Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Радан Мирянов: Футболното съдийство в България калява психиката

| обновено на 26.02.21 в 10:57

Футболът ни е отражение на държавата, може и да не е на равнището на италианското калчо, английската премиершип или на испанското, или на германското първенство, но като интрига може да им съперничи. Особено в т.нар. важни дербита.

В това е убеден Радан Мирянов - бивш футболен съдия с повече от 1000 мача зад гърба си и настоящ главен инструктор на футболната съдийска комисия и отговарящ за обученията на футболните ни съдии.


Футболът е феномен не само в България, а по целия свят. Много често, когато се съберат хора, които не са от едно професионално направление, футболът е свързващата тема и всеки разбира от футбол, разказва бившият съдия и настоящ главен инструктор на футболната съдийска комисия Радан Мирянов, като допълва, че винаги е уважавал хората, които неразбирайки от деликатната дейност съдийство, знаят точно колко разбират и не се срамуват да зададат въпрос.

Опитваме се да въведем така наречената VAR  система от 27 април - замисъла тя трябва да заработи за мачовете от плейофите в Първа лига. Ще бъде въведена, ако завършим третия етап от подготовката на българските съдии. Футболът според него губи част от емоцията с навлизането на новите технологии в него. Всички сме свидетели как след като някой отбележи гол или съдията отсъди наказателен удар, футболистите са в едно изчакване и не знаят дали да се зарадват, тоест емоцията я няма. Загубата на емоция обаче, ще  бъде за сметка на малко по-голямата справедливост, както и на спокойствието на футболните съдии, тъй като те преживяват много, осбено очевадните си грешки, споделя бившият теньор.

Българските треньори  се открояват и са успешни извън България. Обяснението за това е, че извън България треньорите се радват на малко повече свобода и сигурност. Тоест, когато се подпише един контракт с друг отбор в Европа или по света, на треньора му се гарантира гратисен период , в който той има възможност да разгърне своите идеи, да направи една селекция, да се почувства неговия почерк. Докато в България тази толерантност, не само от страна на президентите на клубовете, а  дори и от феновете и от футболната общественост я няма. Треньорът е в напрежение от първия кръг, в който е поел отбора и няма време да наложи своя стил, а трябва да се справя с играчите, които има и да работи под натиск, обяснява Мирянов.

Това се отнася и за работата на съдиите. Те винаги работят под натиск. Тук не се има предвид, че са под натиск от някой президент, а под натиска на недоволни фенове, както и под медиен натиск. 

Като емоционално обвързан с българските съдии, съм категоричен, че българските съдии са много добри и го доказват постоянно, казва Мирянов, който е главен инструктор на българската съдийска комисия.

Футболните ни съдии в първенство като нашето, където условията никак не са идеални, калява психика. Така мачовете в Европа им се виждат леки от гледна точка на напрежението. Но от гледна точка на темпо, ситуации или отговорност ситуацията далеч не е такава.

Иначе, броят на българските футболни съдии наближава 1000, а сред тях има представители на всяка една професия. Всяка седмица в България се играят по над 50 мача в различните лиги, най-голям брой са мачовете сред малките футболисти.

Колко добри са българските футболни съдии? Подложени ли са на натиск? Губи ли футболът от въвеждането на системата за видеоповторения VAR, която според замисъла трябва да заработи за мачовете от плейофите в Първа лига, на 27 април? Защо българските съдии, които свирят наряди в Европа са по-устойчиви от чуждите си колеги? 

Цялото интервю с Радан Мирянов, който е и единственият доцент по математика в българското футболно съдийство може да чуете в звуковия файл.
Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Новият варненски депутат Стела Николова: Крайно време е, избраните за народни представители и общински съветници, да се научат да комуникират с гражданите

Каквото и да прави 45-тото народно събрание, колкото и живот да има, приоритет е, да се промени изборния кодекс. Това каза за предаването „Позиция” новият депутат на "Демократична България" от 3-ти многомандатен избирателен район, Стела Николова. Според нея, предишното Народно събрание, не е имало волята за такива промени. „Да се надяваме,..

публикувано на 10.04.21 в 13:54

Габи и нейният изключителен оперен талант да влиза в роли

Сочат я за водещото българско сопрано в последните няколко години. Ученичка е на Гена Димитрова и Калуди Калудов, завършила е Държавната музикална академия "Панчо Владигеров", специализира е оперно пеене в Българската академия за изкуство и култура "Борис Христов" в Рим, пяла е по не една и две световни сцени, макар самата тя да казва, че досегът..

обновено на 09.04.21 в 17:07

Пристрастяващата сила на кафето в изкуството

Галерия 8 открива пролетния арт сезон днес от 14.00 с проекта „КАФЕТО. ДРУГ НАЧИН НА УПОТРЕБА“ - част 1. Участници в нетрадиционната изложба са известни имена в нашите арт среди - Албена Коева, Валентина Бъчварова, Веселин Начев, Владимир Иванов, Димитър Трайчев, Иван Димитров-Вака, Кирил Златков, Мария Зафиркова, Мария Чакърова Милко Божков, Светла..

публикувано на 09.04.21 в 11:03

Не е луд, който яде баницата, а който му я дава

В Международния ден на ромите ви срещаме с Кирил Станев. По-голямата част от живота си прекарва във варненското село Слънчево, където се ползва с уважението на хората и от години оглавява мешерето. От своите 70 години живот Кирил Станев посвещава поне две десетилетия на политическия живот в страната. И има своите разбирания за него.   "Сега вече няма..

публикувано на 08.04.21 в 12:21
Мария Спирова

Мария Спирова: Българите в чужбина настояват за промени в изборното законодателство

Българите в чужбина ще организират масирана кампания за промени в изборното законодателство. Това съобщи в интервю за Радио Варна Мария Спирова, която от години е сред организаторите на изборните процес в Оксфорд, Великобритания. Искам да изтъкна пред слушателите, че казано "над киломитрични опашки" не е преувеличено. Няма обаче  рационална..

обновено на 07.04.21 в 12:53

Джими и лечението с танци

Чували ли сте за танца „попинг“? Той е създаден през 80-те години на миналия век. Стил от уличната култура, чието мото е: Мир, любов, обединение и забавление. Той се отличава с рязкото съкращаване и отпускане на мускулите. Варненецът Димитър Георгиев е сред най-добрите у нас в този стил.  Само на пет години, той се запалва по танците...

публикувано на 06.04.21 в 13:36

Образованието бори стереотипите срещу жените в бизнеса

" Приключенията на София в предприемачеството " - така се казва е-книга, в която неформална група от дами от областта на бизнеса ще се опитат да насърчат предприемачеството сред момичетата и жените. Разбира се, книгата не е адресирана само за жени, разказва Елена Николова , която е сред хората в основата на книгата. В нея разказваме за това какво е..

обновено на 05.04.21 в 18:17