Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От 1 февруари

Получаваме електронен сертификат за ваксинация от личните лекари

Електронният сертификат, за който говорим, вече е факт. Това каза министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

Ангелов представи сертификатът за ваксинация срещу COVID-19, както и функционалността на електронното здравно досие.

Министърът посочи, че всеки един ваксиниран български гражданин може да си получи електронния сертификат по два начина. Първият е с електронен подпис. Тези, които нямат електронен подпис, а имат нужда да получат електронен сертификат, от 1 февруари могат да го получат чрез личните си лекари, обясни Ангелов.

На въпроса не бързаме ли, при положение, че на 21 януари предстои среща на европейските лидери, на която ще обсъждат визията на електронния сертификат за ваксинация, проф. Ангелов заяви: „Ние не избързваме, ние обещахме, че когато бъде поставена втората доза на ваксината всеки човек в България, на когото тя е поставена, ще има документ, с който да докаже, че е ваксиниран и това вече е факт. Тоест, ние изпълнихме нашето обещание”, заяви министърът.

Той посочи, че от Информационно обслужване са положили много усилия, така че новият сертификат да отговаря на всички изискуеми норми за такъв сертификат, като дори е надграден с QR-код и с всички нива на сигурност, така че да гарантира лесен достъп от всяка точка на света.

„И мисля, че нашият сертификат ще отговаря на изискванията на европейските държави-членки, когато бъде взето решението на 21 януари. България е готова с този сертификат, за който говорите”, заяви Костадин Ангелов.

Министърът уточни, че към момента 200 000 българи имат електронен подпис. От думите му стана ясно, че сертификатът няма печат и подпис. "Ако някой се опита да направи злоупотреба с този сертификат, тя е невъзможна“, допълни министърът.

От отговор на  въпрос на БГНЕС стана ясно, че при пътуване извън страната ще е необходимо да носим ел. сертификат, до който ще имаме достъп и през мобиния си теллефон.

Директорът на „Информационно обслужване“ Ивайло Филипов, посочи, че системата за електронното здравно досие е направена с електронен подпис, защото става дума за здравна информация, а това е най-високото ниво на защита.

„В пациентското досие има раздели за личен лекар, прегледи, електронни рецепти, медицинска експертиза, имунизации и др. От системата може да се генерира сертификат за ваксинация. Имената са изписани на латиница и на български. Има уникален номер на сертификата. Системата е активна от днес. Уникалното е, че сертификатът може да бъде проверен с мобилен телефон чрез QR код. Оттук нататък ще надграждаме системата за електронното досие“, посочи Филипов.

Той обясни, че в системата се съдържа и всичката необходима информация за личните лекари, всички прегледи на пациентите, както и резултатите от извършени изследвания, които се връщат в системата на личния лекар.

От своя страна министър Костадин Ангелов обяви, че към края на март електронното направление направление ще бъде достъпно и за всички диагностични процедури в доболничната помощ.

„Твърдо сме решени да изпълним ангажимента и да доведем до край националната здравна информационна система, така че да бъде в завършен вид“, обеща проф. Ангелов.

Стана ясно още, че в системата няма как да бъде въведена информация със задна дата.

Зам.-министърът на здравеопазването Жени Начева поясни от своя страна, че досието в НЗОК в момента отразява минал период от време на база на хартиената документация, която е постъпвала от изпълнителите на медицинска помощ. От тук нататък цялата информация, която се генерира от изпълнителите на медицинска помощ, тя ще фигурира в това досие.

Министър Ангелов коментира и темата болници, които нарушават ваксинационния план и увери че ще бъдат глобени, както и че проверките ще продължат.

„В едната болница се ваксинира човек, който не попада в обхвата на фаза 1 и това беше показано публично. Няма да спрем да правим проверки и навсякъде, където се нарушава този план, ще бъдат налагани санкции. Не съм запознат с констатациите от протоколите на РЗИ, но ми беше докладвано, че са ваксинирани хора, които не са лекари и сестри и не попадат в разписаните указания на ваксинационния план. Това е в "Св. Лазар“, заяви той.

Здравният министър добави още, че негов дълг и призвание е да опази здравето и живота на всеки български гражданин.

