Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Как да си набавим незаменимите аминокиселини с растителна храна?

Последствията от коледните и новогодишни трапези за здравето могат да бъдат поправени като   останем няколко дни на плодове, чай и мед. Така всички отоци от прекаляването със солена и животинска храна ще изчезнат. Но ако нездравословното хранене е начин на живота ни през цялата година, но това непременно ще ни докара някоя или няколко болести едновременно, а поправянето ще отнеме повече време, съветва д-р Людмила Емилова. В момента клиниката е затворена за пациенти, но те могат да получат ценни съвети при връзка със специалистите там. Още за ползата от растителните храни и способността им да заменят животинските такива д-р Емилова разказва пред Габриела Гаврилова.

Много хора се притесняват, че хемоглобинът им ще падне, че няма да са им достатъчно белтъчините ако преминат на такъв растителен режим. Какво мислите Вие?

Трябва да сме загрижени за това не колко белтъчини приемаме, а имаме ли в храната достатъчно незаменими аминокиселини. Не може нашето тяло да си ги произведе само, а трябва да ядем такава храна, че от нея да си набавим всички незаменими аминокиселини. От тях нашият организъм ще си произведе белтъчини.

Къде да си ги намерим?

От всички 20 аминокиселини 9 са незаменими и незаменими при определени условия са още 6. Има ги както в месото и другите животински храни, така и в растителните храни. 100% от всички незаменими има в елда, киноа, коноп, биологичната соя, но би трябвало да комбинираме различните растителни храни. Бобови с пълнозърнести, когато ядем осигуряват такива аминокиселини.

В последно време е много модерно да се приема колаген в полза на кажота. Но не трябва да го приемаме в големи каоличества, защото там липсва ценната аминокиселина триптофан. И ако прекаляваме с колагена, за да станем по-красиви и по-млади цяла нощ няма да можем да спим. А това означава, че няма как да изглеждаме по-млади.
Нещо, което става след седмица на плодове, чай и мед.

Изчиствайки всички токсини от кожата и подкожната мастна тъкан ние даваме възможност да се отворят малките артерийки в нея и забелязваме как към 7, 8, 9 ден бузите на пациентите са добре кръвоснабдени и стават розови, загубваме жълтеникаво бледия цвят на кожата, бръчките се изглаждат, а кожата става гладка и чиста.

Имате ли доказателства за реалната полза от растителните храни?

Мога да кажа, че хилядите ми пациенти и членовете на екипа, които се хранят само с растителна храна имат нормални нива на серумен албумин и общ белтък. Ние регулярно проверяваме тези показатели и на контролните прегледи виждаме, че стойностите са нормални.

Клиниката на д-р Людмила Емилова в момента работи онлайн, но на всеки желаещ може да бъде изготвен индивидуален хранителен режим. Телефонът за връзка е 0888/951 288. Още полезна информация можете да откриете и на сайта emilova.eu.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Щом има желание, човек може да постигне всичко

Радка Падалска е на 70 години и за своя юбилей получава като подарък от своите деца престой в клиниката на д-р Людмила Емилова. Първото й посещение обаче е през през 2005-та година. "Тук ме доведе малкият ми син и тогава се получи любов от пръв поглед" разказва Радка Падалска и си спомня за вниманието, отношението и грижата, които е получила в клиниката...

публикувано на 12.04.21 в 06:00

Ефектът от плодолечението при децата

Четиригодишната Мария е сред пациентите на д-р Людмила Емилова. В продължение на пет дни малкото момиченце преминава кратък курс на плодолечение с банани и чай. След това преминава и режим на захранване. Така детето успява да преодолее запека. Първа пътя към клиниката открива нейната майка Петя Зафирова. „Д-р Емилова не само лекува хората, но..

публикувано на 05.04.21 в 06:00

С плодолечение промяната е уникална

Стефан Кънчев е на 38 години от Ловеч. Идва в клиниката на д-р Людмила Емилова за първи път, но вече изпитва ползите от плодолечението. Успява да привлече към идеята и своята съпруга и така семейството му започва здравословен начин на живот. Със Стефан Кънчев разговаря Габриела Гаврилова. "Дойдох тук преди 30 дни за първи път и вече започвам да се..

публикувано на 29.03.21 в 06:00

С 13 килограма по-малко след двадесетдневно плодолечение

От 25 години д-р Цветко Хантов е диабетик с последвали невропатични усложнения и високо кръвно налягане. Към това с годините се прибавя и наднорменото тегло, което още повече усложнява динамичното му ежедневие на лекар в Спешна помощ. И така сам стига до извода, че пътят към лечението преминава през природосъобразния начин на живот. Началото поставя в..

публикувано на 22.03.21 в 05:25

Орехите - вкусни и полезни

Господ неслучайно е създал ореха с тази форма, за да ни напомня, че е много полезно да ядем орехи. Те са полезни за мозъка най-вече заради съдържанието омега-3 мастни киселини, разказва д-р Людмила Емилова. Тя обръща специално внимание на т.нар. докозахексаенова киселина, която се образува в храносмилателната ни система, след като ядем храни богати на..

публикувано на 15.03.21 в 05:25

Връщане към здравето с плод и чай

Владина Цекова е на 57 години и се възстановява след прекаран Ковид. В клиниката на д-р Людмила Емилова идва не за първи път. Познава принципите на плодолечението и здравословното хранене и се опитва да живее природосъобразно. Успява да избегне и операция с помощта на програмата на плод и чай. Сега се връща отново в клиниката, за да реши нов проблем -..

публикувано на 08.03.21 в 10:50

Защо е полезна лещата?

Лещата е с високо съдържание на протеини и трябва да я консумираме поне два пъти седмично, съветва д-р Людмила Емилова. Лещата е полезна и в състояние на покълване, защото така се увеличават полезните вещества в нея. Това я прави изключително здравословна. Още за полезността д-р Емилова разказва пред Габриела Гаврилова. Кой от всички видове лещи са..

публикувано на 01.03.21 в 07:00