Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Пет прости начина да повишим нивото на серотонин

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Питали ли сте се някога защо се чувствате щастливи след тренировка или релаксиращ масаж? Причината за това е една – серотонинът. Този невротрансмитер, известен като „хормона на щастието“ участва в много важни процеси в организма: от регулиране на настроението до насърчаване на храносмилането.

Ниските нива на серотонин могат да доведат до появата на депресия. За да преодолеем това, „Бизнес инсайдър“ предлага пет прости начина да повишим производството на серотонин в организма по естествен път.

Спортувайте редовно

Според проучване от 2016 г. упражненията могат да повишат нивата на серотонин, както и активността на мозъчния невротрофичен фактор (BDNF). Генът BDNF произвежда протеин, който стимулира нервните клетки и се намира в области на мозъка, които контролират телесното тегло, храненето и пиенето. Смята се, че нивата на BDNF и серотонина са свързани с регулирането на настроението. Тъй като движението стимулира активността на BDNF, той допринася за по-доброто настроение. Казано накратко, когато спортуваме, се чувстваме по-добре, твърдят експертите. Всякакъв вид движения, които ни носят удоволоствие – разходка, йога, или каране на колело, може да повиши нивата на серотонин. Препоръчва се това да се прави поне три пъти седмично най-малко по 30 минути.

Подобрете храненето

Серотонинът се получава от незаменимата аминокиселина триптофан. И тъй като организмът не може да я произвежда самостоятелно, трябва да си я набавите чрез храната. Препоръчва се консумацията на храни с високо съдържание на триптофан като сьомга, яйца, соеви продукти, пилешко и пуешко месо, спанак, семена и ядки.

Събирайте светлина

Слънчевата светлина играе важна роля за това човек да се почувства щастлив. През зимата се мръква много по-рано и това може да се отрази на настроението и да ви докара депресия. Мозъкът произвежда серотонин в резултат на слънчевата и дневната светлина. Ако се почувствате унили, правете кратки разходки веднъж на ден, докато е все още светло, съветват експертите. Онези, които заради работата или училището трябва да прекарат повече време на закрито, вероятно е добре да похарчат малко пари за специална лапа, която да замести престоя навън.

Поглезете се с масаж

Според проучване от 2005 г., масажът може да повиши с 28% нивото на серотонин. Това се дължи на намаляването на кортизола. Кортизолът е известен като „хормон на стреса“, който ви сигнализира кога сте в опасност. С други думи, той ви държи нащрек и ускорява пулса ви. Масажът понижава нивата на кортизол и повишава тези на серотонина. Това ви прави по-спокойни и помага да регулирате настроението си.

Използвайте хранителни добавки
Някои добавки могат бързо да повишат нивата на серотонин чрез увеличаване на триптофана, който можете да получите и от изброените по-горе храни. Винаги преди това обаче трябва да се консултирате с лекар, особено ако приемате някакви медикаменти.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Златен медал за варненец на астрономическа олимпиада

Маргулан Исмолдаев е ученик от 10 клас в Математическата гимназия „Д-р Петър Берон” във Варна. Той живее от години във Варна с родигелите си, но е родом от Казахстан. Маргулан печели златни медали и призови места на много национални и международни олимпиади по астрономия и информатика. Последният му златен медал е след участие в олимпиадата по..

обновено на 15.04.21 в 15:45

Ваксината на Pfizer намалява приема на възрастни хора в болница със 75%

Ваксината на Pfizer може да намали приема на пациенти с Covid в болница с три четвърти, установи ново проучване на NHS. Възрастните, получили ваксината, са с по-малък риск да бъдат приети в болница или да имат положителен тест за Covid в сравнение с неваксинирани хора, разкрива изследването на NHS и Университета в Манчестър. Проучването разглежда..

публикувано на 15.04.21 в 10:45

Наградиха ученици от МГ за успехите им на олимпиадите

64-ма ученици от Математическата гимназия „Д-р Петър Берон” във Варна , класирали се на националния кръг на олимпиадите по различни учебни предмети , бяха отличени с грамоти от ръководството  на учебното заведение. Никол  Добрева от 11 „д” клас  е единствената варненка , която отива на национален кръг на  олимпиадата по български език и..

публикувано на 14.04.21 в 15:56

Студенти от Военноморското училище в проект на НАСА

Екип от студенти от Космическото общество във Висшето Военноморско училище „Никола Вапцаров”във Варна работи по две важни програми - за откриване на астероиди и по международен проект на НАСА – за създаване на симулация за космическа станция на Луната - това съобщи доц. Веселка Радева-ръководител на екипа и на Морската астрономическа обсерватория..

обновено на 14.04.21 в 15:19

200 години от рождението на Георги С. Раковки отбелязаха в село Раковски

В село Раковски, община Каварна отбелязаха 200- годишнината от рождението на Георги С.Раковски.   Пред паметника на идеолога на революционното движение в България, слово изнесе кметът на общината Елена Балтаджиева, която отбеляза този ден като изключителен за селото, която говори за завета: „ Нашата свобода от нас зависи.“ Днес и в бъдеще трябва да я..

публикувано на 14.04.21 в 13:38

Българските кораби с името „Раковски”

Военноморският музей във Варна припомня накратко на  днешната дата - 14 април 2021 г., когато по нов стил се навършват 200 години от рождението на Г. С. Раковски, за корабите, които редом с българския трибагреник достойно са носили през годините името на българския революционер по близки и далечни маршрути. 1. Първият от тях е парен..

публикувано на 14.04.21 в 11:56

Микропластмасите са заплаха за Черно море

Микропластмасите, малки фрагменти, повсеместни във водни басейни по целия свят, остават сериозна заплаха за Черно море , пише в. „Сабах”. Група изследователи от университета „Реджеп Тайип Ердоган” в провинция Ризе установиха, че в морето има повече от 1 милион микропластмасови частици на квадратен километър. Изследванията им също така показват, че..

публикувано на 13.04.21 в 19:05