Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Увеличават студентските стипендии

Снимка: БГНЕС

Министерският съвет актуализира размера на минималната и максималната месечна стипендия за българските студенти, като минималната се увеличава от 70 на 85 лева, а максималната от 150 на 180 лева. Мярката ще влезе в сила от началото на втория семестър на учебната 2020/2021 година. Повишаването на студентските стипендии е в синхрон с държавната политика за стимулиране на студентите да полагат повече усилия за постигане на по-високи резултати в учебния процес и подобряване на качеството на обучението, както и доближаването му до очакванията на работодателите.

Допълнен е и механизмът за определяне на средствата за стипендии по висши училища, като за българските и чуждестранни докторанти те се планират съобразно броя на продължаващите от предходната година (според броя на месеците) и утвърдения нов прием, а за чуждестранните студенти (без средствата за стипендии за първата година на обучение на приетите по междуправителствени спогодби за образователен, научен и културен обмен) - съобразно броя на стипендиантите от предходната година, новоприетите след средно образование и утвърдения прием след виеше образование.

Със Закона за държавния бюджет за 2021 г. е предвидено увеличение с 6 млн. лева на субсидията на държавните висши училища за стипендии на студентите и докторантите, което ще даде възможност на тези училища да повишат размера на стипендиите, предоставяни по успех и/или доход с 20%, каквото е и предлаганото увеличение на минималния и максималния размер на тези с стипендии.

С друго правителствено постановление е одобрен допълнителен трансфер в размер на 392 490 лв. чрез бюджета на МОН за 2020 година за Българската академия на науките. Средствата ще послужат за провеждане на изследване от страна на Института за изследване на населението и човека към БАН. /БГНЕС


ВИЖТЕ ОЩЕ

Тръмп смята да си намери ново занимание, но първо ще поиграе голф

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп смята да си намери ново занимание, но това ще стане по-късно. Тръмп говори за първи път след края на мандата си пред журналист на изданието "Вашингтон екзаминър", предаде ТАСС. В четвъртък и петък Тръмп е бил в голф клуба недалеч от имението му в Мар-а-Лаго. Един от сътрудниците на бившия президент тези дни каза, че..

публикувано на 23.01.21 в 09:49

Байдън е разпоредил проучване на заплахата от вътрешен екстремизъм в САЩ

Президентът на САЩ Джо Байдън е разпоредил на разузнавателните агенции проучване на рисковете от вътрешен екстремизъм в страната, предадоха световните агенции. Новината съобщи говорителката на Белия дом Джен Саки. „Байдън разпореди на директора на Националното разузнаване да проведе в координация с ФБР и министерството на вътрешната сигурност..

публикувано на 23.01.21 в 09:44
плаж

Проверяват издаването на заповедта за обявяване на защитена зона „Камчия“

Започна проверка по процедурата за издаване на заповедта за обявяване на защитена зона „Камчия“, съобщиха от Министерство на околната среда и водите (МОСВ). Припомням, че в първоначалният проект на заповедта за обявяване на защитена зона "Камчия", който беше публикуван на сайта на министерството през април..

обновено на 23.01.21 в 08:20

Пореден ден с по-малко от 600 случая на covid-19

Новите случаи на коронавирус за последното денонощие у нас са 566, сочат данните на Единния информационен портал, обновени в полунощ. Иначе, според данните новодиагностицираните случаи на covid-19 във Варна са 29, в област Бургас са 35, а в Добричка област – само 6. Общо в страната, те са 566. През изминалите 24 часа в страната са..

публикувано на 23.01.21 в 07:42

5-и блок на АЕЦ „Козлодуй” вече е включен в енергийната система

5-и блок на АЕЦ „Козлодуй” вече е включен в енергийната систем.  Блокът спря работа малко преди полунощ в четвъртък, след задействане на аварийната защита на реактора. Няма изтичане на радиация и опасност за населението и околната среда. Заместник изпълнителният..

публикувано на 23.01.21 в 05:56

Облачно, но топло за януари

Днес преди обяд ще има разкъсана, предимно висока облачност, а към края на деня облачността ще се увеличи и вплътни и на места в Югоизточна България е възможно да превали дъжд. Вятърът от югозапад постепенно ще се усили до умерен, следобед ще бъде с пориви до силен от юг. Ще продължи да се затопля и максималните температури ще са 13-16..

публикувано на 23.01.21 в 05:52

Омбудсманът поиска отмяна на матурите за IV и X клас

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до министъра на образованието Красимир Вълчев с настояване да бъдат отменени изпитите за Национално външно оценяване (НВО) след завършване на IV и X клас през настоящата учебна година Повод за препоръката на доц. Ковачева са жалби и подписки на родители до..

публикувано на 22.01.21 в 18:00