Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

От полунощ и за българите изискват двоен тест за влизане в Нидерландия

Правителството на Нидерландия въвежда допълнителни ограничения при пътуване: изискване за двоен тест за влизане в страната. Мерките са в сила от 00.01 ч. в събота, 23 януари 2021 г., съобщиха от посолството на Нидерландия у нас.

Правителството на Нидерландия е силно загрижено за британския вариант на коронавирус, който е дори по-заразен от вируса, разпространен в момента в Нидерландия. Въвеждат се допълнителни мерки, с цел поставянето под контрол този нов щам на вируса. В съответствие с решенията, взети от Европейския съвет на 21 януари, ще бъдат въведени допълнителни ограничения, включително ограничаване на международните пътувания. Правителството въвежда допълнителни мерки за предотвратяване на привнасянето на нови варианти на вируса чрез пътници и за допълнително ограничаване на броя на пътуванията. Правителството на Нидерландия настоятелно препоръчва да не пътувате, освен ако не е абсолютно необходимо.

Допълнителни ограничения за пътуване

Всички пътуващи към Нидерландия по въздух от високо-рискови зони, включително България, трябва да предоставят:

1) Негативен резултат от бърз COVID-19 (антигенен) тест, взет в рамките на 4 часа преди полета;

2) Негативен резултат от PCR-тест, взет в рамките на 72 часа от пристигането в Нидерландия.

По този начин, пътуващите от България до Нидерландия трябва да предоставят както отрицателен резултат за PCR тест, така и отрицателен резултат от бърз тест преди заминаването си. Важно е да се отбележи, че отрицателният резултат от теста не може да замести самокарантината. Всички пътуващи трябва да се самокарантират за 10 дни при пристигане в Нидерландия.

Когато пътник не може да предостави отрицателни резултати и от двата теста или не отговаря на изискванията към тестовете (виж по-долу), влизането в Нидерландия не е разрешено, от 00.01 ч. в събота, 23 януари 2021 г.

Изисквания към двата теста и задължителни документи

1. Бърз COVID-19 антигенен тест

Документът трябва да бъде предоставен в цифров вариант или на хартия, като трябва да съдържа следната информация:

• Дата и час на теста: взет в рамките на 4 часа преди полета;

• Тип тест: бърз тест за COVID-19 (антигенен);

• Резултат от теста: негативен или ‘не е открит’ за SARS-CoV-2;

• Име и фамилия на пътника, както са изписани по паспорт;

• Лого, печат или детайли на доктора или институцията извършила теста;

• Негативният резултат от теста трябва да бъде предоставен на английски, немски, френски или нидерландски език. Преводът трябва да носи оригиналния подпис или печат на доктора или институцията извършила теста.

2. PCR тест

Документът трябва да бъде предоставен в цифров вариант или на хартия, като трябва да съдържа следната информация:

• Дата и час на теста: тестът трябва да бъде направен в рамките на 72 часа преди пристигането в Нидерландия;

• Тип тест: молекулярен PCR тест за диагностициране на активна SARS-CoV-2 инфекция (COVID-19);

• Резултат от теста: негативен или ‘не е открит’;

• Име и фамилия на пътника, както са изписани по паспорт;

• Име и контакти на институцията или лабораторията извършила теста.

Изключенията от изискванията за двойно тестване са много ограничени. Молим пътуващите, ако смятат, че попадат в изключенията, да се запознаят много внимателно с информацията предоставена на интернет адрес government.nl.

В Нидерландия се прилагат много стриктни мерки срещу COVID-19. Всички пристигащи от чужбина трябва да спазват установените правила, както и да се самокарантинират за 10 дни с цел предотвратяване на разпространението на вируса, добавят от посолството. /БГНЕС


ВИЖТЕ ОЩЕ

Израел разхлабва постепенно мерките

Израелците се връщат почти към нормалния живот, след като вчера вечерта правителството утвърди ново разхлабване на мерките, въведени заради пандемията, предаде Франс прес. Решението на правителството дойде 15 дни преди поредните предсрочни избори в страната. Така от днес израелците вече могат да сядат на терасите на кафенетата, а притежателите на зелен..

публикувано на 07.03.21 в 17:51

Слънце през облаци и 11 градуса за 8 март

През нощта ще е ясно със слаб, по Черноморието до умерен, вятър от юг и югозапад. Минималните температури ще са между -3° и 2°, за Варна около 1°. През деня ще е предимно слънчево с временни увеличения на облачността. Южният вятър във вътрешността временно ще се ориентира от запад. Максималните температури ще са между 9° и 12°, за..

публикувано на 07.03.21 в 15:46

Осмомартенско рали се проведе за 17-и път в Добрич

За 17-а поредна година в Добрич се проведе станалото вече традиция осмомартенско рали. В надпреварата се включиха 16 жени. Дамското рали се състоя в градския парк „Свети Георги“ и се организира от СБА в Добрич, автомобилния клуб „Мотоспорт“ и община Добрич. Състезанието между дамите се проведе в четири етапа. Неговата цел, по думите..

публикувано на 07.03.21 в 15:35

Австрия спря ваксинирането с "Астра Зенека", разследва смъртта на медицинска сестра

Австрийските власти са спрели ваксинирането срещу Covid-19 с препарата на "Астра Зенека", докато разследват смъртта на един човек и заболяването на друг, съобщи Ройтерс, цитирана от БНТ.  По информация на изданието, Федералната служба за безопасност в областта на здравеопазването (BASG) е получила два доклада, свързани с ваксини на..

публикувано на 07.03.21 в 15:32

Здравната система у нас ще издържи

Здравната система на България ще издържи и на новото по-високо разпространение на коронавируса през следващите няколко седмици, няма повод за притеснение, ваксинирането върви с добри темпове - това заяви във Варна министърът на здравеопазването проф.Костадин Ангелов. Той каза още, че за съжаление електронният регистър, в който желаещите да..

публикувано на 07.03.21 в 14:19

Изкуствен интелект разпознава кои хора са привлекателни

Изследователски екип от университетите на Хелзинки и Копенхаген успя да обучи изкуствен интелект да разпознава привлекателни човешки лица, съобщава сайтът Лайф. В експеримента взели участие 30 души доброволци. Самият опит наподобявал приложението Tinder. Участниците в експериментите трябвало да посочат кои лица считат за привлекателни. В..

публикувано на 07.03.21 в 14:10

С цвете в ръка срещу репродуктивните проблеми

Благотворителната кампания „С цвете в ръка срещу репродуктивните проблеми“ се провежда едновременно в 11 български града. Инициативата е в подкрепа лечението на двойки с репродуктивни проблеми, която се организира за трета поредна година от младежите от Ротаракт Клуб – Велико Търново в..

публикувано на 07.03.21 в 14:04