Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Увеличават студентските стипендии

Снимка: БГНЕС

Министерският съвет актуализира размера на минималната и максималната месечна стипендия за българските студенти, като минималната се увеличава от 70 на 85 лева, а максималната от 150 на 180 лева. Мярката ще влезе в сила от началото на втория семестър на учебната 2020/2021 година. Повишаването на студентските стипендии е в синхрон с държавната политика за стимулиране на студентите да полагат повече усилия за постигане на по-високи резултати в учебния процес и подобряване на качеството на обучението, както и доближаването му до очакванията на работодателите.

Допълнен е и механизмът за определяне на средствата за стипендии по висши училища, като за българските и чуждестранни докторанти те се планират съобразно броя на продължаващите от предходната година (според броя на месеците) и утвърдения нов прием, а за чуждестранните студенти (без средствата за стипендии за първата година на обучение на приетите по междуправителствени спогодби за образователен, научен и културен обмен) - съобразно броя на стипендиантите от предходната година, новоприетите след средно образование и утвърдения прием след виеше образование.

Със Закона за държавния бюджет за 2021 г. е предвидено увеличение с 6 млн. лева на субсидията на държавните висши училища за стипендии на студентите и докторантите, което ще даде възможност на тези училища да повишат размера на стипендиите, предоставяни по успех и/или доход с 20%, каквото е и предлаганото увеличение на минималния и максималния размер на тези с стипендии.

С друго правителствено постановление е одобрен допълнителен трансфер в размер на 392 490 лв. чрез бюджета на МОН за 2020 година за Българската академия на науките. Средствата ще послужат за провеждане на изследване от страна на Института за изследване на населението и човека към БАН. /БГНЕС


ВИЖТЕ ОЩЕ

Президентът връчва мандат за съставяне на правителство на ГЕРБ-СДС

Президентът Румен Радев ще връчи мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател , посочен от най-голямата парламентарна група в 45-ото Народно събрание, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Това ще стане на 20 април от 13.00 часа, на „Дондуков“ 2 . Неяснотите около съставянето на правителство останаха и след..

публикувано на 20.04.21 в 10:15

Румънски туристи масово анулират резервации за Великден по Северното Черноморие

Много малко хотели ще отворят по Северното Черноморие за Великден. Румънските туристи масово отказат резервациите си заради задължителните PCR тестове. Това коментира за Радио Варна Павлин Косев, председател на Варненската асоциация на ресторантьорите и хотелиерите. Косев посочи и друга причина за анулациите - задължителната карантина в северната..

публикувано на 20.04.21 в 09:32

Бъдещето на Карадере зависи от екологичната оценка на новия ОУП на Бяла

Някогашният Подробен устройствен план (ПУП) на Бяла-север, в чиято територия попада и Карадере, показва прекалено застрояване, но тогава през 1997-2000 г. такива са били идеите на хората и показателите за развиване. Това каза кметът на община Бяла Пеньо Ненов за Радио Варна. Тогава, когато е приеман не е имало нужда от допълнителни документи. Никъде не е..

публикувано на 20.04.21 в 08:54

Без ток днес ще са местностите Ракитника и Розмарин

·   от 20.04.2021 г. до 28.04.2021 г. В периода 09:00 ч. до 16:00 ч. Поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия , ще бъде прекъснато електрозахранването в районите на: гр. Варна, м-ст Розмарин – ул. Съби Велков, ул. Албена, ул. Ахат, ул. Хр. Каварналиев, ул. Тюркоаз...

публикувано на 20.04.21 в 06:28

Облачно с превалявания във вторник

Днес ще се задържи облачно, с прекъсвания ще вали дъжд, който към нощта ще спира. Вятърът ще е до умерен от северозапад, по-късно ще се усили от запад, а вечерта ще се ориентира от югозапад и ще отслабне.   Дневните температури ще са само с 2-3 градуса по-високи от сутрешните,  най-често в интервал 8-13 градуса, за Варна около 12. Вълнение на..

публикувано на 20.04.21 в 05:55

167 са новите случаи на коронавируса във Варна и областта

2434 са новите случаи на коронавирус у нас през последното денонощие. Положителни са малко над 15 процента от направените 15 952 теста, сочат данните на Единния информационен портал. Висок е броят на починалите - 217 души.  Хоспитализираните са 8834, а от тях 780 пациенти са в интензивни отделения.  Излекуваните са 4244 души. Във Варна и..

публикувано на 20.04.21 в 04:27

Може ли водата на четвърт България да е решаващ фактор в делото за добив на газ в Добруджа

След близо три години и 11 съдебни заседания, делото срещу отказания добив на газ в Добруджа от Регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите (РИОСВ) във Варна на фирмата "Русгеоком БГ" е на път да приключи. Варненският Административен съд "ще се произнесе в разумен срок", след като в понеделник - 19 aприл, съдебният..

обновено на 19.04.21 в 18:14