„Няма да допусна някой да счита себе си за по-важен от друг. Затова вчера бях малко по-емоционален и си позволих изказвания за тези определени хора и политици, които се заиграват със страховете на хората. Нормално е хората да се страхуват, и аз имам близки, които се страхуват. Разбирам страховете на хората, но няма как да разбера заиграването на политиците със страховете на хората, защото това е пагубно за нас като държава“, коментира той и призова партиите да не търсят дивиденти по тази линия.

Ангелов заяви още, че мерките са дали резултат и посочи, че в последния си разговор с проф. Венцислав Мутафчийски, той му е споделил, че всеки пети PCR тест е съмнителен по отношение на новия щам на COVID-19. Тази информация председателят на НОЩ докладна и на днешното съвещание при премиера. /БГНЕС




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Спасител на плаж Кабакум край Варна

Могат ли да отложат новите изисквания за водното спасяване?

Спешна междуведомствена среща ще вземе решение по казуса с водното спасяване на плажовете. Oт туристическия бранш във Варна са поискали от министъра на туризма Евтим Милошев новите изисквания в наредбата за водното спасяване да бъдат отложени за следващия сезон, тъй като те са неизпълними от концесионерите. Това съобщи Милошев след среща с бранша и..

публикувано на 26.04.24 в 18:00

Обявиха датите за явяване на матурите по желание на дванадесетокласниците

Допълнителните държавни зрелостни изпити по желание на ученика ще са от 22 до 29 май. Графикът по предмети от общообразователна и профилирана подготовка е  публикуван  на сайта на Министерството на образованието и науката. На 22 май от 8:30 часа ще са държавните зрелостни изпити по математика и география и икономика от общообразователната подготовка...

публикувано на 26.04.24 в 15:37

Предстои смяна на спътника, излъчващ програмите на БНР

Предстои смяна на сателит Intelsat 38 със сателит Hotbird 13F. Двата спътника едновременно ще излъчват програмите на Българското национално радио до 31 декември т.г.  Параметрите са следните: Hotbird 13Fat 13.0°E, честота - 12 635 MHz   Приемна поляризация: линейна вертикална Стандарт: DVB-S2 Модулация : 8PSK  FEC: 5/6 Symbol rate: 30 000..

публикувано на 26.04.24 в 14:54

МЗ осигурява безплатни ваксини срещу коклюш за бременните

Първата ваксинация срещу коклюш ще може да се поставя на бебета с две седмици по-рано или когато детето навърши месец и половина, предаде БНР.   Мерките за ограничаване на разпространението на заболяването и за предпазване на най-уязвимите групи бяха представени на днешното правителствено заседание от министъра на здравеопазването Галя Кондева...

публикувано на 26.04.24 в 14:33

Всеки пети българин е живял под прага на бедност през 2023-та

637.92 лв. е линията на бедност за страната през 2023 г. При този размер на линията под прага на бедност са били 1 млн. и 325 хил. българи или над една пета от населението на страната , съобщиха от Националния статистически институт.  Данните за 2023 г. показват, че ако в доходите на домакинствата се включат доходите от пенсии, но се..

публикувано на 26.04.24 в 14:12

Зов за помощ за Димитър Стоев от село Оброчище

Свещеник Филип Ки­ри­лов от Об­ро­чи­ще апелира за помощ към един млад мъж - Ди­ми­тър Стоев, който е на ре­ха­би­ли­та­ция в Со­фия. След десетгодишно лечение са пос­тиг­на­ти доб­ри ре­зул­та­ти и за да се из­пра­ви сам на кра­ка, прес­тоят тряб­ва да е про­дъл­жи­те­лен, за което са нужни сред­ства. В храм "Св. Ус­пе­ние Бо­го­ро­дич­но" в..

публикувано на 26.04.24 в 13:50

Набират се средства за първата църква на село Рогачево

Църковното настоятелство при новостроящия се храм в балчишкото село Рогачево, "Св вмчк. Димитър", открива отново своята кампания за набиране на средства по повод довършване на църквата. Припомняме, че през април 2018 година бяха положени основите на първия православен  храм в Рогачево. Грубият строеж е приключен. В момента се работи по външната и..

публикувано на 26.04.24 в 13:46