Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Набират желаещи за социалните услуги на хора с увреждания

Община Варна започна набиране на желаещи да ползват социалните услуги в центъра за подкрепа на лица с увреждания, включително и тежки множествени увреждания
Усгите се предоставят по настоящ адрес на кандидат – потребителите. Видът социални услуги, техния обхват и времетраене се определят в съответствие с персоналните потребности и личния избор на потребителите и въз основа на извършената индивидуална оценка на потребностите от социални услуги.
I.Услугите в Център за подкрепа на лица с увреждания, включително с тежки множествени увреждания могат да се ползват от:
1. Кандидатите, които могат да ползват услугите следва да са лица с увреждания над 18 г. възраст с различни трайни увреждания, чиито ограничения от здравословен характер ги поставя в социална изолация. Да притежават валидно експертно решение от ТЕЛК или НЕЛК. Решението на органа за медицинската експертиза следва да е валидно към момента на подаване на документите. В случай на изтичане на срока му, услугата се прекратява до представяне на ново решение от потребителя. Същата се възобновява, ако лицето продължава да отговаря на условията за ползване на услугата и има наличие на свободни места;
2. Видове и обем на предоставените услуги:
• Дневна грижа с капацитет 30 лица с увреждания;
• Почасови и или/мобилни услуги за 60 лица с увреждания;
• Заместваща грижа с капацитет 4 места
Одобрените лица не могат да бъдат обгрижвани по друга програма или схема, съфинансирана от ЕСФ на ЕС. Не се допуска двойно финансиране на социални услуги, предоставяни по национални или други програми.
II. Кандидатстване:
Заявление за ползване на услугите по образец се подава до Кмета на Община Варна в Информационен център на Община Варна, на адрес: гр. Варна, бул. „Осми Приморски полк" № 43, в срок до 17,30 ч. на 23.03.2021 г. включително всеки работен ден (понеделник – петък) от 8.30 до 17.30 часа. За контакти телефон: 052/820 816.
• Всеки кандидат за Дневна и Заместваща грижа прилага към Заявлението следните документи:
НЕОБХОДИМИ ДОКУМЕНТИ ЗА КАНДИДАТСТВАНЕ:
Заявление от кандидата по образец, който се получава от Информационния център в сградата на Община Варна или от сайта на Община Варна.
Документ за самоличност на лицето (за справка).
Документ за самоличност на настойника/ попечителя (за справка);
Документи, доказващи допустимостта на целевата група - медицински документи, удостоверяващи уврежданията на лицето – ЕР на ТЕЛК /НЕЛК (копие).
Копие от ЛАК, с данни за личния лекар на кандидата – ако има такъв.
Анкетна карта (по образец)
Декларация за избягване на двойно финансиране (по образец).
Медицинско удостоверение на кандидат-потребителя от лекар–психиатър (по образец);
Медицинско удостоверение от общопрактикуващ лекар за общо здравословно състояние (по образец);
Копие на удостоверението от органа по настойничество и попечителство (ако лицето е поставено под запрещение);
Декларация за семейно състояние и доходи (по образец).
Индивидуална оценка от подкрепа, издадена от дирекция „Социално подпомагане“ (при наличие).
• Всеки кандидат за почасови и или/мобилни услуги и Заместваща грижа прилага към Заявлението и документите, изброени по-долу.
III. Процедура за извършване на оценка на потребностите от социални услуги:
Броят на желаещите и подалите заявление за достъп до услугата Център за подкрепа на лица с увреждания, включително с тежки множествени увреждания“ може да надвишава броя на лицата, които ще бъдат обслужвани по одобрения проект за предоставяне на услугите.
Това налага да бъде извършен подбор на потребителите на услугите въз основа на индивидуална оценка на потребностите от социални услуги на всеки кандидат поотделно. Оценката на потребностите се извършва от мултицисплинарния екип в дома на кандидат – потребителите. В случай, че кандидат – потребителят не допусне в дома си експерта, за да направи оценка на потребностите му от социални услуги, то той не може да бъде потребител на социални услуги по настоящия проект. В случаите, когато кандидат-потребителя е променил настоящия си адрес и е извън община Варна, при смърт на лицето и при други случаи, които водят до невъзможност да получава социални услуги по проекта.
Оценката се извършва въз основа на данни за възрастта, здравословното и социално състояние на кандидат – потребителя, обичайните ежедневни дейности, възможности за самообслужване, специфични потребности, степен на неотложност за включване в услугите и ефективно разпределение на персонала, възможните рискове и др.
Мултицисиплинарният екип ще изготвя мотивирано становище и препоръчван най- подходящ вид социална услуга за ползване.
IV. Определяне на потребители на услугата „Център за подкрепа на лица с увреждания, включително с тежки множествени увреждания“.
Мултидисциплинарният екип изготвя и предоставя на Комисията, назначена със Заповед на Кмета на Община Варна предложение за ползване на подходящи услуги – „Дневна грижа“, „Почасови услуги и/или мобилни услуги“ и „Заместваща грижа“ за всеки един кандидат-потребител.
На база количественият измерител и определената степен на зависимост към „Дневна грижа“ ще бъдат насочвани лица, попадащи в определението за „умерена“ и „тежка зависимост“, а към мобилните услуги – „много тежка“ и „тотална зависимост“.
При достигане на необходимия брой за попълване капацитета на услугата, кандидат-потребителите останали извън Списъка на одобрените попадат в „Списък с резерви“.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Затлъстяване, хипертония и диабет водят до тежко протичане на COVID-19

