Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Рушаща се триетажна сграда в Тервел може да бъде преустроена в модерен комплекс

Рушаща се триетажна сграда - доскоро собственост на Висшия съдебен съвет, която с постановление Министерският съвет предостави на община Тервел, може да бъде превърната в модерен жилищен комплекс, съобщават от кметската управа.

В сградата, която е в идеалния център на Тервел, могат да бъдат обособени две зони - жилища за млади специалисти и апартаменти за нуждите на общината в кризисни ситуации, поясняват от кметската управа за подготвената концепция. Всеки от етажите и сутеренът разполагат с по 831 квадратни метра застроена площ. Общината е готова да предоставя безвъзмездно или срещу минимален наем жилища на млади семейства и квалифицирани специалисти, за да смекчи демографския проблем в региона.

В другата зона, която има отделен вход, могат да бъдат временно настанявани деца и жени при сигнали за домашно насилие, както и изоставени от близките си възрастни хора, допълват от общината. Базата ще може да се ползва и от екипи на гражданска защита и енергоразпределителното дружество при овладяване на кризисни ситуации през зимата. Ще се осигурява подслон и за археолози, които работят на исторически обекти в общината, а също и за деца и младежи - участници във фестивали, пленери и други прояви в региона.

В реконструкцията на сградата, според предварителните разчети, ще бъдат инвестирани над 1 000 000 лева, посочват от кметската управа, която е готова да възложи изготвянето на технически проект. Преди Общинският съвет да се произнесе за преустройството на сградата, общината апелира и местните хора да дадат мнение и да се включат в обсъждането.\БТАВИЖТЕ ОЩЕ
bsp

Кои са кандидатите в листата на БСП – Варна

Единственото сигурно име в листата на БСП – Варна за предстоящия парламентарен вот на 4 април е на председателя на Градския съвет на Българската социалистическа партия Борислав Гуцанов. Гуцанов ще бъде водачът й. Останалите личности в листата ще станат ясни на 28.02.2021 г. В 14.30 часа в неделя председателят на ГС на БСП – Варна..

публикувано на 27.02.21 в 20:49

В неделя предсрочни избори за кмет в Слънчево

Предсрочни избори за кмет на село Слънчево, община Аксаково, Варненска област, ще се проведат на 28 февруари, неделя. 765 са жителите на селото с право на глас, които ще избират между трима кандидати – Георги Михалев от ГЕРБ, Мария Данкова от БСП и Добринка Йорданова от Републиканци за България. В селото има две секционни избирателни..

обновено на 27.02.21 в 19:40

Референдум за отделянето на Обзор от община Несебър ще се проведе утре

На 28 февруари 2021 г. в Обзор ще се проведе референдум за отделянето на града и шест села от Община Несебър. Той се свиква със заповед на областния управител на Бургас по искане на Инициативен комитет "Зa отделянето на Обзор от Несебър". Допитването ще се проведе при строги противоепидемични мерки и е един вид генерална репетиция за..

публикувано на 27.02.21 в 19:35

НАП с указания за подкрепата с капитал за засегнати от мерките фирми

Подкрепата с оборотен капитал на засегнатите от противоепидемичните мерки бизнеси..

публикувано на 27.02.21 в 18:00

Повечето германци искат ваксинационни паспорти по модела на Израел

Повечето германци биха искали въвеждане на ваксинационен паспорт, който би им позволил да посещават театри, фитнесзали, спортни събития и дори да улесни пътуването, предаде ДПА. Според проучване, извършено от ЮГов по поръчка на ДПА, 16 на сто подкрепят въвеждането на подобен "зелен паспорт" незабавно, по примера на Израел. Други 44 на сто смятат, че с..

публикувано на 27.02.21 в 17:40

Една доза от ваксината на Pfizer/BioNTech срещу COVID-19 намалява предаването на вируса

Една доза от ваксината на Pfizer и BioNTech намалява броя на асимптоматичните случаи и може значително да снижи риска от предаване на вируса, установиха британски изследователи, цитирани от Ройтерс. Учените са анализирали резултатите от хиляди тестове за COVID-19, правени всяка седмица в рамките на скрининговите програми за болничния персонал в Кембридж,..

публикувано на 27.02.21 в 17:19

Турция ще обяви търг за мегапроекта "Канал Истанбул" още тази година

Турция ще организира още тази година търга за мегапроекта за изкуствен канал през Истанбул, съобщи турският министър на околната среда и градоустройството Мурат Курум, предаде Анадолската агенция. "Канал Истанбул" е наистина визионерски проект", каза Курум. "Това е проект, който ще превърне Турция във водеща страна в света и ще добави..

публикувано на 27.02.21 в 16:30