосветското плаване със съпругата си Ралица Делчева на борда на изработената от тях яхта „Магнолия”. Двамата са отличени със  Златен глобус Кор Кароли през 2009 г.
С награди бяха отличени празнуващите 75 години трима души, дали много за ветроходството у нас - Димитър Генчев, Христо Митев и Румен Кирчев.
За първи път церемоният се проведе и излъчи на живо в интернет. В първите години след основаването, Глобусът се е връчвал в каюткомпанията на яхт клуб “Капитан Георги Георгиев Порт Варна”. По-късно сцена на церемонията бе Гранд хотел “Варна”, от 2010 г. – ресторанта на Община Варна, а от 2018 г. в Юнашкия салон във Варна.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Черно море" запазва шансове за финалите

Волейболистите на „Черно море“ до 16 години все още са в играта и битката за продължаване напред в първенството. Варненци останаха на трето място след квалификационния турнир в Ябланица и ще участват на допълнителна квалификация. Тя ще се проведе от 18-19 май. Състезателите на треньорката Диана Дянова записаха две загуби и победа в надпреварата,..

публикувано на 26.04.24 в 08:00

Победа за Шиникова, загуби за Глушкова и Каратанчева

Националката на България за "Били Джийн Кинг Къп" Изабелла Шиникова се класира за втория кръг на сингъл на турнира в Хамамет (Тунис) с награден фонд 25 хиляди долара. Поставената под №2 в схемата българка победи Мария Гонсалес (Колумбия) със 7:5, 4:6, 6:3 в мач продължил 2 часа и 51 минути. Шиникова спечели и първия сет с 6:3 от двубоя си от..

публикувано на 26.04.24 в 07:59

Киуан е на финал

Рами Киуан осигури поредния финал за България на Европейското първенство в Белград. Фурорът на националите ни в сръбската столица продължава, след като носителят на квота за Игрите в Париж ще боксира за златото при 75-килограмовите. Това е първи финал в кариерата на Рами при мъжете. Българинът се справи с 4:1 съдийски гласа със здрави Ремо..

публикувано на 26.04.24 в 07:56

Юношите ни с втора победа

Юношеският национален отбор на България до 16 г. постигна втора поредна победа в Турнира за развитие на УЕФА, който се провежда в Молдова. След успеха си срещу домакините на старта на надпреварата селекцията на Тодор Симов надигра и Армения с 3:0. Точни за “лъвчетата” бяха Димитър Челебиев с удар от дистанция, Мартин Пейчев от дузпа и Александър..

публикувано на 26.04.24 в 07:49

Отпуснаха 200 хиляди лева на БК "Черно море - Тича"

Общинският съвет във Варна отпусна 200 хиляди лева на Баскетболния клуб "Черно море-Тича". Решението беше взето по време на редовното заседание с подкрепата на 28 общински съветници. Средствата ще бъдат вложени в подпомагане на всички възрастови гарнитури на отбора, включително и на клуба по баскетбол на колички "Черно море - Тича".  Над 200 са..

публикувано на 25.04.24 в 18:13

Леонид Караваев за спорта иайдо и новата си книга

Леонид Караваев се занимава от дълги години с бойни спортове. Той е руснак, но от много години живее и работи във Варна. По-важното е, че пренася тук един много рядък спорт- иайдо. Много малко хора се занимават с него и познават тази дисциплина. Тя е доста специфична, но интерес към нея има. Леонид е апитан на българския национален отбор, а..

публикувано на 25.04.24 в 11:50

Лудогорец на крачка от финала за купата

Отборът на Лудогорец победи с 4:0 Хебър в първи полуфинал за Купата на България. Рик Джонатан отбеляза две попадения. Диниш Алмейда вкара трети гол в началото на втората част, а десетина минути преди края Спас Делев добави четвърто попадение.

публикувано на 25.04.24 в 10:24