Четири основни кардио-метаболитни нарушения са отговорни за тежко протичане на COVID-19, съобщава Journal of the American Heart Association. Проучването обхваща повече от 900 000 пациенти с COVID-19 в САЩ до ноември 2020 г. и е цитирано от DarikNews. Установено е, че затлъстяването, хипертонията, диабетът и сърдечната недостатъчност..

публикувано на 27.02.21 в 08:43

Съюзници на Тръмп му засвидетелстваха верността си със златна статуя

На годишното си събиране американски консерватори отправиха хвалебствия към Доналд Тръмп и дори откриха златна статуя на бившия президент, демонстрирайки, че той остава политическа сила в средите на републиканците, независимо от сцените с насилие във Вашингтон миналия месец, предаде Ройтерс. Изявени консерватори в американския Конгрес, включително..

публикувано на 27.02.21 в 08:16

Чехия въвежда допълнителни ограничения

Чешкото правителство одобри серия от нови ограничителни мерки, които засягат свободното придвижване на хората. Мерките влизат в сила от понеделник и  ще важат за срок от три седмици. Те включват ограничаването на движението на гражданите на хората само в кварталите, в които живеят.  Изключения ще се правят само за ходенето на работа, посещение на лекар..

публикувано на 27.02.21 в 08:00

1681 са новите случаи на коронавирус у нас

Направените тестове за изминалото денонощие са 13 697, като откритите новозаразени с коронавирус са 1681 души, показват данните от Единния информационен портал към полунощ. Това прави 12,27% положителни тестове. 4502 са хоспитализираните - в интензивно отделение са 378 души. Починалите са 49, а излекуваните са 800.  Най-много са новите случаи в..

публикувано на 27.02.21 в 07:46

Слънчево, следобед студено

Днес до обяд ще е слънчево със слаб югозападен вятър. По-късно следобед от север ще се заоблачи, вятърът ще се ориентира от североизток и ще се усили, с него бързо ще нахлуе по-студен въздух. Вечерта, предимно в западната част на района, ще превали дъжд, през нощта е възможно да се примесва със сняг. Преобладаващи максимални температури..

публикувано на 27.02.21 в 05:55
Слави Трифонов

Слави Трифонов е водач на листа във Варна

Лидерът на партия „Има такъв народ“ Слави Трифонов повежда листа във Варна. Това съобщи самият той по телевизия „7/8“ и в официалната си фейсбук страница, където представи и останалите си кандидати. В социалната мрежа той разкри и имената на  други членове на екипа на партията си, сред които са имунологът проф. Андрей Чорбанов и икономистът Мика..

публикувано на 26.02.21 в 21:10

Финансовата комисия одобри проектобюджета на Община Варна за 2021 година

След множество дебати, продължили повече от 4 часа, съветниците от ПК „Финанси и бюджет” одобриха проектобюджета на Община Варна за 2021 година. Той възлиза на 556.7 млн. лева, от които 68 млн. лева се осигуряват с европейско финансиране. Приходите са в размер на 488.07 млн. лева. От тях 279.1 млн. лева, което е 57,1% от общия бюджет,..

публикувано на 26.02.21 в 18:12